Auteur: Jortijn Bijl

Wat iedere bestuurder kan leren van 'De Luizenmoeder': Volkert

Hij is het rustpunt van de school, de rots in de branding: Volkert. Hij treedt vaker op als bestuurder dan als conciërge. Hij beslecht een parkeerruzie tussen ouders en redt de rampzalige les van directeur Anton. Voor de laatste keer: drie lessen die je van hem kunt leren.

Zorg voor het juiste gereedschap – en houd het bij de hand

De leerlingen stuiteren door het lokaal en de propjes vliegen directeur Anton om zijn oren als hij een les moet overnemen. Gelukkig is daar Volkert met een goedgevulde toolbelt. Terwijl Anton onderuitgezakt op zijn stoel roept wat de drukke kinderen vooral niet moeten doen, leidt Volkert ze zingend met een gitaar in de hand als makke lammetjes naar het schoolplein. Hier kunnen ze uitrazen. Precies wat ze nodig hadden. Of het nou gaat om de actuele boekhoudcijfers of de laatste update van het personeelsbestand, zorg dat je ze in je toolbelt hebt zitten en kunt gebruiken wanneer dat nodig is.

Bouw een goede relatie op met je collega’s – en weet wat er speelt

Volkert is een goede netwerker. Als nieuweling op De Klimop staat hij snel op goede voet met zijn collega’s. Hij keuvelt gezellig met de norse juf Helma en kan zelfs de goedkeuring van juf Ank wegdragen. Ook stelt hij de gestreste Nancy gerust op de Participizza-avond en dit legt hem geen windeieren. Zo weet hij al vóór dat Anton hem de mededeling doet, dat hij hem wil ontslaan en heeft hij via Nancy geregeld dat hij zijn baan kan houden. Wacht niet op het functioneringsgesprek om erachter te komen wat er gaande is. Onderhoud contact en zorg voor goede verstandhoudingen, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Praat niet teveel – geef het goede voorbeeld

Er wordt wat afgepraat in het onderwijs, maar daar is Volkert niet zo van. Hij steekt de handen liever uit de mouwen en doet wat er gedaan moet worden. Als de glansavond voor de ouders in het water dreigt te vallen, bouwt hij een bar en schenkt de mopperende ouders een drankje in. Óf wanneer een jongetje per abuis een klein ongelukje met zijn rits krijgt, is het Volkert die de kalmte bewaart. Ouders schreeuwen moord en brand, maar hij verlost de arme ziel uit zijn lijden. Op het moment dat het hectisch wordt en er van alles mis dreigt te gaan, is een goede bestuurder kalm, bewaart hij het overzicht en treedt hij daadkrachtig op. En doet hij dat goed, dan zal juf Ank hier terecht voor salueren: “Chapeau!”

Meer inspiratie?

Wat je kunt leren van Juf Ank gemist? Klik hier
Ps. Wat je kunt leren van Anton gemist? Klik hier
Pps. Wat je kunt leren van Nancy gemist? Klik hier

Ppps. Wist je dat AFAS 25 schoolreisjes weggeeft? Klik hier

Meer lezen?