Payroll-wijzigingen voor 2022

 

Voor 2022 zijn er wettelijke wijzigingen in de salarisadministratie doorgevoerd. Wij zetten ze op een rij en vertellen hoe we ze hebben verwerkt in Profit. Zoals je van ons gewend bent, is de Payroll-software weer helemaal up-to-date. 

Wettelijke wijzigingen in Payroll voor 2022 

Het is belangrijk dat jouw organisatie altijd voldoet aan de meest recente wet- en regelgeving. Daarom verwerken we wijzigingen altijd ruim op tijd, zodat jij je nergens zorgen over hoeft te maken. In dit korte blog behandelen we de volgende wijzigingen voor 2022: 

Gedifferentieerde Aof-premie

Voorheen betaalde je als werkgever een basispremie Aof (arbeidsongeschiktheidsfonds). Vanaf 2022 vervalt deze basispremie. De volgende premies komen hiervoor inde plaats: 

  • Premie Aof hoog
  • Premie Aof laag
  • Premie Aof uitkering
  • Opslag Wko

Premie Aof hoog, laag en uitkering

Kleine werkgevers dragen de lage premie af, grote werkgevers de hoge. Zo worden de lasten beter verdeeld. De premie wordt berekend over het reguliere loon van medewerkers. De premie Aof uiterking draag je als werkgever af over uitkeringen die je namens het UWV uitbetaalt. 

Opslag Wko

De laatste nieuwe premie is de opslag Wko (Wet kinderopvang). Deze opslag neem je vanaf 2022 apart in de loonaangifte. Uiteraard staat dit met onze software automatisch goed ingesteld. 

Werkkostenregeling

In het boekjaar 2022 vervalt de verruiming van 3% over de loonsom tot € 400.000,-. Deze tijdelijke verruiming was ingevoerd vanwege de coronapandemie, maar geldt in 2022 niet meer. De percentages in 2022: 

  • 1,7% tot en met € 400.000,- 
  • 1,18% bij meer dan € 400.000,-.  

Thuiswerkvergoeding

 Vanaf 2022 geldt er een thuiswerkvergoeding van maximaal € 2,- per dag. Deze hebben we verwerkt in de looninrichting. 

Veranderingen in coderingen en rubrieken

Ten slotte hebben we een aantal coderingen en rubrieken aangepast om te voldoen aan bepaalde wijzigingen. Bekijk onze help-pagina voor een uitgebreidere uitleg over deze veranderingen. Je vindt er onder andere een uitleg over de veranderingen rondom het Arbeidsvoorwaardenbedrag (Individueel Keuzebudget), arbeidsverhoudingen en redenen einde arbeidsovereenkomst. 

Altijd up-to-date met AFAS

Gebruik je de bedrijfssoftware van AFAS? Dan hoef je je geen zorgen te maken over ingewikkelde wijzigingen in wet- en regelgeving. Wij voeren deze veranderingen namelijk automatisch door in onze software. Dat geldt voor al je bedrijfsprocessen: van regelgeving voor je financiële administratie tot aan veranderingen in de cao's voor de HR- en salarisafdeling. We rollen onze updates snel en ruim op tijd uit. Zo heeft jouw organisatie zonder extra werk de administratie direct op orde, volgens alle wet- en regelgeving. Ook in 2022. 

Efficiënter verlonen met de Payroll software van AFAS

 

Altijd een bijgewerkte cao, actueel met de wet- en regelgeving, automatische controles en inzicht met interactieve dashboards. Met onze software betaal jij keurig op tijd een berekend loon uit.