In de bouw is een goede projectadministratie cruciaal


Een softwarepakket dat precies kan worden afgestemd op de wensen van een bouwbedrijf. Dat was het startpunt van een zoektocht van Bouwbedrijf Boogert. Uiteindelijk kwam het bedrijf uit bij het ERP-pakket van AFAS. Daar heeft Boogert geen spijt van. “De software is zeer gebruikersvriendelijk.”

 

Bouwbedrijf Boogert in het kort

Branche:

Bouw

Aantal medewerkers:

70 medewerkers

Gevestigd in:

Het Zeeuwse Oosterland 

Klant van AFAS sinds:

1 januari 2018

Softwaregebruik:

ERP

Interview met:

Marco Hommel (Projectleider)
Ronald Rasenberg (Assistent-controller)

De uitdagingen

Het was in 1890 dat de 22-jarige metselaar Lukas Willem Boogert zich vestigde in het Zeeuwse Oosterland. In 2018, staat zijn achterkleinzoon Hans Boogert aan het roer van het nu dus 128 jaar oude Bouwbedrijf Boogert. Een echt familiebedrijf met inmiddels ongeveer 70 medewerkers en hofleverancier bovendien. 

In 2015 kreeg Bouwbedrijf Boogert deze eretitel, waarmee de kwaliteit koninklijk werd erkend. Want kwaliteit is volgens projectleider Marco Hommel een van de onderscheidende kenmerken van bedrijf. “Eigenlijk doen wij alles wat met bouw te maken heeft. Van nieuwbouw van kantoren, appartementen en utiliteitsbouw tot aan grote renovaties en kleine verbouwingen. Bij alles wat we doen, streven we de hoogste kwaliteit na.” Assistent-controller Ronald Rasenberg werkt nog niet erg lang voor Bouwbedrijf Boogert en kan beamen wat Hommel vertelt. “Ik heb ervaring bij andere bouwbedrijven, maar hier valt me bij het opleveren van een project altijd op dat er slechts weinig ‘opleverpuntjes’ zijn.”

Cruciaal

Bij een bedrijf dat in alle facetten kwaliteit uitstraalt, hoort ook kwaliteitssoftware. Begin 2017 werd de zoektocht naar een compleet nieuw pakket gestart. Hommel: “We werkten daarvoor met een ander ERP-pakket, maar dat sloot niet precies aan op onze wensen. In de bouw is een goede projectadministratie cruciaal. Vandaar dat we zochten naar een pakket dat ook in die behoefte kan voorzien.

Niet over één nacht ijs

In de speurtocht ging Boogert niet over één nacht ijs. Hommel: “We hebben aan een viertal partijen ons wensenpakket gestuurd, met het verzoek om vervolgens hun softwarepakket te komen presenteren.” Na die ronde bleven nog twee softwareleveranciers over. Van deze leveranciers is een klant bezocht, een referentiebedrijf dat over zijn ervaringen met de software van de betreffende leverancier kon vertellen. Hommel: “Opvallend daarbij was dat de klant van de ene leverancier helemaal niet zo enthousiast was. Daarnaast bezochten we Dijkhof Bouw, die gebruikmaakte van AFAS Software. Zij waren wél positief.”

Standaard voor de bouwwereld 

Deze referentie van Dijkhof Bouw woog mee in de uiteindelijke beslissing om voor het ERP-pakket van AFAS te kiezen. Rasenberg: “Belangrijk was uiteraard ook de mogelijkheden die AFAS Software bood voor onze projectadministratie én het feit dat het pakket continu wordt vernieuwd. Zo kun je stapsgewijs onderdelen toevoegen.”

Eerlijk is eerlijk, de implementatiefase verliep niet zonder slag of stoot. “Een maandje na de bouwvak zijn we daarmee begonnen. We hadden onszelf de druk opgelegd om op 1 januari 2018 live te gaan. Dat betekende hard doorwerken, die maanden waren behoorlijk heftig.”

Afstemming op de bouw
Dat laatste had er vooral mee te maken dat het ERP-pakket haarfijn moest worden afgestemd op de bouw in het algemeen, en de praktijk van Bouwbedrijf Boogert in het bijzonder. Hommel: “Dat duurde wat langer dan verwacht. Die projectadministratie bleek meer voeten in de aarde te hebben. Maar de opleverdatum van 1 januari is keurig gehaald, we konden sinds die datum werken met AFAS Software. Het crediteuren- en debiteurengedeelte functioneerde volgens verwachting. Het projectgedeelte volgde later in het voorjaar, toen was ook de financiële bewaking van een project goed ingericht.” Verdere finetuning moet volgens Hommel en Rasenberg uiteindelijk leiden tot een ERP-pakket dat als standaard voor de bouwwereld kan gelden.

Flexibele software, flexibele organisatie 

Over de voordelen van AFAS Software zijn Hommel en Rasenberg eensluidend. “Het pakket is zeer gebruikersvriendelijk. Om een voorbeeld te geven, als een gebruiker bij ons ergens tegenaan loopt, hoeft hij maar even langs de controller te lopen en het is zo geregeld. In een mum van tijd kun je rechten toewijzen. Ook projectoverzichten zijn snel én op maat gemaakt. Het ERP-pakket biedt veel mogelijkheden en is flexibel.

Flexibiliteit
Ook over de flexibiliteit van AFAS als organisatie is Bouwbedrijf Boogert te spreken. Rasenberg: “Vooral omdat je snel met ze kunt schakelen en omdat ze begrijpen wat wij nodig hebben. Tijdens het implementatieproject werden we bijvoorbeeld begeleid door twee zeer deskundige AFAS-consultants, in plaats van één, zoals gebruikelijk is. AFAS zag goed in dat dat nodig was om de software bij ons juist in te richten. Daar zijn we uitermate tevreden over. Ook nu we dieper in de materie zitten, worden we nog altijd begeleid door een van hun consultants. Dat maakt AFAS tot een uitstekende partner.”

Over Bouwbedrijf Boogert

Een open vizier naar de omgeving en met beide benen sterk verankerd in de Zeeuwse klei. Van Zeeuws-Vlaanderen tot Putten en van Haamstede tot Roosendaal, staat Bouwbedrijf Boogert garant voor samen bouwen aan en in Zuid-West Nederland. Een echt familiebedrijf met inmiddels ongeveer 70 medewerkers en hofleverancier bovendien. Bij het Bouwbedrijf voert Hans Boogert als vierde generatie de directie.

 

Automatiseer net als Boogert en ruim 14.000 Nederlandse organisaties je bedrijfsprocessen met AFAS Software.

Wil jij ook slimmer werken?