Auteur: Jortijn Bijl

Wat iedere bestuurder kan leren van 'De Luizenmoeder': Juf Ank

Een hilarisch vergrootglas. Dat legt De Luizenmoeder op het basisonderwijs. Hartstikke mooi, want daar kun je als bestuurder flink geïnspireerd door raken. Drie lessen die je kunt leren van juf Ank.

Hou je strak aan de planning – en communiceer dat ook

Eerlijk zeggen: hoe vaak heb jij voor de badkamerspiegel al geneuried: ‘Halló allemaal, wat fijn dat je er bent.’ Het is De Grote Kracht van juf Ank: ze weet precies in welk onderdeel van de agenda ze zit en hoe lang of kort dat moment mag duren. Sterker nog: ook alle anderen weten hoeveel tijd er is. De klas binnenkomen en gaan zitten, duurt precies zo lang als het liedje, voor het zwaaien heeft juf Ank een stoplicht en trakteren gebeurt alleen als dat is afgestemd in een groepswhatsapp. Zo houdt ze de effectieve leertijd optimaal. Voor jou als bestuurder geldt dit natuurlijk net zo goed: hoe beter je je agenda én je processen in de hand hebt, hoe strakker je organisatie.  

Maak geen uitzonderingen – ook niet als daar tranen van komen

Voor juf Ank is het simpel: sinterklaassurprises maken leerlingen voor elkaar. Moeders die kinderen helpen: niet de bedoeling. Stiekem duurdere cadeaus kopen: niet de bedoeling. Ziet ze dat deze dingen wel gebeuren? Dan grijpt ze keihard in. Dat kinderen (of moeders) daarvan moeten huilen, maakt voor juf Ank geen verschil. Want juf Ank weet: als je uitzonderingen toestaat, wordt het allemaal steeds ingewikkelder en wordt er uiteindelijk evengóéd gehuild. Zeker in onderwijsorganisaties is het verleidelijk om uitzonderingen te maken. De juf die niet zo handig is met de computer, schrijft haar verslagen op papier. Niet doen! De kans op fouten wordt groter en de juf heeft twee keer zoveel werk. 

Stel vragen – en kijk verder

Behalve bij ruzie (Wat is dít nou jammer!), is juf Ank niet van het snelle oordeel. Toen haar directeur met een doldriest plan kwam om Sinterklaas te vervangen door Winterklaas, hadden haar collega’s hun mening direct klaar. Juf Ank stelt vooral vragen: ‘Is het niet verstandiger eerst de lijn van het Sinterklaasjournaal af te wachten?’ Want Juf Ank vindt niets raar, ze vindt het alleen héél bijzonder. Door die manier van vragen stellen, lukt het haar om écht verder te kijken en strategisch te denken. Eigenlijk is ze niet alleen de ideale juf, maar bijna ook de ideale bestuurder.

Meer inspiratie?

Natuurlijk valt er ook veel te leren over Anton (de schooldirecteur), Nancy (hulpmoeder) en Volkert (de conciërge). Volgende week meer!

Ps. Wist je dat AFAS 25 schoolreisjes weggeeft? Klik hier

Meer lezen?