AFAS voert vierdaagse werkweek in voor alle medewerkers

Invoering ontwikkeldag vanaf 1 januari 2025

AFAS Software gaat een vierdaagse werkweek invoeren voor alle mensen die werkzaam zijn voor het bedrijf. Vanaf 1 januari 2025 gaat het kantoor op vrijdag dicht en heeft iedereen die voor AFAS werkt een ontwikkeldag. De arbeidsvoorwaarden blijven hetzelfde. Voor klanten blijft de softwareleverancier beschikbaar op vrijdag.  

AFAS wil medewerkers stimuleren om extra aandacht te besteden aan zichzelf, mantelzorg, kinderen, vrijwilligerswerk en anderen die het nodig hebben. Om die reden noemt AFAS het ‘ontwikkeldag’. “Tijd is voor iedereen een schaars goed. We lijken in een ratrace te zitten en komen niet altijd toe aan waar het echt om gaat in het leven. Door introductie van deze dag is daar meer tijd voor”, vertelt CEO Bas van der Veldt van AFAS trots.

Voor AFAS is deze introductie opnieuw een voorbeeld van haar eigen missie: ‘Werk kan zo veel leuker en beter, en met meer oog voor de maatschappij. Voor ons is het belangrijk dat we administratief werk automatiseren, zodat werk leuker wordt en er tijd overblijft’, vertelt van der Veldt. De ambitie voor marktleiderschap van AFAS in Nederland blijft onverminderd hoog.

Proactief

De vierdaagse werkweek moet ook voor klanten positief uitpakken. Om een nog betere service te kunnen geven, zal AFAS nog meer aandacht op innovatie en efficiëntie leggen dan ze momenteel al doet. Zo heeft ze haar supportafdeling al een aantal jaren proactief ingericht: medewerkers volgen het gebruik van de software door klanten, zien problemen aankomen, en helpen klanten vroegtijdig om incidenten te voorkomen. Op vrijdag is er altijd een serviceteam bereikbaar. 

Opschalen

Mensen die bij AFAS werken, gaan door invoering van de vierdaagse werkweek niet opeens inleveren op arbeidsvoorwaarden zoals salaris, 13e maand, pensioen en vakantiegeld. De medewerkers blijven ook gewoon acht uur per dag werken. Medewerkers die al vier dagen werkten, worden gecompenseerd. Het softwarebedrijf is niet van plan om meer mensen te werven ten gevolge van deze introductie.

Innovatiekans

In de afgelopen 25 jaar is de productiviteit van de medewerkers van AFAS met 650% gestegen. Van der Veldt ziet invoering van de vierdaagse werkweek als een geweldige innovatiekans en denkt dat het bedrijf er juist nóg productiever van wordt. Van der Veldt: ‘Het is een enorme stap, waar we ongelofelijk naar uitkijken. We hebben de afgelopen tijd gezien dat er al heel veel kan. Van de inzet van slimme automatisering, AI en andere tools, tot gezamenlijk implementeren, en online sollicitatiegesprekken voeren. En we hebben er veel vertrouwen in dat er meer creativiteit dan ooit gaat ontstaan.’

Begin van een beweging

Van der Veldt: ‘We zijn het eerste grote bedrijf in Nederland dat op deze manier in Nederland de vierdaagse werkweek invoert, en we realiseren ons natuurlijk dat dit lang niet voor elke onderneming haalbaar is. Maar we hopen dat dit het begin is van een beweging. Dit gaat over een geweldige werk-privébalans, over aantrekkelijk werkgeverschap en over een nieuwe visie op werken. Rigoureus en innovatief. En over het allerbelangrijkste: over doen waar je als mens gelukkig van wordt, en anderen gelukkig mee maakt.’  

Over AFAS Software

Werk kan zo veel leuker en beter. En met meer oog voor de maatschappij. In veel organisaties zijn mensen druk met de verkeerde dingen. Onnodige handelingen, dubbel werk, fouten herstellen: het kost handenvol tijd en komt de kwaliteit niet ten goede. De missie van AFAS Software is: inspireert beter ondernemen. Dat doet AFAS met software en alles wat ervoor nodig is om die software zo te gebruiken dat je er een hoger doel mee bereikt. Organisaties houden tijd over voor wat ze echt belangrijk vinden, kwaliteit en werkplezier.

In de media