04

Maximaliseren van ieders potentieel

Medewerkers vormen het hart van onze organisatie. Logisch dus dat we er alles aan doen om te zorgen dat ze zich thuis voelen bij ons, dat ze met veel plezier werken, én dat ze dat elke dag een procentje beter doen. Hieronder leggen we uit hoe. En wil je meer weten? Kijk dan op onze CSR-pagina, bij het onderdeel Gezond & Gelukkig.

 

Je thuis voelen

Je thuis voelen begint bij diversiteit en inclusie. In het eerste hoofdstuk las je al dat we een bedrijf willen zijn voor iedereen. Maakt niet uit wat je gender, afkomst, seksuele voorkeur of religie is. Dat past naadloos bij onze waardes liefde, vertrouwen en familie (families bestaan immers ook uit bonte verzamelingen saaie ooms, wijze tantes en rebelse nichtjes).

Voor ons is inclusie niet alleen een principezaak, het maakt ons bedrijf ook daadwerkelijk beter. Verschillen verrijken, zo denken wij erover. Ze helpen om een open blik houden. Zodat je altijd mogelijkheden ziet en voorkomt dat je gaat achteroverleunen in je eigen gelijk. Zo verander je misschien je mening, of doe je op zijn minst nieuwe inzichten op. Het verruimt je blik op de wereld. Daarom zijn we nieuwsgierig naar elkaar en staan we open voor andere ideeën en gebruiken. Dat vraagt om een veilige omgeving waarin we kwetsbare verhalen delen. In hoofdstuk 1 Vertrouwen, las je daar al over.

Ieder lid van onze AFAS-familie is gelijkwaardig. Dat betekent ook: gelijke kansen en gelijke beloning. Daar zijn we scherp op. En dat kunnen we ook vrij gemakkelijk, doordat we alles gestandaardiseerd en geautomatiseerd hebben wat met HR te maken heeft. Het is dus een fluitje van een cent om te controleren of bijvoorbeeld vrouwen in een bepaalde functie wel evenveel verdienen als mannen in diezelfde functie (antwoord: jazeker). En we brengen gemakkelijk in beeld of er bijvoorbeeld voldoende diversiteit is in onze managersfuncties (antwoord: het kan nog beter, maar het gaat de goede kant op). Verder houden we het ene jaar een werkpretenquête en het andere jaar een leidinggevendenenquête. Daarin vragen we onder meer heel precies uit of collega’s zich veilig voelen, en of leidinggevenden geen mensen voortrekken. Uitkomst: 97,8% van onze medewerkers vindt dat de leidinggevende iedereen gelijk behandelt, ongeacht geloof, seksuele voorkeur of nationaliteit. En 93% van onze medewerker vindt dat de leidinggevende niet bevooroordeeld is, en dat vrouwen en mannen gelijke kansen krijgen. Dit percentage is iets lager, omdat we in bepaalde functies graag meer vrouwen willen hebben. Dat betekent automatisch dat de mannen in die gevallen minder kansen ervaren.

"Op een dag hing onze CEO overal regenboogvlaggen bij de ingang van het AFAS-gebouw. Had-ie aan niemand verteld. Deed-ie gewoon – omdat het Gay Pride was. Ik was apetrots. Echt: apetrots. Dat zei ik hem ook."

 

Erik Bierman - Salesmanager
AFAS-collega sinds 2009

 

 

Procentje beter

We selecteren kandidaten op hun talent en persoonlijkheid. Die bepalen – gevoed door onze sterke cultuur – ons succes. Logisch dus dat we het superbelangrijk vinden dat al onze collega’s het beste in zichzelf naar boven halen. En dat blijven doen. Of het nu een software-ontwerper is die een nieuwe functionaliteit ontwikkelt, of een medewerker van de facilitaire dienst die een slimme routing voor de schone vaat bedenkt. Het maakt dus niet eens zoveel uit wat je gestudeerd hebt voordat je bij AFAS kwam werken, of wat je werkervaring is. Het moet vooral gewoon pássen, en je moet iets willen toevoegen.

Je kunt je bij ons op verschillende manieren ontwikkelen (daarover lees je meer bij voorbeeld 2 hieronder). De kern is dat we leren door te dóén. We hebben een uitgebreide academy waarin je jouw vak bij AFAS leert ín de praktijk. En we hebben de wereld aan trainingen, van sales, tot schrijven en persoonlijke effectiviteit. Persoonlijke ontwikkeling neemt een belangrijke plek in. Daarvoor hebben we bijvoorbeeld de Fitproshows over grenzen bewaken, je agendabeheer, en slaap.

En je leert natuurlijk elke dag in je eigen functie. We leggen de lat hoog, en voeren individuele gesprekken met iedere collega. Dat zijn geen plichtmatige praatjes aan de hand van afvinklijstjes, maar scherpe dialogen over wat collega’s dit jaar concreet willen bereiken in hun werk én persoonlijk. En daar ondersteunen we hen bij.

Elke dag een procentje beter. Dat is waar het om gaat. En soms zetten we echt even een flinke stap. Zo vragen we van onze collega’s om af en toe uit hun comfortzone te stappen, en iets te proberen waar ze nog geen ervaring mee hebben. Dat levert prachtige situaties op. Zo was productmanager Bart spreekstalmeester tijdens de opening van ons nieuwe pand. Bart is geen professioneel presentator. Sterker nog: hij werkt op de afdeling waar software wordt ontwikkeld, maar blijkt een enorm presentatietalent. Achthonderd aanwezigen, Koningin Máxima als eregast, het aankondigen van Maan, Bart draaide zijn hand er niet voor om. En het leuke is: Bart maximaliseerde niet alleen zijn eigen potentieel, maar ook dat van AFAS. De opening was dankzij Bart veel meer ‘eigen’ dan wanneer we een externe dagvoorzitter hadden ingehuurd.

Op diezelfde manier gaven zes collega’s die dit nog nooit eerder hadden gedaan, presentaties tijdens één van onze grootste evenementen, het zogenoemde Succestival.

Vind je het tijd voor een nieuwe functie? Dan stroom je bij ons heel gemakkelijk door. Een zesde van onze medewerkers wisselde het afgelopen jaar van baan. Van consultant naar manager van de afdeling Support bijvoorbeeld, of van de afdeling support naar procesbeheer. Soms ontdekken ze dat die nieuwe functie niet is wat ze zich erbij voorstelden. Ook geen probleem. Dan ga je weer lekker terug naar je oude plek. Mét nieuwe kennis en ervaring.

"Ik wacht niet op een goede dag, maar probeer er gewoon elke dag zelf één te maken."

 

Bart Vissers - Trainee Sales
AFAS-collega sinds 2020

 

 

Met plezier!

Je maximaal ontwikkelen, kan alleen als je goed in je vel zit. Als de basis op orde is, zullen we maar zeggen. Dat is bij ons zeker het geval. Ons ziekteverzuim lag in 2021 net zo laag als in 2020 (1,6 procent). Medewerkers geven in grote meerderheid aan dat ze hartstikke blij zijn met hun werk, we scoren een eNPS van +74. De werkdruk is flink lager dan eerdere jaren. Dat hangt samen met hybride werken. Deze vorm van werken blijft dus de norm. En we blijven meer dan ooit investeren in gezondheid. Dat doen we op verschillende manieren. Je leest erover bij voorbeeld 3.

Één manier lichten we hier wel vast uit: de AFAS-vitamientjes. Dit is een netwerk van onze bedrijfsdokter Maarten en psychologen, coaches, fysiotherapeuten en masseurs. Samen zorgen ze ervoor dat onze collega’s fit zijn én blijven. Zonder wachttijden, inschrijvingen en ander gedoe. Doordat we het verzuim onder controle hebben, kunnen we focussen op wat veel belangrijker is: preventie. Dat doen we met dokter Maarten. Hij is supergemakkelijk te benaderen. Collega's kunnen altijd bij heb terecht voor tips of advies.

 

 

Voorbeeld 1: werken aan diversiteit

Vijftien jaar geleden waren onze collega’s precies zoals je ze verwacht bij een softwarebedrijf: jong – wit – man. Ze waren ongeveer de enigen die solliciteerden, ze werden aangenomen, en dat was het dan. Dat wilden we anders. En daar hebben we allerlei acties voor ondernomen. Van het inclusiever maken van onze communicatiemiddelen (zodat ook mensen buiten het profiel jong-wit-man solliciteren), tot het optuigen van nieuwe functies (waar je ook mét werkervaring kunt beginnen), en het volgen van trainingen in het herkennen van vooroordelen bij sollicitaties (zodat iedereen die geschikt is, ook gewoon aangenomen wordt), en het gericht werven van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 

 


Voorbeeld 2: een snoepwinkel vol mogelijkheden

Leren en ontwikkelen is geen probleem bij AFAS. Je krijgt elk jaar duizend euro, die je vrij kunt besteden (dus ook zonder toestemming te vragen) aan iets waar jij je in wilt ontwikkelen. Dat kan met je functie te maken hebben, maar als je kiest voor persoonlijke groei, is dat ook helemaal prima. Daarnaast betalen wij de studie van collega’s als die van meerwaarde is voor hun werk.

We zien ook dat lang niet alle collega’s gebruikmaken van deze mogelijkheden. En dus hebben we leren het afgelopen jaar nóg informeler en laagdrempeliger gemaakt. Elke collega heeft een account voor SPEAKRS, waar je de wereld aan gratis colleges en podcasts kun beluisteren. En we leggen een AFAS-bibliotheek aan met artikelen, documentaires, films en blogs waarvan wij denken dat je ze echt gezien moet hebben.

"Je krijgt een gedegen opleidingstraject dat zo lang duurt als bij jou past. Bijna alle doorgroeiposities worden intern geworven en vervuld. AFAS is niet bang om jong talent een podium te bieden en aan te dragen voor een managementpositie wanneer je over de juiste potentie beschikt."

 

Bregje Kok - Supportmanager
AFAS collega sinds 2017

 


Voorbeeld 3: In de watten, op de klimwand

We wensen onze medewerkers toe dat ze gezond en gelukkig zijn. En daar is ons nieuwe clubhuis helemaal op ingericht. Met veel ruimtes om elkaar te ontmoeten en bij te praten, met een eigen masseur, chefkok en bakkerij. Met gezonde lunches, overal verse groente en fruit en fruitshotjes. Met een meditatieruimte. En met een fitnessruimte, sportzaal, padelbanen, en tafeltennistafels.

We hebben de eerste kookchallenges al gehouden in onze keuken. En de eerste zomerse barbecueweken hebben al plaatsgevonden in de tuin (die overigens vol staat met kruiden die we gebruiken in de keuken). Ook hartstikke leuk: collega’s hebben zelf lesroosters opgetuigd. Medewerkers leren hun collega’s klimmen en kickboksen, geven een yogales, of organiseren een bootcamp op het terrein. En de eerste externe bedrijven zijn al bij ons komen apenkooien, als afsluiting van een missievisie-dag. Onze consultants nodigen de klant uit bij AFAS en starten de dag met een potje padel. Dat is win-win op zijn best. Ons clubhuis op die manier delen met anderen geeft energie en inspiratie. Precies wat wij belangrijk vinden.

"Bij AFAS heerst een sportcultuur. Zowel binnen als buiten werktijd. Als je zelf een gaaf idee hebt, dan heb je de vrijheid om dit te organiseren. Zelf ben ik ambassadeur van het fietsen. We hebben met een team deelgenomen aan het NK Wielrennen voor bedrijven en we gaan nu een trainingsprogramma doen, waarin we toewerken naar een gezamenlijk fietsevenement. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, want we hebben ook ambassadeurs van het hardlopen, padellen, voetballen, boulderen, etc. AFAS is letterlijk een organisatie die altijd in beweging is."

 

Coen Beckers - Salesmanager
AFAS-collega sinds 2005