Familiebedrijven & cultuur 

Wat de software met jouw culturele waarden als familiebedrijf te maken heeft? Alles!  

Je hebt als familiebedrijf een heldere cultuur. Dat is wat je sterk maakt. En dat zit ’m vooral in de manier waarop je met elkaar omgaat en samenwerkt. Binnen en buiten de familie, binnen en buiten het bedrijf. Met collega’s, met klanten en met partners. En het goede nieuws is: met onze ERP-software kun je die cultuur nog beter borgen. Hieronder leggen we uit hoe.


Stap één is - natuurlijk - alles automatiseren waarvan je het belangrijk vindt dat het gebeurt. Bijvoorbeeld door te zorgen dat iedere jarige medewerker op tijd bloemen en een kaart krijgt. Of dat iemand binnen twee weken een bezoekje krijgt, als hij ziek is. Zo haal je het tijdrovende, foutgevoelige werk weg. En houd je tijd en energie over om je bezig te houden met het werk wat écht belangrijk is, kwaliteit en werkplezier.

Hoe borg je de cultuur van je familiebedrijf? 

Overeenkomsten tussen familiebedrijven en de software van AFASHoud iedereen betrokken

Sommige waarden vind je in bijna alle familiebedrijven terug. Het draait vaak om de continuïteit van de zaak, om een grote mate van vertrouwen, om loyaliteit en onvoorwaardelijkheid. Dat vraagt in de allereerste plaats om betrokkenheid. Bij de zaak, bij elkaar en bij de klanten. Maar als je snel groeit, of veel mensen in de buitendienst hebt, is die betrokkenheid niet vanzelfsprekend. Je treft elkaar steeds minder. En eerlijk is eerlijk: betrokkenheid borg je niet met mailtjes – hoe goed ze ook bedoeld zijn. Met AFAS Insite bouw je daarom je eigen intranet. Met je eigen uitstraling, en precies die dingen die jij belangrijk vindt. En met Outsite doe je hetzelfde, maar dan voor de buitenwereld. Zo weet iedereen met wie hij in zee gaat, van prospect tot sollicitant. En met de AFAS Pocket app blijven je medewerkers bovendien altijd op de hoogte van nieuws, taken en signalen, van lief en leed in de organisatie, van gescoorde nieuwe deals en bijvoorbeeld de bezetting op hun afdeling.


Laat je eigenheid niet los 

Bij iedere cultuur horen eigenaardigheden. En al staan we bekend als de grootste voorstanders van standaardisering in Nederland, we zien wél de waarde van die eigenaardigheden. Daarom heb je in onze software alle ruimte om die ook te automatiseren. Daar wordt het vaak ook nog efficiënter van. Een voorbeeld: via het Content Management Systeem van AFAS kun je jouw website volledig in de stijl van jouw organisatie realiseren. Het grote voordeel is dat je een website bouwt welke direct geïntegreerd is met de ERP-software. Zonder technische kennis kun je gemakkelijk zelf teksten plaatsen, pagina’s en afbeeldingen toevoegen of zelf invulformulieren maken. Je hebt volledige vrijheid in de te kiezen menustructuur en kunt de huisstijl van de organisatie naar wens toepassen.Zorg voor zekerheid 

Met vertrouwen komen ook verantwoordelijkheden. Die liggen in familiebedrijven vaak laag. Logisch, want zo blijf je wendbaar en kun je écht snel een klant uit de puree helpen. Je komt dan niet ver met in beton gegoten protocollen. Wel met rationele en persoonlijke beslissingen. Medewerkers moeten soms uitzonderingen kunnen maken. En dat kan alleen als ze kijk hebben op de context. Wat is de voorgeschiedenis van een klant? Wat kúnnen we tussen nu en morgen nog doen? Hoeveel kost dat dan? Daarom zijn transparantie en inzicht zo belangrijk. En dat is waarom je in onze software alles in één database opslaat. En waarom we zoveel investeren in de mogelijkheden voor rapportages, cockpits en dashboards. Alles om ervoor te zorgen dat er niets per ongeluk buiten beeld blijft.


Richt je op je kerntaken 

Veel administratieve bedrijfsprocessen binnen jouw familiebedrijf hangen met elkaar samen. Van het beheren van je (klant)relaties tot het uitbetalen van je medewerkers, het digitaal ondertekenen van contracten, het schrijven van projectfacturen tot de financiële administratie. Daarom hebben we één compleet ERP-systeem ontwikkeld, waarin al deze activiteiten plaatsvinden en samenkomen. Het resultaat? Jij verliest geen tijd aan dubbele vastlegging, werkt superefficiënt en kunt als familiebedrijf zorgeloos richten op je kerntaken!
Eén pakket om al jouw processen in vast te leggen

Software is essentieel voor ieder familiebedrijf. Je kunt niet alleen kosten besparen door moeizame, handmatige processen in software te borgen, een goed ERP-systeem zorgt er ook voor dat jij je niet druk hoeft te maken over de administratieve processen in je organisatie. De tijd die je terug verdient kan je inzetten voor belangrijke zaken, namelijk voor je medewerker en klant!

Met de ERP-software van AFAS heb je een compleet pakket in handen. Volledig online en tegen een voordelige vaste prijs per maand.

Wat levert dat op?

 • Actueel inzicht in hoe jouw familiebedrijf ervoor staat
 • Betrouwbare data uit één database
 • Grip op wetgeving zoals de AVG en een actuele cao

Jouw familiebedrijf beter laten
ondernemen, dat is onze missie

Start met standaardiseren, digitaliseren en automatiserenJouw familiebedrijf beter laten
ondernemen, dat is onze missie

Start met standaardiseren, digitaliseren en automatiseren
Familiebedrijf Kees Smit aan het woord


“Bijzondere momenten zoals jubilea en verjaardagen zijn ingericht in AFAS, zodat een automatische melding snel tot de juiste actie kan leiden. Het zorgt er tevens voor dat medewerkers op verschillende locaties dezelfde behandeling krijgen.”

Rik Kokhuis, HR-Manager Kees Smit Tuinmeubelen
Medewerkers regelen alles eenvoudig zelf

Met de AFAS Pocket app


Razendsnel je verlof boeken of even je loonstrook checken terwijl je op de bus staat te wachten. Met de AFAS Pocket app heb je altijd inzicht in de belangrijkste zaken voor jou als medewerker. Even snel je reiskosten declareren? Met de app doe je dat gewoon terwijl je staat te tanken.

Met de Pocket app van AFAS heb je altijd en overal toegang tot je CRM, verlof, verzuim, uren boeken én je openstaande takenDe voordelen van online werken

Geen hoge eenmalige opstartkosten, maar een vast bedrag per maand voor het gebruik van onze ERP software. Investeringen in hardware zijn dankzij AFAS Online verleden tijd. Ook updates worden automatisch door AFAS gedaan. Zo ben je altijd bij op het gebied van software, wet- en regelgeving en beveiliging zonder dat je het merkt. Je gebruikt de software via web of via onze app, AFAS Pocket.

Jouw voordelen

 • Volledig in de cloud werken
 • Eenmalige invoer van data
 • Vast bedrag per maand
 • Dagelijks opzegbaar (na 1 jaar)
 • Innovaties in de software worden constant toegevoegd
 • Werken via een app of het web
 • Je bent verzekerd van een dagelijks back-up
 • De data staat in Nederland volgens de Nederlandse wetgeving

Een voorbeeld uit de praktijk  ‘Ik was eens op klantbezoek bij een familiebedrijf. De klant vroeg of hij nog wel alle inkoopfacturen kon printen. Tuurlijk, zei ik. Maar ik vroeg me ook af: waarom zou je dat willen? Dat wilde hij me wel laten zien. Hij pakte een stapel facturen, hield ze één voor één omhoog en keek alleen naar het logo dat erop stond. Zo hield hij in de gaten met wie zijn bedrijf allemaal zaken deed, en kon hij de crediteurenadministratie meteen laten weten welke clubs hij al jaren kende en dus volstrekt te vertrouwen waren. Uitstekend idee natuurlijk. Maar we hebben hem wel geholpen om het efficiënter te doen. Iedere factuur komt nu in een workflow bij hem langs. En als hij over een bedrijf eenmaal aangeeft dat het goed volk is, wordt hun volgende factuur meteen betaald. Dat scheelt hem elke maand werk, terwijl hij wel het overzicht houdt.’

Mohammed Amri, manager productmanagement  AFASBouwbedrijf Rijk aan het woord 

Bouwbedrijf Rijk groeit enorm. Deels is die groei te danken aan de overstap naar AFAS Software in 2017. Er kan nu meer werk worden verricht met hetzelfde aantal mensen. Een verhaal over de ontwikkeling van een klassiek Zeeuws familiebedrijf.Familiebedrijf uit Nederland

AFAS Software is een familiebedrijf, gevestigd in Leusden, en daar zijn we trots op. Wist je dat AFAS eigenlijk de enige grote Nederlandse softwareleverancier is? We zijn een op- en top Nederlands familiebedrijf, dat niet extern gefinancierd wordt.

Eigenlijk alle collega-softwareleveranciers waar je misschien wel eens van gehoord hebt, zijn in handen van zogenaamde private equity-partijen of beursgenoteerd. Wat betekent het voor ons dat we zelf eigenaar zijn van AFAS? Dat wij de volledige focus kunnen houden op een plezierige, langdurige klantrelatie met jouw organisatie en ons niet elk kwartaal druk hoeven maken om zoveel mogelijk waarde voor aandeelhouders te genereren. Benieuwd waarom we trots zijn op onze Nederlandse wortels en hoe we invulling geven aan onze identiteit? Op deze pagina leggen we het uit. 


Wil je eens kennis maken?

We komen graag met je in contact!

Of bel ons op: 033 - 43 43 88