Wat is bedrijfscultuur? 

Je hoort organisaties vaak over hun bedrijfscultuur. Maar wat is dat precies? Welke invloed heeft de cultuur op de organisatie? En hoe kun je de bedrijfscultuur bijsturen? AFAS legt het uit.

Betekenis bedrijfscultuur

De bedrijfscultuur of organisatiecultuur bestaat uit de normen, waarden en ongeschreven regels van een organisatie. Soms zijn uitingen van de cultuur daadwerkelijk zichtbaar. Bijvoorbeeld in kleding of hoe de kantine eruitziet. Maar dit is lang niet altijd het geval.

Je ziet vaak een beschrijving van de organisatiecultuur in vacatures. Als een organisatie het goed doet, is de website of werken bij-site ook een afspiegeling van de cultuur. De organisatiecultuur is van grote invloed: het sijpelt door in je hele organisatie.

Bij AFAS hebben we bijvoorbeeld onze bedrijfscultuur beschreven. De bedrijfscultuur zie je terug in onze uitingen en natuurlijk in ons bedrijf. 

Welke invloed heeft de bedrijfscultuur?

De heersende bedrijfscultuur heeft invloed op bijna alles. Hoe collega’s met elkaar omgaan, hoe je met klanten omgaat, hoe conflicten worden opgelost en hoe beslissingen worden genomen. Het gaat om de sfeer binnen de organisatie.

Positieve bedrijfscultuur

In een positieve organisatiecultuur gaat medewerkers respectvol om met elkaar en klanten. Er is ruimte voor feedback en conflicten worden opgelost. Medewerkers zijn gemotiveerd en bereid een extra stap te zetten voor de organisatie. Een positieve organisatiecultuur is erg belangrijk als je talenten wilt aantrekken en behouden.

Negatieve bedrijfscultuur

Een negatieve bedrijfscultuur betekent dat er een onprettige of zelfs onveilige werksfeer hangt. Conflicten worden niet uitgesproken of niet serieus genomen. Medewerkers zijn minder gemotiveerd en blijven doorgaans minder lang in dienst bij bedrijven met een negatieve cultuur. Je kunt vast een voorbeeld van een organisatie bedenken in je nabije omgeving of uit het nieuws.

De bedrijfscultuur veranderen

Kun je iets doen aan je huidige bedrijfscultuur? Zeker weten. Het verbeteren van de organisatiecultuur begint vanaf de top. Simpel gezegd: goed voorbeeld doet goed volgen.

AFAS CEO Bas van der Veldt vertelt er regelmatig over: liefde voor medewerkers is het allerbelangrijkste. AFAS is dan ook al jaren een van de meest geliefde werkgevers in Nederland.

 

Je kunt de HR-afdeling aanwijzen om actief met de organisatiecultuur aan de slag te gaan. Deze afdeling heeft een grote rol in het uitdragen en bijsturen van de heersende cultuur. HR-medewerkers en HR-managers zijn de ideale rolmodellen voor de organisatiecultuur, omdat ze veel contact hebben met medewerkers. Daarnaast kan HR tijdens de werving en selectie medewerkers aannemen die goed passen binnen de huidige cultuur of die de cultuur positief beïnvloeden. Ten slotte kan HR een positieve bijdrage leveren aan de organisatiecultuur door de onboarding goed te regelen, door talenten te binden en te behouden en door events te organiseren.

Meer tijd voor strategisch HR met slimme HR-software

Met HR-software zorg je ervoor dat HR daadwerkelijk tijd heeft om de organisatiecultuur uit te dragen en te verbeteren. Je digitaliseert en automatiseert bedrijfsprocessen en terugkerende administratieve handelingen. Wat dat betekent? Meer strategisch HR, minder administratie!

Alle artikelen

Breng je HR- en salarisadministratie samen in één softwarepakket

Met de software van AFAS regel je zaken als salarisverwerking, verlof, verzuim en werving & selectie met één muisklik. Stroomlijn alle HR-processen en minimaliseer de administratie ervan!