Nieuw in Profit 20

In december 2021 wordt Profit 20 uitgeleverd. Wat kan je verwachten van deze versie?

 

Profit 20 zit weer vol nieuwe functionaliteit. Op deze pagina vind je een overzicht van de hoogtepunten!

Wil je aan de slag met een nieuwe functionaliteit uit Profit 20? Op de Klantportal vind je per onderdeel de uitgebreide beschrijvingen. Wil je weten wanneer Profit 20 aan jouw organisatie wordt uitgeleverd? Ook dit vind je in de AFAS Klantportal.

InSite & OutSite


Wat zijn de belangrijkste nieuwe zaken voor InSite & OutSite?

Nieuwe weergave voor reacties bij workflows

 

Bij een workflow kun je een reactie op een reactie geven. Hiervoor is nu een nieuwe weergave beschikbaar, waarbij de 'reactie op reactie' ingesprongen wordt getoond.

Afbeeldingspreview geoptimaliseerd

 

Als je op een afbeelding klikt om deze te vergroten, wordt deze nu tegen een zwarte achtergrond weergegeven. Hierdoor komt de afbeelding beter tot zijn recht. Sluit de afbeelding door in het zwarte gedeelte of op het sluitkruisje rechtsboven te klikken. Bij meerdere afbeeldingen, zoals een fotogalerij, staan de bladerknoppen nu altijd op dezelfde plaats, namelijk helemaal links en rechts.

CRM


Wat zijn de belangrijkste nieuwe zaken voor CRM?

Mutatiehistorie workflows uitgebreid

Bij het publiceren van een workflow wordt een mutatieregel weggeschreven. Je kunt nu dubbelklikken op de mutatieregel en de details opvragen. Hier zie je nieuwe, aangepaste en verwijderde taken en acties in de workflow.

Lees meer in het Help Center

 Verwijderen ongebruikte adressen

Adressen die niet meer gekoppeld zijn aan een organisatie of persoon kun je nu verwijderen.

Lees meer in het Help Center

Financieel


Wat zijn de belangrijkste nieuwe zaken rondom Financieel?

UBD-aangifte (Uitbetaalde bedragen aan derden)

Doe je betalingen aan derden die niet bij je in dienst zijn en geen ondernemer zijn, dan ben je verplicht om vanaf 1 januari 2022 deze uitbetalingen te registreren. Denk bijvoorbeeld aan betalingen aan sprekers of freelancers. Vanaf Profit 20 kun je de gegevens vastleggen die nodig zijn om de nieuwe UBD-aangifte te doen. Hiervoor voeg je de activering UBD toe aan de eigenschappen van de omgeving. De nieuwe aangifte moet je voor het eerst in januari 2023, over het jaar 2022, aanleveren bij de Belastingdienst.

Diverse optimalisaties


Er zijn ook diverse optimalisaties doorgevoerd op het gebied van autorisatie, afstandsverkopen, de facturatiecockpit en meer.

Meer informatie vind je op de klantportal.

HRM & Payroll


Wat zijn de belangrijkste nieuwe zaken rondom HRM & Payroll?

Wettelijke wijzigingen payroll 2022

De wettelijke wijzigingen om aan de specificaties voor de loonaangifte voor 2022 te voldoen zijn weer verwerkt in Profit. Benieuwd welke dit zijn?

Lees meer in het Help Center of lees onze blog: wijzigingen in de salarisadministratie 2022.

Wettelijk betaald ouderschapsverlof (wet arbeid en zorg)

De Wet betaald ouderschapsverlof voor ouders regelt dat ouders deels betaald ouderschapsverlof kunnen opnemen bij de geboorte van hun kind. Op dit moment kennen we in Nederland al 26 weken ouderschapsverlof per ouder in de eerste 8 levensjaren van het kind. Met dit wetsvoorstel worden beide ouders in het eerste levensjaar van het kind voor 9 van deze weken gedeeltelijk doorbetaald. Deze weken komen bovenop de 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof voor de moeder en 6 weken geboorteverlof voor de partner. De Wet betaald ouderschapsverlof zal op 2 augustus 2022 inwerking treden.

Je kunt de nieuwe wettelijke betaalde ouderschapsverlofrechten inrichten in Profit 20.

 Uniforme pensioenaanlevering

HEr zijn diverse optimalisaties gedaan op de uniforme pensioenaanlevering. Daarnaast stappen per 01-01-2022 verschillende cao's over naar de UPA.

Lees meer in het Help Center

 Keuzemodel - Meerjarensparen (Universiteiten)

Met het Keuzemodel Arbeidsvoorwaarden kun je arbeidsvoorwaarden tegen elkaar uitwisselen, zodat deze aansluiten op de eigen specifieke wensen en behoeften. Een groot voordeel is dat de medewerker door het ruilen van bepaalde arbeidsvoorwaarden minder belasting betaalt. Een voor universiteiten vrij unieke regeling is het Verlofsparen als onderdeel van het keuzemodel arbeidsvoorwaarden.

Lees meer in het Help Center

Diverse optimalisaties


Er zijn ook diverse optimalisaties doorgevoerd op het gebied van loonkosten naar project en werving & selectie.

Meer informatie vind je op de klantportal.

Projecten


Wat zijn de belangrijkste nieuwe zaken rondom Projecten?

Nieuwe Matrix boeken per week in InSite uitgebreid

In het nieuwe matrix boeken per week kun je nu ook kosten boeken. Dit betekent dat deze methode nu dezelfde mogelijkheden biedt als de oude methode, maar dan met veel meer gebruikersgemak!

 Werkbon met OHW

Je kunt nu ook voor werkbonnen Onderhanden werk inrichten. Dit gebruik je bijvoorbeeld als je projecten al helemaal hebt ingericht voor OHW en je wilt ook werkbonnen nog op de balans zien. Dit is niet verplicht, werkbonnen zijn kortlopend en hoeven niet op de balans.

Lees meer in het Help Center

Projectboeking met werksoort

Je kunt nu werksoorten vanuit financiële mutaties doorboeken naar projecten. Dit speelt vooral als je arbeidskrachten als flex-medewerker of zzp'er inhuurt. De inkoopfactuur daarvan wil je dan wel als werksoort (arbeid) boeken.

 Termijnen inclusief en exclusief btw geoptimaliseerd

Je kunt nu voortgang bijhouden op een project. Dit was al mogelijk als je onderhanden werk geactiveerd had, maar nu dus ook zonder. Hiervoor is het nieuwe tabblad Projectvoortgang beschikbaar in de projecteigenschappen.

Thuiswerken

Het nieuwe veld Thuiswerken is in de nacalculatie beschikbaar. Hier is geen functionaliteit aan verbonden.

Ordermanagement


Wat zijn de belangrijkste nieuwe zaken rondom Ordermanagement?

CBS-aangifte per maand

Het CBS heeft aangekondigd dat er vanaf 01-01-2022 GEEN jaaraangifte meer is toegestaan. Aangifteplichtigen die dit al deden moeten over op maandaangifte, mits het normbedrag voor ICL (1 miljoen per jaar) en/of ICV (5 miljoen per jaar) wordt gehaald. Onder het nieuwe normbedrag hoef je helemaal geen CBS-aangifte meer te doen.

Het is vanaf nu mogelijk om de laatste definitieve aangifte te verwijderen. De aangifte wordt alleen verwijderd in Profit. Als je de aangifte al hebt verstuurd naar IDEP blijft de aangifte daar wel aanwezig.

OCI-koppelingen uitgebreid

De volgende OCI-koppelingen komen beschikbaar voor inkoopaanvragen

  • NewDesk
  • Jumbo

Diverse optimalisaties


Er zijn ook diverse optimalisaties doorgevoerd op het gebied van optimalisaties voor bakkerijen, updateconnectoren en explosie-samenstellingen..

Meer informatie vind je op de klantportal.

Fiscaal


Wat zijn de belangrijkste nieuwe zaken rondom Fiscaal?

OB-Fiscaal naar OutSite

 

Voordat je de aangifte omzetbelasting aan de Belastingdienst verstuurt, moet de cliënt de aangifte accorderen. Vanaf Profit 20 is het mogelijk om btw-, suppletie- en ICP-aangifte te laten accorderen via OutSite. Dit is de nummer 1 wens van onze fiscale klanten die de module omzetbelasting gebruiken.

Diverse optimalisaties


Alle aangiftebiljetten voor 2021 zijn nu beschikbaar. Ook de overige biljetten voor 2022 zijn uitgeleverd.

Meer informatie vind je op de klantportal.

Bouw & Flex


Wat zijn de belangrijkste nieuwe zaken rondom bouw & flex?

Bouw


Ontdek de optimalisaties voor projectboeking met arbeid, nieuwe methode voor projectvoortgang bewaken en meer mooie functionaliteit.

 

Flex


Ontdek de optimalisaties voor verkorting wachttijd pensioen, verkorting duur fases, thuiswerkvergoeding en meer mooie functionaliteit.

 

Wat is er nog meer nieuw in Profit 20?


Op deze pagina staan alleen de belangrijkste wijzigingen uitgewerkt. Er is nog een heleboel meer gedaan, dan wat op deze pagina past. Benieuwd naar wat er nog meer in Profit 20 zit? Dit alles vind je uitgewerkt op de klantportal.