Business Intelligence: inzicht in je data


Business Intelligence is van groot belang voor je bedrijf. Iedere organisatie heeft talloze interne en externe processen. Als je deze processen hebt gedigitaliseerd en geautomatiseerd, beschik je al over een schat aan informatie. Maar hoe krijg je grip op deze informatie? Door goed gebruik te maken van Business Intelligence. Wat is het precies en wat kun je ermee?


Wat is Business Intelligence?

Business Intelligence (BI) zet data om in kennis. Ideaal, vooral als je processen al digitaal verlopen. Bedrijfsprocessen zijn rijk aan informatie. Informatie die vaak niet volop wordt benut, omdat het lastig is om er vat op te krijgen.

Daarvoor heb je Business Intelligence nodig. Met BI-toepassingen kun je heel eenvoudig de informatie van bedrijfsprocessen verzamelen en analyseren. Vervolgens maak je deze informatie inzichtelijk in een dashboard – een visuele weergave van je data.

Business Intelligence is niet één dingetje. Het is het hele proces van het verzamelen, analyseren en inzichtelijk maken van big data. En dan moet je uiteraard ook over deze data beschikken.


In dit blog lees je:

  • Wat heb je aan BI?
  • Inzicht met Business Intelligence-tools
  • Visualiseren van data leidt tot kennis
Dashboarding BI

Wat heb je aan BI?

Je wilt beslissingen nemen op basis van volledige, meetbare en concrete cijfers. Door de enorme hoeveelheid data in je bedrijf is het lastig om overzicht te krijgen: wat is belangrijk en wat niet? BI-tools zijn een instrument waarmee je deze informatie helder kunt krijgen. Het ondersteunt je in allerlei soorten beslissingen: besluiten over zowel logistieke als financiële processen, maar ook over HR-processen.

Met Business Intelligence-toepassingen kun je dus ruwe data omzetten in kennis. Want hoe staat het er nu precies voor met je KPI’s? Of waar kun je efficiency verhogen? Het antwoord op dit soort vragen ligt eigenlijk al in je data. En BI maakt het inzichtelijk.

Inzicht met Business Intelligence-tools

Er zijn allerlei soorten BI-oplossingen. Verschillende systemen hebben verschillende voordelen. Zo kun je kiezen voor een losstaande, dedicated BI-tool. Maar als je al een goed ERP-systeem hebt, zit daarin een BI-tool geïntegreerd.

In ERP-software komen alle bedrijfsprocessen samen. Doordat de Business Intelligence-oplossing hierin verweven zit, krijg je complete, diepgaande en gestroomlijnde analyses.

Daarnaast scheelt het vaak flink wat geld – je betaalt immers al voor het ERP-systeem en je hebt vaak ook de data uit dit systeem nodig. Je hebt al een BI-functie, die je alleen nog maar hoeft te gaan gebruiken.

Voorbeeld van Business Intelligence - BI - Dashboard

Visualiseren van data leidt tot kennis

Met Business Intelligence-tools wordt jouw bedrijfsinformatie op een interactieve manier gevisualiseerd, via dashboards. Met goed ingerichte dashboards kun je overzicht houden en focussen op de belangrijkste data. Hierdoor heb je realtime inzicht tot in de haarvaten van je organisatie. 

Doordat de data wordt gevisualiseerd, kan in principe iedere medewerker met de dashboards overweg. Je hoeft dus geen dubbele master te halen om goede Business Intelligence-tools te begrijpen. Wat heb je aan een handige tool als alleen een handjevol specialisten ermee overweg kan? 

Als je BI-tools in jouw ERP-systeem zijn geïntegreerd, worden er nuttige dashboards meegeleverd. Vaak heb je al genoeg aan deze standaard dashboards. Zo kun je direct aan de slag. 

Samengevat is Business Intelligence een manier om jouw big data inzichtelijk te maken. Dit gebeurt met dashboards: visualisaties van jouw data. Zo hebben je medewerkers goed inzicht in de data. En data is uiteindelijk het kloppend hart van jouw bedrijf. 

Op zoek naar voorbeelden van Business Intelligence?

In de software van AFAS worden standaard meer dan 100 dashboards meegeleverd. Zo krijg je een compleet inzicht in alle belangrijke data van jouw bedrijfsvoering.