In 5 stappen naar een snelle jaarrekening!


Ben jij een CFO, controller of financial? Door op deze manier te gaan werken wordt het voorbereiden van de jaarrekening (samen met de accountant) een fluitje van een cent. Door je boekhouding slim in te richten heb je er niet alleen bij opstellen van de jaarrekening veel plezier van, maar heel het jaar door.


De jaarrekening komt ieder jaar terug. Dus dat kan slimmer

Je weet ieder jaar wanneer je de controle kan verwachten en welke gegevens je moet aanleveren. Repeterend werk is te automatiseren of in ieder geval makkelijker te maken. Kijk je ook zo naar de jaarrekening?

1. Wees één van de eerste

Laat de accountant snel starten met de controle van de jaarrekening. Dan is het jaar in administratief opzicht snel afgerond en kun je slimme plannen bedenken om het niveau van de administratie het jaar dat voor je ligt nog beter te maken.

2. Bouw een Jaarrekeningportaal

Hoe mooi zou het toch zijn als het hele proces, gestructureerd, bij elkaar komt? Een soort jaarrekeningportaal. Een plek waar het controleteam van de accountant alles bij de hand heeft om de controleactiviteiten op een ongekend efficiënte wijze uit te voeren!

Gebruik de lijst van op te leveren specificaties van de accountant als basis. Maar kijk ook verder:

  • Wat leveren we elk jaar aan?
  • Wat zijn de aanvullende zaken die we vorig jaar aangeleverd hebben?
  • Welke vragen heeft de accountant vorig jaar gesteld?
  • En wat is de kans dat ze dezelfde vragen nogmaals gaan stellen?
  • Hoe zit het eigenlijk als er wisselingen zijn in het controleteam?

Meer weten? Lees de blog van Manager Controlling Marco Pijnappel van AFAS.


3. Cockpits & dashboards voor actueel inzicht

Zorg ervoor dat je altijd over actuele en accurate gegevens beschikt. Het liefst ontsloten via een overzichtelijke cockpit of nog beter, door middel van interactieve visualisaties in de vorm van dashboards. Je verwachtingen en afwijkingen heb je daarmee altijd in kaart.

4. Automatiseren wat je kan

De regel zou altijd moeten zijn: als het te automatiseren is, moet je het ook automatiseren. Dat is altijd efficiënter. Werk niet met memolijstjes, maar met workflows. Dat is niet alleen praktischer, maar ook nog eens beter te meten. Werkt jouw organisatie al met e-factureren, inkoopaanvragen en geautomatiseerde controles?

Leent je huidige softwarepakket zich niet voor automatisering? Lees eens hoe AFAS Financieel je hierbij kan helpen.

5. Centrale administratie

Zet een centrale administratie op. Als leveranciers toch papieren facturen sturen, zorg dat ze niet blijven liggen op verschillende vestigingen of afdelingen. Laat ze direct inscannen en naar de centrale administratie sturen. Die boekt en de workflow doet de rest van het proces.

Met AFAS zet je je boekhouding op de automatische piloot

Breng je boekhouding naar een hoger niveau met AFAS financieel. Met onze software digitaliseer en automatiseer je de administratieve processen van je organisatie. Daardoor wordt de boekhouding een logisch gevolg van je bedrijfsprocessen en ben je veel minder tijd kwijt aan administratie.