AFAS Inspireert Beter Ondernemen

AFAS Software is een familiebedrijf uit Nederland. Een beetje gek, een tikkeltje eigenwijs, maar vooral vol passie als het gaat om klanten en het inspireren van ondernemers. We ontwikkelen innovatieve softwareproducten voor de zakelijke markt en nemen daarbij graag onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Dit is AFAS

Hoe leg je uit wie AFAS is? Wij geloven dat het in onze bedrijfscultuur verborgen zit. Als je bij AFAS werkt, bén je AFAS. De 4 kernwaarden ‘doen’, ‘vertrouwen’, ‘gek’ en ‘familie’ beschrijven hierin het beste ons DNA. Ieder van ons werkt dagelijks mee om de unieke bedrijfscultuur in stand te houden.

Een kijkje in onze historie

AFAS (Applications For Administrative Solutions) zag in 1996 het levenslicht -na een management buy-out uit Getronics. Toen nog met 48 medewerkers, vandaag de dag kent AFAS Software ruim 600 medewerkers. En nog steeds zijn we een trots familiebedrijf.

 

Feiten & Cijfers


Met € 289,9 miljoen omzet, 671 blije eikels en één softwareproduct zijn wij een trots familiebedrijf.

14.000

Klanten waar we iedere dag ons best voor doen.

3,5 miljoen

Nederlanders krijgen hun loonstrook via onze software.

2,5 miljoen

Digitale handtekeningen per jaar via onze software.

9,5

Gemiddelde cijfer voor klantvriendelijkheid support.

1 miljoen

Maandelijkse gebruikers van onze AFAS Pocket app.

2,4%

Ziektepercentage van
alle medewerkers (2023).

67% om 33%

Nog geen 50/50, maar het gaat de goede kant op!

35,1

Gemiddelde leeftijd van
alle medewerkers.

4 vestigingen

Voel je welkom in ons clubhuis

Het AFAS Clubhuis is een stimulerende werkomgeving geworden voor onze collega’s, én een uniek visitekaartje voor klanten, relaties en bezoekers. We vinden het belangrijk dat iedereen zich er direct thuis voelt, en er ontzettend kan genieten. Of het nu in de kantoren, collegeruimtes, het restaurant of het theater is. Zelfs in kunst in en rondom ons pand hebben we dit proberen terug te laten komen.

Daarnaast is het AFAS Clubhuis een van de duurzaamste kantoorgebouwen van Nederland. Met >1.000 zonnepanelen, slimme sensoren en luchtkwaliteit zo fris als in een operatiekamer.

Missie & visie

Vanaf de start in 1996 werken we hard aan het blijven realiseren van onze missie.

Werk kan zo veel leuker en beter. En met meer oog voor de maatschappij. In veel organisaties zijn mensen druk met de verkeerde dingen. Onnodige handelingen, dubbel werk, fouten herstellen: het kost handenvol tijd en komt de kwaliteit niet ten goede. De missie van AFAS Software is: inspireert beter ondernemen. Dat doet AFAS met software en alles wat ervoor nodig is om die software zo te gebruiken dat je er een hoger doel mee bereikt. Organisaties houden tijd over voor wat ze echt belangrijk vinden, kwaliteit en werkplezier.

Wij doen dit op basis van Ondernemingsprocesbeheer (OPB). Deze visie ligt aan de basis van het bedrijf, ons softwareproduct en onze AFAS Foundation.

Doelstellingen

Voor veel doelen geldt: liever merkbaar dan meetbaar.

We nemen onze corporate social responsibility

Elke strategische beslissing wordt afgewogen op 3 wereldwensen: Leuker & Beter, Gezond & Gelukkig en Groen & Eerlijk. Deze verantwoordelijkheid nemen we niet alleen zelf, maar we zijn inspirerend voor anderen in ons beleid.

Garanderen van topkwaliteit

Kwaliteit van de organisatie vertaalt zich in sneller en beter werk en maakt handelingen overbodig. Automatiseer zoveel mogelijk processen en creëer inzicht in de voortgang.

Streven naar marktleiderschap

We willen marktleider worden in het aantal ERP- en HRM/Payroll-klanten. Elk jaar komt het marktleiderschap een stapje dichterbij. Het marktaandeel is de afgelopen jaren sterk gegroeid en het gat met de traditionele leveranciers wordt steeds kleiner.

Werken aan een excellente organisatie

In een excellente organisatie draait het om de medewerkers. Hoge medewerkerstevredenheid, laag ziektepercentage en een laag verloop. In zo'n stabiele organisatie presteren medewerkers op topniveau. Het is een kweekvijver voor nieuwe ideeën.

Samenwerken en inspireren

We willen zelf altijd het goede voorbeeld geven en klanten enthousiasmeren door ze te betrekken in toekomstige productvernieuwingen.

Onze cultuur is wie we zijn als organisatie

Cultuur gaat vóór strategie. Je leest het wel eens in managementboeken. Bij AFAS zijn we eigenlijk niet zo'n groot fan van dat soort boeken (wij zijn van het dóén, niet van het práten over doen), maar hier kunnen we het niet anders dan mee eens zijn. Onze cultuur is wie we zijn als organisatie. En die is overal hetzelfde. Intern bij medewerkers, bij klanten én bij relaties. Op deze en onderliggende pagina’s lees je er alles over!

Het laatste nieuws

Met liefde: ons CSR-beleid

 

Liefde als vitale kracht

Een betere wereld. Dat is waaraan we willen bijdragen met CSR. Dat doen we met liefde, vanuit ons hart. Én dat doen we systematisch. Want we zijn dol op meetbaar maken en elke dag een procentje verbeteren. Het liefst door te automatiseren, te digitaliseren en te innoveren.

Het verschil maken met kernwaarden

AFAS heeft een unieke cultuur, die je herkent aan onze kernwaarden: Doen, Familie, Gek en Vertrouwen. Die gebruiken we ook om het verschil te maken met CSR. Want het verschil maken, is voor ons essentieel. Geen gedoe met papieren tijgers, bloedeloze compromissen, of lauwe ambities, maar concreet resultaat. Duurzaam en meetbaar.

Het begrip ‘betere wereld’ maken we concreet met drie wereldwensen. Leuker & Beter, Gezond & Gelukkig en Groen & eerlijk. Voor alle drie van deze wereldwensen leggen we de lat hoog.

 

AFAS Foundation

De AFAS Foundation stelt geld beschikbaar voor projecten over de hele wereld binnen de gezondheidszorg, het onderwijs en de maatschappij. Vanuit de AFAS Foundation helpen we anderen om dromen waar te maken. We geloven in projecten die veel impact hebben en anderen inspireren om aan te haken. In 2024 gaat € 9 miljoen naar goede doelen en maatschappelijke projecten. Daarnaast besteden we aandacht aan lokale doelen en krijgt afgeschreven hardware een nieuwe bestemming bij diverse scholen.

Meer weten over de AFAS foundation?

Sponsoring van lokale projecten

De AFAS Foundation is een zelfstandige stichting. Dit betekent dat deze stichting zich richt op giften die een duidelijk doel dienen buiten het belang van AFAS Software zelf. 

Hiernaast ondersteunen we al jaren ook lokale projecten. Zij kunnen bij AFAS een sponsoraanvraag indienen. Bij een sponsorverzoek dient dit ook altijd een duidelijk doel voor AFAS. Dit kan zeer uiteenlopende sponsoring zijn. 

Sponsorverzoek? Kijk hier voor de voorwaarden.

Onze visie op softwareontwikkeling

 

Onze stip op de horizon voor wat betreft innovatie: software die je kan modelleren in plaats van programmeren. We herkennen generieke patronen uit de echte wereld en vatten die in bouwstenen. Met die bouwstenen maken we onze hele ERP-applicatie opnieuw. Maar dan beter en sneller.

Dit nieuwe ERP-systeem komt voort uit de visie dat er niet meer geprogrammeerd hoeft te worden, maar dat definiëren volstaat als van tevoren al goed over de bouwstenen nagedacht is. Omdat deze bouwstenen al bepaalde eigenschappen in zich hebben, is de software ook 'self-explanatory'. De applicatie kan zo zelf ook uitleggen hoe bepaalde berekeningen, bijvoorbeeld de BTW op een factuur, tot stand zijn gekomen. Het denkwerk is al gedaan, dat zorgt voor eenvoud voor de gebruiker. 

Het resultaat is uitstekende functionaliteit voor onze klanten met een perfecte gebruikerservaring (en toegankelijk van alle devices, browsers en besturingssystemen). Aan de back-end-kant betekent het dat we vrijwel technologie-onafhankelijk (native web & native cloud) zijn en volledig schaalbaar. AFAS SB is het eerste échte resultaat van deze ontwikkeling. AFAS SB is hét online boekhoudprogramma voor ondernemers met 1 tot 5 medewerkers.

De directie van AFAS

Klik op de foto's hieronder om ze beter te leren kennen.

 AFAS heeft ook een RvC. Wie dat zijn lees je hier.

Ondernemingsprocesbeheer (OPB)


Weten waar je als bedrijf naar toe wil is niet voldoende om een onderneming aan te sturen. Je moet ook ideeën hebben hoe je dat gaat bereiken. Daar is visie voor nodig. Want succes kun je maken, bijsturen en beïnvloeden. Wij doen dit op basis van Ondernemingsprocesbeheer (OPB). Deze visie ligt aan de basis van het bedrijf en onze producten.

Piet Mars en Ton van der Veldt –de oprichters van AFAS- hebben deze visie vastgelegd in een boek: 'De kunst van succesvol ondernemen op basis van Ondernemingsprocesbeheer'. Aan de hand van veel voorbeelden word je gestimuleerd in jouw eigen bedrijfssituatie succes af te dwingen.  Bekijk hieronder het filmpje over wat OPB inhoudt.

De 6 pijlers voor OPB

 •  Anders zijn
 •  Krachtig leiderschap tonen
 •  Klanten centraal stellen
 •  Denken in standaarden
 •  Optimaal beheren van processen
 •  Automatisering als kernactiviteit beschouwen

Download gratis het e-book OPB

 

Continuïteit


AFAS heeft in de afgelopen jaren een voortdurende groei en winstgevendheid laten zien. Wij geloven dat dit succes het gevolg is van een goede strategie, de sterke cultuur, de standaardsoftware en de positie van het familiebedrijf. 

Prijzen en onderscheidingen

 
 • Winnaar Koning Willem I Prijs in de categorie Grootzakelijk 2018
 • FD Gazellen: 2005-2018
 • FD De Nieuwe Kampioenen publieksprijs 2016
 • MT/Sprout DX300 Enables in de digitale transformatie (2022: #3, 2023: #4, 2024: #2) en Enablers in de categorie Finance en ERP (2022: #1, 2023: #2, 2024: #1)
 • MT500 Beste bedrijven van Nederland (2016: #51, 2017: #33, 2018: #30, 2019: #35, 2020: #27, 2021: #33, 2022: #25, 2023: #26, 2024: #27)
 • MT1000 Beste software #1 HRM (2017, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023), CRM (2017, 2019, 2020, 2021), Financieel (2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023), Business Intelligence & Data-Nederlandse bedrijven (2019, 2022)
 • Deloitte Best Managed Companies: 2008, 2010-2015, 2017-2022
 • Aeternus corporate finance #1 Best presenterende Nederlandse softwarebedrijf 2018, 2020
 • AME’s Financieel best presterende ICT-onderneming van Nederland: 2011
 • Computable Financieel krachtigste ICT-bedrijven: 2014 (5), 2015 (4), 2016 (3), 2017 (1), 2018 (2), 2019 (1), 2020 (1)
 • Computable100 imago in de categorie ICT-bedrijven (#12 in 2018, #5 in 2019, #4 in 2020, #3 in 2021)
 • Computable100 #7 beste werkgever in de ICT van Nederland (#2 in 2018, #5 in 2019, #2 in 2020, #3 in 2021)
 • Great Place to Work certified: 2020, 2021, 2022 & 2023
 • Great Place to Work beste werkgever in Nederland (categorie Large): 2021, 2022 & 2023
 • Great Place to Work beste werkgever in Europa (2021: Medium & 2023: Large)
 • Beste Large Workplace for Women 2024
 • Top 200 familiebedrijven (2021: #187)
 • Dutch Marketing Awards: Internal Branding Company of the Year (2021)
 • Benjamin Cohen Award (2022)
 • AFAS als eerste bedrijf op hoogste trede MVO Prestatieladder (2023)
 • BREEAM-NL Outstanding certificering (2023)

AFAS wint Koning Willem I Prijs

"Dit is een van onze mooiste hoogtepunten”, stelt Bas van der Veldt, CEO van AFAS Software. “Een mooie bekroning van jaren hard werken. Maar ik wil wel toevoegen dat vooral onze medewerkers bijdragen aan ons succes. Deze AFAS-familie is een heel belangrijk onderdeel van het succes dat we hebben behaald.”

 

Duik onze software in

Duik onze software oin