Wat is de CSDDD of CS3D?

 

CSDDD, of kortweg CS3D, staat voor Corporate Sustainability Due Diligence Directive. Dit is een Europese richtlijn die grote bedrijven verplicht om de negatieve gevolgen van hun productie op mensenrechten en het milieu in kaart te brengen. Ook moeten ze maatregelen te treffen om ze te voorkomen, te verminderen of te stoppen.

Het is hoog tijd dat bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen voor vervuiling en schendingen van mensenrechten in hun productieketens. De Europese richtlijn CSDDD maakt het gedupeerden en maatschappelijke organisaties makkelijker om organisaties aan te klagen.

CSDDD is een uitbreiding van CSRD

De CSDDD is een uitbreiding van een andere Europese richtlijn: de Corporate Sustainability Reporting Directive oftewel CSRD. Deze richtlijn verplicht bedrijven ook om te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu. Valt je organisatie onder de CSDDD, dan moet je ook rapporteren over effecten die zich een stuk dieper in je ketens voordoen. Vervolgens moet je verbeterprocessen inrichten en uitvoeren. Alles is erop gericht de temperatuurstijging te beperken tot 1,5 graad en iedereen een menswaardig bestaan te garanderen.

Over de CSRD hebben we een webinar gemaakt. Wil je ‘m zien?

CS3D: bereid je alvast voor

Als je nu al weet dat je straks moet rapporteren volgens de CS3D, kun je voorbereidingen treffen om aan de verplichtingen van de richtlijn te voldoen. Hier zijn de vier belangrijkste punten waarover je data moet verzamelen:

Risico’s in kaart brengen

Benoem de risico’s voor klimaat en mensenrechten in alle schakels van je activiteitenketen. Neem dus ook de latere schakels onder de loep, zoals de productie in een ander land.

Beleid op due diligence implementeren

Zorg dat due diligence een integraal onderdeel is van je bedrijfsbeleid en elk bedrijfsproces. Due intelligence betekent dat je goed onderzoek doet voordat je een belangrijke beslissing neemt. Je zorgt ervoor dat je alle belangrijke informatie hebt en begrijpt. Dit is belangrijk bij dingen zoals geld investeren, iets duur kopen of in juridische zaken.

Proces voor klachten en feedback inrichten

Richt een proces in waardoor betrokken mensen en organisaties een klacht kunnen indienen als ze zich zorgen maken over nadelige gevolgen voor mens of milieu. Ook met feedback kan je bedrijf zijn voordeel doen. Suggesties voor verbetering vanuit de keten die je worden aangereikt, kunnen een gunstige invloed hebben op alle betrokkenen.

Periodieke controles en evaluaties instellen

Check periodiek of de maatregelen die je hebt ingesteld om impact op mensenrechten en milieu te benoemen, voorkomen, verminderen en stoppen, effect hebben. Op basis van de data die je daarover verzamelt, kun je de maatregelen eventueel aanpassen en verbeteren.

Control frameworks van AFAS helpen je

Als je al met AFAS ERP werkt, zijn je bedrijfsprocessen waarschijnlijk al aardig gedigitaliseerd. Wist je dat we een aantal standaard control frameworks meeleveren met onze ERP-software? Helemaal gratis. Dat doen we vooral omdat we niet alleen onze klanten, maar ook maatschappelijk verantwoord ondernemen een warm hart toedragen. Wij vinden het belangrijk dat organisaties hun verantwoordelijkheid nemen en zich inspannen om mensenrechten en milieu zoveel mogelijk te beschermen.

De AFAS control frameworks zijn een soort blauwdruk voor alle thema’s waarover je moet rapporteren en waarvoor je maatregelen moet treffen.

Als je ermee begint te werken, moet je natuurlijk zelf vaststellen welke data je gaat verzamelen, waar je die vandaan haalt, wie daarvoor verantwoordelijk is en waar ze worden opgeslagen. Ook moet je zelf de data interpreteren. Het control framework zorgt er daarna voor dat alle data die je hebt ingesteld, vanaf het begin op een centrale plek worden verzameld. Daardoor kun je de rapportage vrij snel produceren als je alles eenmaal goed hebt ingericht. Elk jaar opnieuw!

Aan de slag met ISO, CSRD of een andere audit of certificering?

Succesvol kwaliteitsmanagement regel je met het Control Framework van AFAS

Meer lezen over het Control Framework in AFAS?

Aan de slag met ISO, CSRD of een andere audit of certificering met een GRC-module? Blijf in control met het Control Framework in AFAS!