EU duurzaamheidsrapportage en de accountant

 

Er komen nogal wat afkortingen voorbij als het gaat over duurzaamheidsrapportage binnen de EU. In deze blog zetten we er een paar op een rij voor zover je er als accountant mee te maken krijgt. Dat er zakelijk veel gaat veranderen om te zorgen dat we beter omgaan met onze wereld, is wel duidelijk.

Hoe zit het ook alweer met duurzaamheidsrapportage?

Grote bedrijven moeten openheid van zaken geven over de impact van hun bedrijfsactiviteiten op mens en milieu, over duurzaamheidsaspecten die bepalend zijn voor de waarde van de onderneming en over de manier waarop het bedrijf wordt bestuurd.

Deze rapportage levert inzichten op waarmee ondernemingen veranderingen kunnen doorvoeren om te verduurzamen. Ook geeft het belanghebbenden als afnemers, investeerders en eigen medewerkers de mogelijkheid om verbeteringen te verlangen. Omdat ondernemingen de informatie op verschillende manieren in hun jaarverslag verwerkten, is dit inmiddels binnen de Europese Unie centraal geregeld.

Ook mkb krijgt met duurzaamheidsrapportage te maken

Denk vooral niet dat het mkb niets gaat merken van duurzaamheidsrapportage. Mkb-bedrijven maken meestal deel uit van de keten waarin grote ondernemingen actief zijn. Ook zij kunnen dus vragen krijgen over hun CO2-voetafdruk, de man-vrouwverdeling in hun personeelsbestand en hun inzet om energie te besparen.

EU duurzaamheidsrapportage: work in progress

Eerst was er de NFRD (Non-Financial Reporting Directive).

Die werd verbeterd tot de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive).

Die weer werd uitgebreid tot de CSDDD of CS3D (Corporate Sustainability Due Diligence Directive).

En toen volgden de ESRS (European Sustainability Reporting Standards), omdat ondernemingen niet alle informatie opnamen in hun rapportage en omdat ze dat op verschillende manieren deden. Met deze standaarden lijkt het erop dat we alles in huis hebben om een transparante en uniforme duurzaamheidsrapportage te garanderen.

EU duurzaamheidsrapportage en het jaarverslag

De verplichting om duurzaamheid te integreren in alle aspecten van de bedrijfsvoering (denk aan risicomanagement, interne controles, governance en strategie) betekent dat een aantal ondernemingen zo snel mogelijk een duurzaamheidsstrategie en -beleid moet uitwerken, omdat ze die überhaupt nog niet hebben. Daarna kunnen ze doelstellingen formuleren en hun bedrijfsprocessen en systemen inrichten om die te kunnen halen. Vervolgens moeten ze data verzamelen en vastleggen.

De rol van de accountant

Informeer als accountant je klanten over de EU duurzaamheidsrapportage en de gevolgen daarvan. Met name in het mkb kun je actief meedenken. Jij kunt klanten vertellen hoe ze verduurzaming in de organisatie het best kunnen vormgeven.

Als accountant moet je assurance verstrekken voor de gegevens in het jaarverslag. Je zult dus willen weten hoe de organisatie de kwaliteit van data borgt. Bedrijven die nog geen duurzaamheidsstrategie of duurzaamheidsbeleid hebben, kun je daarbij helpen. Zo kun je ervoor zorgen dat data op één centrale plek wordt verzameld en altijd op dezelfde manier wordt vastgelegd.

Werk je als interne accountant, dan worden het beleid, de performance en de rapportage over duurzaamheid onderdeel van het interne auditproces. Dat kun je per direct oppakken.

AFAS Control Frameworks

Bij AFAS vinden we verduurzaming belangrijk. We zijn ervan overtuigd dat iedereen beter wordt van transparantie en rapportage.

Onze control frameworks, die standaard worden meegeleverd in onze ERP-software, kunnen je enorm helpen bij alle EU duurzaamheidsrapportages. Organisaties die nog niet verplicht zijn om te rapporteren, kunnen nu al beginnen met de voorbereidingen. Pak je rol als adviseur en maak het jezelf makkelijk!

Aan de slag met ISO, CSRD of een andere audit of certificering?

Succesvol kwaliteitsmanagement regel je met het Control Framework van AFAS

Meer lezen over het Control Framework in AFAS?

Aan de slag met ISO, CSRD of een andere audit of certificering met een GRC-module? Blijf in control met het Control Framework in AFAS!