Digitalisering neemt vlucht terwijl prioriteit voor privacy en databeveiliging afneemt

Zorgen groot maar weinig HR-professionals zien digitale veiligheid als prioriteit

Leusden, 24 november 2021 - Maar weinig HR-professionals in Nederland merken digitale veiligheid aan als een prioriteit binnen hun organisatie. De urgentie rond het thema neemt zelfs af. Slechts twaalf procent geeft aan dat dataveiligheid een prioriteit is. Voor volgend jaar daalt het naar verwachting naar negen procent. Dat blijkt uit onderzoek van Berenschot, Performa en AFAS Software onder meer dan tweeduizend HR-professionals. Opvallend want HR-professionals zijn doorgaans onder andere verantwoordelijk voor de persoonsgegevens van werknemers.

Uit het onderzoek blijkt dat verantwoordelijken voor HR in het Nederlandse bedrijfsleven zich behoorlijk wat zorgen maken over privacy en dataveiligheid (47%). Alleen over de psychische gevolgen van het thuiswerken (60%) en het verloop van economische omstandigheden (51%)  zijn de zorgen momenteel groter. Opmerkelijk is dat er sprake is van een mismatch tussen die zorgen en de daadwerkelijke prioriteit die er wordt toegekend. Privacy en dataveiligheid staat bij het prioriteitenlijstje van de HR-professionals op plek elf. Naar verwachting wordt dat in 2022 zelfs plek twaalf. 

Meebewegen met de tijd

Directielid van AFAS Britt Breure betreurt het dat de urgentie voor dit thema onder haar vakgenoten afneemt. Ondanks de uitdagingen die ook zij op dit thema doormaakt, vindt ze dat bedrijven moeten meebewegen met hun tijd.

“We moeten beseffen dat er continu gevaar is dat externen met data aan de haal kunnen gaan. Security en privacy zijn daarom topprioriteit bij AFAS. Zodoende proberen we onze medewerkers zo goed mogelijk te beschermen en motiveren we hen maximaal om met dit thema bezig te zijn. Dat gaat best ver. We hebben het bijvoorbeeld onmogelijk gemaakt in te loggen op onze werkomgeving zonder multi-factor authenticatie. Daarnaast praten we ook geregeld met onze klanten over hoe zij zich wel of niet beschermen en geven we ze voortdurend tips”, aldus Breure.  

Gevaar over een digitale snelweg

“Voortdurend en steeds frequenter lezen we over het gevaar dat van buitenaf, via de digitale snelweg, op bedrijven afkomt. Onlangs nog was het bedrijf VDL in de greep van een cyber-gijzeling”, vertelt Hans van der Spek, manager kenniscentrum HCM bij Berenschot. “Helaas zien we dat het ondanks een toename van zorgen en dit soort actualiteiten geen effect lijkt te hebben op het prioriteitenlijstje van de HR-professionals.”

Door het uitbreken van het coronavirus wordt er momenteel veel meer vanuit huis gewerkt en dit heeft digitalisering van HR-processen sinds anderhalf jaar geleden noodgedwongen in een stroomversnelling gebracht. ”Toen een groot deel van Nederland opeens thuis is gaan werken, hadden wij gedacht en misschien ook gehoopt dat men zich automatisch op deze belangrijke topics zou storten maar het lijkt haast iets waar ze hun vingers niet aan willen branden”, vertelt Van der Spek. “Hoe je veilig op afstand blijft werken is toch iets om over na te denken. Gegeven het feit dat het niet alleen een kwestie is van juiste techniek, maar ook van verantwoord gedrag is het zeker voor HR-professionals een relevant thema. Daarnaast is personeelsinformatie natuurlijk privacygevoelig, ik had dan ook een toename van de prioriteit van het thema privacy en dataveiligheid verwacht.”  

Naar een digitale werkelijkheid

Dat er in de voorbije tijd flink is gedigitaliseerd, blijkt ook wel uit de onderzoeken van AFAS, Berenschot en Performa. In 2020 was er al sprake van een toename van het belang dat toegekend is aan Digitale ondersteuning van HR-processen, waardoor het destijds op de prioriteitenlijst drie plekken is gestegen van zeven van vier. Ook in 2021 staat het op vier. 

Van der Spek: “Of je nu geheel thuis werkt of in een meer hybride vorm, je kunt als organisatie onmogelijk de HR-processen stilleggen. Hierom is digitalisering van deze processen een logische stap maar het is wel zaak dat we ons bewust zijn van het gevaar en vervolgens alles doen om de stappen verantwoordelijk te zetten.”

Over het onderzoek

Het jaarlijks terugkerend HR Trendonderzoek is in 2021 gehouden onder 2.122 HR-professionals in Nederland. Het onderzoek is een initiatief van Performa Uitgeverij, uitgevoerd door organisatieadviesbureau Berenschot, met ondersteuning van AFAS Software. ‘HR Trends’ is het grootste jaarlijkse onderzoek onder HR-professionals in Nederland.