Nieuw in Profit 8


Medio oktober 2018 wordt Profit 8 uitgeleverd. Wat kun je verwachten van deze versie?Profit 8 zit weer boordevol nieuwe functionaliteit. Op deze pagina vind je een overzicht ervan!

Wil je aan de slag met een nieuwe functionaliteit uit Profit 8? Op de Klantportal vind je per onderdeel de uitgebreide beschrijvingen. Wil je weten wanneer Profit 8 aan jouw organisatie wordt uitgeleverd? Dit vind je in de AFAS Klantportal.

InSite & OutSite


Wat zijn de belangrijkste nieuwe zaken voor InSite & OutSite?

Zoeken in OutSite via Openindex


Vanaf Profit 8 gebruik je OpenIndex voor het zoeken op OutSite in plaats van Google Site Search. Dit is omdat de ondersteuning van Google Site Search door Google beëindigd is. Wij hebben in OpenIndex een (Nederlandse) partner gevonden voor het zoeken in OutSite. Om het zoeken in OutSite in te schakelen, is het voldoende om het veld Zoeken in de eigenschappen van de site aan te vinken. Verdere inrichting is niet nodig.

Naar AFASOnline.nl via InSite

Het InSite-menu heeft een nieuwe keuze, namelijk AFASOnline.nl. Als je over bent op het nieuwe inloggen, kun je hiermee snel naar Mijn account op www.afasonline.nl. Hier kun je diverse gegevens onderhouden, zoals je eigen account onderhouden. Ook heeft het menu een nieuwe opmaak gekregen.

Nieuwe opmaak InSite
Nieuwe opmaak OutSite

Emoticons in reacties

Bij een reactie op een dossieritem kun je nu direct een emoticon invoegen. Type een dubbele punt gevolgd door een letter en klik op de gewenste emoticon.

Smiley

Alle agenda-afspraken

Er is een nieuw overzicht waarin alle agenda-afspraken staan, namelijk Genodigden agenda-afspraken ongeautoriseerd. Alle agenda-afspraken van alle medewerkers worden getoond, erg handig als je bijvoorbeeld de bezetting van alle cursuslocaties met alle deelnemers wilt zien. Filterautorisatie is niet van toepassing.

CRM


Wat zijn de belangrijkste nieuwe zaken voor CRM?

E-mail met meerdere bijlagen


Je kunt in Profit Windows een e-mail aanmaken en deze direct in het dossier opslaan. Dit kan als je wil voor meerdere ontvangers (bestemmingen) tegelijk. Vanaf nu kun je hierbij ook direct meerdere bijlagen toevoegen en natuurlijk worden ook deze allemaal in het dossier opgeslagen. 

Inzien van afspraken bij forecast


Als je een afspraak inschiet via Profit Agenda, kun je nu direct een forecast selecteren. Hierdoor kun je per forecast ook de afsprakenhistorie raadplegen.

Ingevulde gegevens op formulieren makkelijk (multiselect) verwijderen

Sitebezoekers kunnen een invulformulier invullen en dit wordt automatisch in Profit geregistreerd. Je kunt deze invulformulieren nu (multiselect) verwijderen via Algemeen / In& OutSite / Invulformulieren, tab Formulieren. Hierdoor kun je gegevens snel verwijderen als je dat in het kader van de AVG nodig vindt. De bijbehorende dossieritems worden niet verwijderd, die kun je op de standaardmanier collectief verwijderen.

HRM & Payroll


Wat zijn de belangrijkste nieuwe zaken voor HRM & Payroll?

Loonbeslag

Optimalisatie van vastlegging en beheer


Beslaglegger vastleggen

Vanaf nu leg je deurwaarders en overheidsorganen los vast als beslaglegger in Profit. Bij het toevoegen van een loonbeslag voor een medewerker selecteer je de beslaglegger. Door deze nieuwe werkwijze leg je niet meer het bankrekeningnummer van de beslaglegger vast op medewerkniveau.

Rapporten voor beslaglegger

Een werkgever is verplicht om twee soorten rapporten te versturen naar een beslaglegger. Deze rapporten zijn vanaf nu beschikbaar.

  • Verzoek tot informatie
  • Verklaring derdenbeslag

Prioritering van loonbeslagen

Voor de prioritering van loonbeslagen werd gekeken naar de soort aflossing van de loonbeslagen bij een medewerker. Vanaf nu kan je zelf prioritering toepassen op de loonbeslagen bij een medewerker. Bij het vastleggen van een loonbeslag bepaal je zelf wat de prioriteit van de loonbeslag is.

Blokkeren van loonbeslagen

Je kan vanaf nu een loonbeslag blokkeren, ongeacht of er een openstaand saldo is. Als je de loonbeslag weer deblokkeert, dan gaat de inhouding weer in. De inhouding vindt dan niet met terugwerkende kracht plaats, maar loopt verder vanaf de nog niet geaccordeerde periode.

Vernieuwde loonstrook

De loonstrook heeft een volledig nieuwe look & feel gekregen!

Voorheen gebruikte je aparte rapporten voor de loonstrook per dienstverband en arbeidsverhouding. Dit is nu niet meer nodig. De vernieuwde loonstrook is geschikt om per dienstverband of arbeidsverhouding te genereren. Je hoeft dus geen apart rapport meer te selecteren.

Nieuwe loonstrook

Sollicitanten verwijderen

Voor de AVG hebben we het mogelijk gemaakt om sollicitanten en sollicitaties te verwijderen.

Sollicitaties

Dit zijn de sollicitaties op vacatures die niet zijn geregistreerd in Profit.

Sollicitanten

Een sollicitant kan op meerdere vacatures hebben gesolliciteerd. Je bepaalt zelf welke sollicitaties je van de sollicitant wilt verwijderen.

Financieel


Wat zijn de belangrijkste nieuwe zaken rondom Financieel?

Verwerking incasso met G-rekening

Nu geautomatiseerd & eenvoudiger gemaakt


Bij openstaande posten incasseert Profit nu het deel van de G-rekening niet meer automatisch.  De debiteur moet immers dat deel handmatig op de aparte G-rekening storten. Vervolgens lettert Profit het restant van de openstaande post automatisch af zodra de debiteur het resterende bedrag op de G-rekening heeft overgemaakt.

Als je dit inricht voorkom je foutieve overschrijvingen en onnodige handmatige correcties.


Met Factuurreferentie matchen op unieke waarde


Het matchen van bankafschriften met facturen verbeter je nu zelf met zoekopdrachten op unieke waarden in het veld Factuurreferentie. Staat daar bijvoorbeeld: Kenteken TR-591-B? Laat Profit dan zoeken op Kenteken gevolgd door de unieke waarde.

Dit gebruiken bijvoorbeeld webwinkels waarbij wordt betaald via iDEAL e.d.  De webwinkel deelt dan een uniek volgnummer uit en geeft deze waarde mee aan de journaalpost voor Profit en bij de betaling (iDEAL). Als de betaling op deze factuur via de bank binnenkomt is een 100% match mogelijk. 

Betere herkenning van de betaling bespaart jou zo handmatig zoekwerk. Vergeet niet dit te autoriseren.


Reserveringen verwijderen


In InSite kun je nu een aangemaakte reservering ook verwijderen.

Projecten


Wat zijn de belangrijkste nieuwe zaken rondom Projecten?

Herwaarderen nacalculatieregels


Je kunt nu tarieven in nacalculatieregels wijzigen zolang ze nog niet zijn gefactureerd. De wijzigingen zie je terug in de te factureren regels. Dit gebruik je bijvoorbeeld als medewerkers al nacalculatieregels hebben geboekt of als de nacalculatieregels zijn geïmporteerd voordat de juiste tarieven bekend zijn. Je kunt dit al gebruiken voor regels met kosten, werksoorten en niet-voorraadhoudende artikelen, niet voor andere regels.

Twee nieuwe methodes Onderhandenwerk


Er zijn twee nieuwe methodes voor het journaliseren van onderhanden werk (OHW). Daarnaast kun je nu per project instellen welke methode van onderhanden werk je wilt hanteren. Het is zelfs mogelijk een project uit te sluiten van OHW.

1. Op basis van Nog Te Factureren omzet (NTF)

Als je een project op regiebasis factureert (uurtje factuurtje), worden de geboekte nacalculatieregels hierbij direct in het resultaat van de betreffende periode genomen. Profit maakt hier geen onderscheid tussen uren en kosten. Profit journaliseert hierbij ook alle nacalculatieregels, ongeacht of ze geaccordeerd of gereedgemeld zijn.

2. Op basis van voortgangspercentage 'Percentage of Completion' (POC)

Profit bepaalt het voortgangspercentage op basis van de geboekte nacalculatie ten opzichte van de begrote voorcalculatie. Het voorgangspercentage bepaalt welk deel van de volledige aanneemsom (van een bepaald project) periodiek in het resultaat wordt genomen.

Tijdschalen in Uren boeken via kalenderweergave

Je kunt nu bij het uren boeken via de kalenderweergave in InSite de tijdschaal aanpassen. Mogelijke tijdsindelingen zijn 6, 15  en 30 minuten. Per dag zie je nu bovenin ook het totaal aantal geboekte uren.

Tijdschalen

Bijlagen in PDF factuur

Je kunt nu bijlagen in de pdf van de factuur zelf opnemen. Denk hierbij aan foto's van bonnetjes of facturen, ontwerpen, werkafspraken, etc. De bijlage kan het formaat pdf, bmp, gif, jpg en png hebben.

Dit geldt vooralsnog alleen voor facturen in Ordermanagement en Projecten. Hiervoor is het nieuwe veld Bijlage samenvoegen met .pdf verkoopfactuur toegevoegd in het verkooprelatieprofiel.

Bijlagen in het formaat van Excel en Word, etc. kunnen niet in de pdf opgenomen worden.

Ordermanagement


Wat zijn de belangrijkste nieuwe zaken rondom Ordermanagement?

Bijlagen samenvoegen in PDF factuur


Je kunt nu bijlagen in de pdf van de factuur zelf opnemen. Denk hierbij aan foto's van bonnetjes of facturen, ontwerpen, werkafspraken, etc. De bijlage kan het formaat pdf, bmp, gif, jpg en png hebben.

Dit geldt vooralsnog alleen voor facturen in Ordermanagement en Projecten. Hiervoor is het nieuwe veld Bijlage samenvoegen met .pdf verkoopfactuur toegevoegd in het verkooprelatieprofiel.

Bijlagen in het formaat van Excel en Word, etc. kunnen niet in de pdf opgenomen worden.

Nieuwe OCI-koppelingen

3 nieuwe partijen aangesloten

  • Scholten Medische Groep
  • Fabory
  • Oosterberg Webshop

AFAS Pocket


Wat zijn de belangrijkste nieuwe zaken rondom AFAS Pocket?

Autorisatie per gebruikersgroep


Met de activeringen bepaal je welke functionaliteiten je in AFAS Pocket beschikbaar stelt. Voorheen was dit alles of niets. Als je bijvoorbeeld Uren boeken activeerde, konden alle Pocket-gebruikers uren boeken in Pocket. 

Nu stel je de activeringen in per gebruikersgroep, waardoor je per groep precies kunt bepalen wat de leden mogen doen in AFAS Pocket. Je doet dit in Algemeen /  Beheer / Autorisatie Tool. Bepaal per gebruikersgroep de gewenste activeringen op het tabblad Pocket.

Eigen zoekweergaven in AFAS Pocket

Maak je eigen zoekweergaven en koppel deze in de instellingen. Hierdoor heb je in Pocket voortaan zoekweergaven met de voor jou relevante velden.

Zoekweergave Pocket

Medewerkers uitnodigen via AFAS Pocket

Stuur je medewerkers een enthousiaste uitnodigingsmail via Profit. De tekst van het e-mailbericht kun je zelf opstellen in een berichtsjabloon. Het e-mailbericht bevat alle informatie die nodig is om met AFAS Pocket aan de bak te gaan, zodat je medewerkers optimaal profiteren van de voordelen van AFAS Pocket.

Uitnodigen AFAS Pocket

Applicatiebeheer


Wat zijn de belangrijkste nieuwe zaken rondom applicatiebeheer?

Profit weergaven geoptimaliseerd


Gebruikmakend van de kennis die in de loop van de jaren is opgedaan, zijn de standaardweergaven in Profit Windows geoptimaliseerd. Ook zijn er nieuwe toegevoegd. Daarbij is gekeken naar gebruiksvriendelijkheid, efficiëntie, snelheid en best business practices. Weergaven in InSite en OutSite zijn niet aangepast.

PDF-viewer zonder PCC

Een PDF-document wordt nu geopend in de AFAS PDF-viewer op AFAS Online. Vanuit de PDF-viewer kun je de PDF eventueel lokaal opslaan. Je hoeft het PCC niet te installeren voor het raadplegen van een PDF-document. 

PDF viewer


Fiscaal


Wat zijn de belangrijkste nieuwe zaken rondom Fiscaal?

Fiscale cockpits geoptimaliseerd

De fiscale cockpits voor de cliënt IB en Vpb zijn vernieuwd


De fiscale cockpits voor de cliënt IB en Vpb zijn in Profit 8 helemaal vernieuwd aan de hand van diverse feedback van gebruikers.

Aangifte F-biljet 2018

Vanaf nu kun je in Fiscaal het F-biljet voor 2018 invullen en opsturen naar de Belastingdienst. Het F-biljet is in eerste instantie alleen beschikbaar om als PDF af te drukken. Digitaal versturen van het F-biljet is mogelijk vanaf het moment dat de aangifte IB 2018 elektronisch ingestuurd mag worden. 

Met het F-biljet doe je de belastingaangifte voor een overleden persoon. Aangezien de regelgeving het mogelijk maakt om een F-biljet in het jaar van overlijden in te vullen, wordt een groot deel van de regelgeving van de aangifte over het betreffende jaar ook aangeleverd door de Belastingdienst.

F-biljet

Country-by-country reporting 2017

Voor multinationale ondernemingen met een omzet vanaf € 750 miljoen geldt een documentatieverplichting: Country-by-Country reporting. In de Country-by-Country rapportage wordt jaarlijks aan de fiscus gerapporteerd over o.a. de winsten, de omzet, betaalde belastingen en activiteiten van de verschillende landen waarin de multinationale onderneming opereert.

Vanaf nu kun je de Country-by-Country rapportage voor 2017 invullen en opsturen naar de Belastingdienst. De CbC-rapportage is beschikbaar in de cockpit van de cliënt Vpb. Voordat je de rapportage kunt uitwerken moet je het biljet vrijgeven. 

Wat is er nog meer nieuw in Profit 8?


Op deze pagina staan alleen de belangrijkste wijzigingen uitgewerkt. Benieuwd naar wat er nog meer in Profit 8 zit?
Deze vind je uitgewerkt op de klantportal.

Geen klant, maar alles weten over de software van AFAS?