Voor 2023 zijn er wetswijzigingen in de salarisadministratie doorgevoerd. Wij zetten ze op een rij en vertellen hoe we de wet- en regelgeving hebben verwerkt in AFAS Profit.
Zoals je van ons gewend bent, is je Payroll-software weer helemaal up-to-date.
Als werkgever betaal je AWf-premie (vaak WW-premie genoemd) over het loon van medewerkers. Dit kan AWf-laag of AWf-hoog zijn. Maar in sommige gevallen zijn beide tarieven van toepassing voor één medewerker. Bijvoorbeeld als een werkgeversbetaling niet apart wordt uitbetaald, maar via de reguliere inkomstenverhouding van de medewerker.
Door de introductie van aanvullend geboorteverlof en betaald ouderschapsverlof komt het vaker voor dat je als werkgever uitkeringen van het UWV uitbetaalt aan de medewerker. Vanaf 2023 moeten je het loon van een uitkering en de AWf-premie apart vermelden in de loonaangifte.
Vanaf 2023 bestaan de volgende AWf-premielonen:
Dit alles hebben we voor 2023 verwerkt in onze software, zodat je kunt differentiëren tussen de verschillende premies.
Over 2020 en 2021 hoefde je vanwege coronamaatregelen de AWf-premie niet te herzien. Over 2022 ben je dit wel weer verplicht.
Als je vanwege een administratieve fout onterecht het hoge of lage tarief hebt toegepast, kun je dit met terugwerkende kracht corrigeren via een correctie-aangifte. Dit mag niet altijd. In deze gevallen mag je niet corrigeren, maar moet je met terugwerkende kracht AWf-laag herzien naar AWf-hoog:
Vallen medewerkers onder het lage AWf-tarief, maar hebben ze meer dan 30% meer werk geleverd? Dan betaal je met terugwerkende kracht alsnog de hoge premie en moet je alle dienstverbanden van deze medewerkers herzien. Dit kan alleen achteraf, aan het einde van het kalenderjaar. Met ons Dashboard Wet arbeidsmarkt in balans heb je volledig inzicht in de tarieven waaronder medewerkers vallen.
Ten slotte hebben we een aantal coderingen aangepast om te voldoen aan bepaalde wetswijzigingen. Bekijk onze help-pagina voor een uitgebreidere uitleg over deze veranderingen. Je vindt er onder andere een uitleg over het wijzigen van het nummer inkomstenverhouding en veranderingen in de code soort inkomstenverhouding en code reden einde arbeidsovereenkomst.
Gebruik je de bedrijfssoftware van AFAS? Dan weet je dat je software altijd helemaal bij is met de Nederlandse wet- en regelgeving. Wij voeren wetswijzigingen namelijk automatisch door, zodat jouw administratie de laatste wetten en regels volgt.
Dat geldt voor al je bedrijfsprocessen: van wetswijzigingen voor je financiële administratie tot aan veranderingen in de cao's voor de HR- en salarisafdeling. Onze updates wordt automatisch en ruim op tijd uitgerold. Zo heb je ook in het nieuwe jaar de administratie op orde en voldoe je aan alle wet- en regelgeving. Ook in 2023.
Altijd een bijgewerkte cao, actueel met de wet- en regelgeving, automatische controles en inzicht met interactieve dashboards. Met onze software betaal jij keurig op tijd een berekend loon uit.