Breure staat bekend om haar nuchtere en praktische HR-beleid. Zo runt zij als enige de HR-afdeling bij AFAS, een bedrijf met 650 medewerkers. De traditionele HR-processen zijn bij AFAS grotendeels losgelaten: er is geen personeelshandboek, geen uitgebreide protocollen en geen ondernemingsraad. In plaats daarvan draait alles om gezond verstand en verantwoordelijkheid. Dit leidt tot betrokken medewerkers, werkplezier, een laag ziekteverzuim — zo lag het ziekteverzuimcijfer bij AFAS in 2024 op slechts 1,9% — en een hoge medewerkerstevredenheid.
Een van de meest opvallende veranderingen die Breure doorvoerde, is de invoering van de vierdaagse werkweek. Sinds januari 2025 werken medewerkers vier dagen per week, mét behoud van hun volledige salaris. De vrijdag staat bekend als ontwikkeldag en wordt gebruikt voor persoonlijke ontwikkeling, vrijwilligerswerk of ontspanning. Dit initiatief sluit aan bij de visie van AFAS om werk niet alleen productiever, maar ook leuker te maken.
Breures aanpak is gericht op vertrouwen en het schrappen van onnodige bureaucratie. “HR moet geen controleapparaat zijn, maar een manier om mensen te helpen het beste uit zichzelf te halen,” aldus Breure.
“We kiezen bewust voor eenvoud. Geen eindeloze regeltjes, maar duidelijkheid en vertrouwen in elkaar.”
Naast haar werk binnen AFAS deelt Breure haar ervaringen regelmatig met andere bedrijven. Ze spreekt op HR-evenementen en adviseert organisaties die worstelen met het loslaten van traditionele HR-structuren. Haar boodschap is helder: geef medewerkers de ruimte en verantwoordelijkheid, dan krijg je betrokkenheid en productiviteit terug.
Hoewel AFAS met deze aanpak vooroploopt, ziet Breure nog ruimte voor verbetering. “We blijven altijd kijken hoe het beter kan. Werk is een groot onderdeel van iemands leven, en het is onze taak om ervoor te zorgen dat het bijdraagt aan plezier, ontwikkeling en een gezonde balans.”
Met de Human Experience Award wordt Britt Breure’s impact op het HR-vakgebied erkend. Haar werk laat zien dat een simpele, mensgerichte aanpak niet alleen goed is voor medewerkers, maar ook voor de organisatie als geheel.
Werk kan veel leuker en beter zijn, en met meer aandacht voor de maatschappij. In veel organisaties zijn mensen bezig met de verkeerde dingen. Onnodige taken, dubbel werk en fouten herstellen kosten veel tijd en zijn niet goed voor de kwaliteit. De missie van AFAS Software is: beter ondernemen inspireren. AFAS doet dit met software en alles wat nodig is om die software zo te gebruiken dat je er een hoger doel mee bereikt. Organisaties houden tijd over voor wat echt belangrijk is, zoals kwaliteit en plezier in het werk: Succes begint met AFAS.