Alles wat je moet weten over een succesvolle HR-transformatie

 

Een succesvolle HR-transformatie maakt het verschil tussen een bedrijf dat stagneert en een bedrijf dat floreert.

Het is dan ook geen verrassing dat steeds meer organisaties in Nederland zich richten op het transformeren van hun HR-afdeling om zich beter aan te kunnen passen aan veranderingen in de markt en de maatschappij. In dit artikel zullen we alles bespreken wat je moet weten over een succesvolle HR-transformatie in.

Wat is een HR-transformatie precies?

Een HR-transformatie is een proces waarbij de HR-afdeling van een organisatie wordt getransformeerd om beter te voldoen aan de veranderende behoeften van het bedrijf en de medewerkers. Dit houdt in dat er nieuwe technologieën worden geïntroduceerd, nieuwe processen worden geïmplementeerd of dat er nieuwe functies worden gecreëerd. 

Een HR-transformatie kan vele voordelen opleveren, zoals:

  • Betere communicatie tussen HR en medewerkers
  • Verbeterde efficiëntie en kostenbesparingen
  • Een tevredenere medewerker
  • Een meer strategische rol voor HR in de organisatie

Hoe een succesvolle HR-transformatie te realiseren?

Het realiseren van een succesvolle HR-transformatie is geen gemakkelijke taak. Er zijn echter een aantal stappen die je moet nemen om ervoor te zorgen dat de transformatie soepel verloopt en het gewenste resultaat oplevert:

Definieer je doelstellingen

Voordat je begint met de HR-transformatie is het belangrijk om duidelijke doelstellingen te definiëren. Wat wil je bereiken met de transformatie en hoe meet je het succes? Wil je meer invloed als HR-afdeling? Wil je bedrijfsprocessen automatiseren? Of kijk je meer naar de organisatiedoelstellingen, waar HR een belangrijke rol in speelt? Zorg ervoor dat deze doelstellingen SMART zijn (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden).

Betrek het hele team

Een HR-transformatie is geen solo-project. Het is belangrijk om het hele team te betrekken bij het proces. Betrek niet alleen de HR-afdeling, maar ook andere afdelingen binnen de organisatie. Zo krijg je een breder perspectief en kunnen medewerkers zich meer betrokken voelen bij de transformatie.

Een mooi voorbeeld is Otolift. Met een ‘ijzersterk verhaal’ inspireerde de HR-afdeling van Otolift hun directie met de HRM/Payroll-software van AFAS. Dat pakte niet alleen positief uit voor de HR-afdeling zelf, het bracht bovendien verschillende groepen medewerkers samen.

Maak gebruik van data

Data is van onschatbare waarde bij het realiseren van een HR-transformatie. Analyseer de huidige situatie en maak gebruik van de data om te bepalen waar verbeteringen mogelijk zijn. Zo kun je gefundeerde beslissingen maken en het gewenste resultaat behalen.

Maak gebruik van technologie

Technologie kan een belangrijke rol spelen bij het realiseren van een succesvolle HR-transformatie. Denk bijvoorbeeld aan HR-software die processen kan automatiseren of een digitaal platform waar medewerkers hun HR-zaken regelen. De juiste technologie maakt Employee Self Service en Manager Self Service mogelijk, waarmee je als HR-afdeling tijd vrij maakt voor strategisch HR.

Waarom wil je als HR-afdeling een strategische rol?

Een strategische rol voor HR houdt in dat HR betrokken is bij belangrijke beslissingen en dat HR de business strategie begrijpt en kan vertalen naar HR-beleid. Door een beter inzicht te hebben in de organisatiedoelen en de marktomstandigheden, kan HR proactief beleid ontwikkelen en bijdragen aan het succes van de organisatie.

Een voorbeeld: je bedrijf groeit hard. Dan zijn veel nieuwe medewerkers nodig. Daar volgt allerlei HR-gerelateerd werk uit, maar ook advies om deze mensen te behouden. Daar speelt de HR-afdeling een cruciale rol. Net als het automatisering van het administratieve werk.

Een strategische HR-afdeling kan ook bijdragen aan het creëren van een positieve bedrijfscultuur en het aantrekken en behouden van talentvolle medewerkers. Door bijvoorbeeld een sterk employer brand te ontwikkelen en te zorgen voor een goede employee experience, kan HR bijdragen aan het aantrekken van de beste medewerkers. Door te zorgen voor een goed HR-beleid en goede arbeidsvoorwaarden kan HR ervoor zorgen dat medewerkers gemotiveerd blijven en zich kunnen ontwikkelen binnen de organisatie.

Geef strategische HR een boost

Als je al je processen digitaliseert en automatiseert, heb je inzicht als nooit tevoren. En dat is goud waard voor strategische HR. Informatie wordt centraal opgeslagen, waardoor je alle data rondom HR bekijkt in een dashboard. Dit dashboard visualiseert overzichtelijk de big data die uit de digitalisering van je HR-processen is gekomen. Je HR-afdeling heeft inzicht tot in de haarvaten van je organisatie en kan strategische beslissingen baseren op keiharde data.

Lees ook: 11 selfservicetaken die medewerkers zelf kunnen oppakken

Tegelijkertijd maak je een hoop tijd vrij als je HR-processen digitaliseert. Taken die eerst handmatig moesten worden uitgevoerd, verlopen nu automatisch. Je HR-afdeling heeft daardoor de tijd om zich eindelijk op hoog niveau te richten op strategische HR. Dat is goed voor het moraal op de afdeling, en helpt het bedrijf vooruit.

Voorbeeld uit onze HRM-software: dashboard organigram

Meer weten over digitalisering van HR-processen?

Of het nu gaat om verlof, verzuim, de salarisverwerking of werving & selectie, met de HRM software van AFAS beschik je over één volledige HR-oplossing om de administratie tot een minimum te beperken. En met de standaard meegeleverde dashboards maak jij de stap van administreren naar strategisch HRM!

Meer lezen?

E-HRM: alles op een rijtje

Digitaliseren of faillissement?


E-hrm bestaat al vele jaren. In die periode is het onherkenbaar veranderd. Van complexe, gebruiksonvriendelijke en dure technologie is e-hrm veranderd in een vlotte en onmisbare HR-tool voor elke HR-manager. Juist omdat e-hrm zo’n hoge vlucht heeft genomen, staan we stil bij dit bijzondere hulpmiddel.

 

Talentmanagement

In 13 thema's


Talentmanagement moet de topprioriteit zijn van HR-professionals. Het is zelfs urgenter dan de werving en selectie van nieuwe medewerkers. Weet jij al hoe je dit het beste kunt aanpakken?