Nieuw in Profit 11


Begin juli 2019 wordt Profit 11 uitgeleverd. Wat kan je verwachten van deze versie?Profit 11 is de grote versie van AFAS dit jaar en zit vol nieuwe en verbeterde functionaliteiten. Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste nieuwe functionaliteiten.

Wil je aan de slag met een nieuwe functionaliteit uit Profit 11? Op de Klantportal vind je per onderdeel de uitgebreide beschrijvingen. Wil je weten wanneer Profit 11 aan jouw organisatie wordt uitgeleverd? Ook dit vind je in de AFAS Klantportal.

InSite & OutSite


Wat zijn de belangrijkste nieuwe zaken voor InSite & OutSite?

Look & Feel

Nieuwe opmaak van formulieren

Video

InSite en OutSite draaien al heel wat jaren mee en zijn voor veel organisaties onmisbaar geworden. Het was dus tijd voor een opfrisbeurt om de site moderner te laten aanvoelen. De opmaak van formulieren zijn in Profit 11 geheel herzien en uitgebreid met nieuwe mogelijkheden. Je kunt de kleuren en het lettertype van velden op invulformulieren nu via het nieuwe themaonderdeel instellen.

Het zal je ook opvallen dat je de tekst kunt opmaken met vet, cursief, onderstreept, kopjes en lijsten. Dit is in veel memovelden mogelijk, ook in Profit Windows.

Formulieren Profit 11

Direct feedback bij het versturen van een formulier

Als je in een scherm op de knop Aanmaken klikt, verandert deze even in Opgeslagen zodat je direct weet dat je werk bewaard is. 

Datum kiezen

Het keuzescherm bij een datumveld is rustiger geworden het is makkelijker om via enkele muiskliks een datum te selecteren.

Datum kiezen

Meer mogelijk met het menu

Je kunt de menubalk nu centreren, ongeacht het aantal menu-items dat je hebt. Het indelen van het menu zelf is ook geoptimaliseerd en visueel makkelijker geworden om aan te passen.

Menu centreren


Google Tag Manager

Beheer al je tags vanuit één locatie!


Met Google Tag Manager beheer je alle tags op je website vanuit één locatie. Je beheert welke scripts, op welke webpagina’s en op welk moment geactiveerd worden. Je kunt bijvoorbeeld A/B-tests uitvoeren, chatfunctionaliteit in één keer over heel je website toevoegen en inzicht krijgen in de prestaties van je advertenties. Zo kun je bijvoorbeeld de Facebook Pixel of LinkedIn Insight tag activeren.

Google Tag Manager

AFAS biedt geen ondersteuning op de inrichting en het gebruik van Google Tag Manager en andere Google-producten, raadpleeg hiervoor de documentatie van Google.


AFAS Pocket


Wat zijn de belangrijkste nieuwe zaken voor AFAS Pocket?

Handige nieuwe features AFAS Pocket

Nog sneller werken!

YouTube
AFAS Pocket

 Sneller afhandelen

Taken en nieuwsberichten kun je nu afhandelen door te swipen. Openen is dus niet meer nodig. Je ziet bijvoorbeeld een taak die je al hebt gedaan of die je direct kunt afhandelen? Swipen en weg er mee!

 Sneller insturen

Je kunt nu dossieritems insturen vanuit een verkooprelatie, organisatie, medewerker of project. Vaak heb je de betreffende eigenschappen toch al geopend, gebruik dan de nieuwe actie om direct een dossieritem aan te maken.

 Sneller zoeken

Je kunt dossieritems sneller vinden doordat je nu kunt zoeken op alle velden die in de weergave zitten. Bovendien kun je de weergave oplopend of aflopend sorteren.

 Switchen tussen omgevingen

Heb je meerdere omgevingen aangesloten op Pocket? Je kunt nu direct switchen tussen omgevingen, zonder dat je je opnieuw moet aanmelden.

Digitaal ondertekenen met AFAS Pocket


Digitaal ondertekenen via onze eigen AFAS Signing Service is nu ook mogelijk via Pocket. Geen onnodige vertraging meer omdat de ondertekenaar "op de weg zit" en pas een dag later of na het weekend kan tekenen. Je ontvangt een workflow en kan de te ondertekenen stukken raadplegen. Vervolgens gewoon ondertekenen via de workflow en door!

CRM


Wat zijn de belangrijkste nieuwe zaken voor CRM?

Nieuwe icons voor workflowacties

Er zijn een aantal nieuwe icons voor knoppen in workflows toegevoegd in de workflow-editor.

Nieuwe icons workflows Profit 11

Import forecasts

Het is vanaf nu mogelijk om forecasts te importeren in AFAS Profit.

Financieel


Wat zijn de belangrijkste nieuwe zaken rondom Financieel?

Automatisch boeken e-facturen

Regels snel confronteren of matchen met verplichtingen

YouTube


Je kunt e-facturen nu automatisch inlezen en confronteren met ontvangsten of matchen met verplichtingen. Natuurlijk zijn er ook e-factuurregels die je niet op deze manier kunt confronteren of matchen, zoals transport- of administratiekosten. Ook deze regels kun je automatisch afhandelen, namelijk via "vrije tekst matching". Dit gaat je enorm veel handwerk schelen!

Lees er meer over in de uitgebreide documentatie op de klantportal

Optimalisaties beoordelen inkoopfactuur


Bij het beoordelen van een inkoopfactuur via InSite gebruik je de pagina Beoordelen Inkoopfactuur. De part Algemeen op deze pagina bevatte veel informatie, daarom is deze part opgesplitst in verschillende parts. Daarnaast is de indeling van de pagina geoptimaliseerd, onder andere om het beoordelen van e-facturen makkelijker te maken.

Optimalisatie inkoopfactuur


Als je de AFAS-versie van deze pagina gebruikt, dan beschik je direct over de nieuwe indeling. Wel zijn er nieuwe parts (die voorheen deel uitmaakten van de part Algemeen) die je apart moet autoriseren.

Kostenplaats of -drager wijzigen

Je kunt nu de verbijzondering (kostenplaats- of drager) van een inkoopfactuur nu wijzigen tijdens het beoordelen van de inkoopfactuur via de workflow. Het grote voordeel: als de verkeerde verbijzondering is gekozen, hoeft de workflow niet terug om dit aan te passen. In tegendeel: de beoordelaar past de verbijzondering aan en de flow kan door.

Mijn inkoopfacturen

Voor optimaal inzicht in al "jouw" inkoopfacturen is de weergave Mijn inkoopfacturen toegevoegd in InSite. Je ziet inkoopfacturen die in de workflow zitten en waarvoor jij een rol hebt als beoordelaar (het maakt niet uit of je deze rol nu hebt, of in een vorige of volgende stap van de workflow).

Laatste btw-aangifte verwijderen

Als je bijvoorbeeld een foutieve btw-aangifte hebt, dan kun je deze verwijderen met de nieuwe actie Verwijder laatste aangifte. Met de actie verwijder je de laatst aangemaakte btw-aangiften (alle btw-aangiften die op deze datum zijn aangemaakt).

HRM & Payroll


Wat zijn de belangrijkste nieuwe zaken rondom HRM & Payroll?

Optimalisaties Werving & Selectie

Meer controle en mogelijkheden op het werving & selectieproces


Een belangrijke vernieuwing in onze nieuwe software is de introductie van de sollicitant stamkaart. Nu is het invullen van een vacature nog één grote workflow. Met een stamkaart stappen we af van een lineair proces. Processen kunnen nu eenvoudiger parallel verlopen. Vanuit de vacature op OutSite, kan een kandidaat simpel informatie invullen die automatisch op zijn of haar stamkaart in InSite terechtkomt. Via de stamkaart zijn razendsnel diverse actie in gang te zetten; van een uitnodiging voor een gesprek tot verzoeken om diploma’s of een rekeningnummer toe te voegen.

ID-Check

Controle op de identiteitsbewijzen


Als werkgever ben je verplicht de identiteit van de medewerkers te controleren. Bij het indienst melden controleer je het originele identiteitsbewijs. Dit was een handmatig proces.

Vanaf Profit 11 beschik je over de ID-Check van Valicare. Met de ID-Check valideer je tijdens het indienst melden de identiteit van de medewerker op basis van iemands paspoort, identiteitskaart of verblijfsvergunning.

Verzameldeclaraties

Meerdere verschillende soorten declaraties in één keer boeken


Als een medewerker in een week bijvoorbeeld meerdere dienstreizen had gemaakt, dan moest de medewerker voor deze reizen losse workflows insturen. Dit was een tijdrovend proces. In Profit 11 is het mogelijk om meerdere declaraties in één workflow indienen. Als een medewerker meerdere dienstreizen mag boeken, dan boekt de medewerker dit in één workflow en de beoordelaar kan alle declaraties in één keer beoordelen.

Declaraties direct als voorschot

Vanaf nu kan een medewerker bij het indienen van een declaratie direct een voorschot aanvragen voor de declaratie. De salarisadministratie kan vervolgens het voorschot uitbetalen.

Proefberekening bij Rooster- en Salariswijzing

Je ziet direct het nieuwe uit te betalen salaris


Een medewerker wil minder werken, maar betekent dit voor het salaris? Om de gevolgen te zien van dit soort verzoeken, moest je altijd een pro forma medewerker maken in Profit. Vanaf nu kun je dit direct bekijken in InSite.

Om inzicht te krijgen in de gevolgen van een aanvraag of wijziging kan de medewerker gebruik maken van de Proefberekening. Met een proefberekening ziet de medewerker tot op de cent nauwkeurig direct wat het verwachte resultaat is.

Bankkoppeling Payroll betalingen

Directe koppeling met de bank


Het is vanaf nu mogelijk om de Payroll betalingen automatisch uit te wisselen via een directe koppeling tussen de bank en AFAS Online. Voor deze koppeling wordt gebruik gemaakt van de bestaande koppeling van de financiële betaling in Profit. De bankkoppeling voor Payroll betalingen is alleen mogelijk voor de Rabobank en ING.

Payroll Cloud ESS

De medewerker van de klant zelf zaken laten regelen


Payroll Cloud is uitgebreid met de mogelijkheid om via de Pocket App ESS aan te bieden aan de klanten. Nadat de medewerker op een eenvoudige manier het onboardingsproces doorloopt, kan de medewerker daarna direct zaken zelf regelen. Denk hierbij aan loonstroken bekijken, verlof en/of verzuim boeken, digitaal ondertekenen en de eigen gegevens wijzigen.

Diverse optimalisaties


Er zijn ook diverse optimalisaties doorgevoerd op het gebied van indienst, herindiest, importfuncties, AFAS Pocket, automatisch gebruikers blokkeren en digitaal ondertekenen.

Meer informatie vind je op de klantportal.

Projecten


Wat zijn de belangrijkste nieuwe zaken rondom Projecten?

Uren boeken kalenderweergave

Uren en kosten boeken

YouTube


Je kunt nu bij het boeken van je uren via de kalenderweergave in InSite afspraken overnemen uit je agenda. Daarnaast is het nu mogelijk om begin- en eindtijd vastleggen. Verder is het nu mogelijk behalve je uren ook je kosten te boeken.

Diverse optimalisaties


Er zijn ook diverse optimalisaties doorgevoerd op het gebied van termijnschema's, projectpagina's, logging, imports en de projectkaart.

Meer informatie vind je op de klantportal.

Ordermanagement


Wat zijn de belangrijkste nieuwe zaken rondom Ordermanagement?

Ontvangst toevoegen in InSite

Van budget tot betaling compleet!

YouTube


Je kunt nu een ontvangst van goederen of diensten aanmaken via InSite. Dit werkt voor artikelen, werksoorten, kosten, samenstelling, maakartikel en gereed product. Dit kan niet voor serie- of artikelnummers of samenstellingen van het type explosie. Met ontvangsten in InSite kan degene die de inkoopaanvraag heeft ingediend nu ook daadwerkelijk de levering van de goederen of de dienst bevestigen. Controle bij de bron via InSite!

Optimalisaties inkoopaanvragen

Inkoopaanvraag conditioneel naar inkooporder

Je kunt nu, zodra een inkoopaanvraag is goedgekeurd, daarvan onder bepaalde voorwaarden direct een inkooporder aanmaken. Dit doe je via de conditie, met de optie Altijd. Bijvoorbeeld: Maak altijd direct een inkooporder aan als het inkoopaanvraag profiel ‘Bloemetje bestellen’ is. Hierdoor hoef je een inkoopaanvraag niet meer handmatig naar een of meerdere inkooporders om te zetten!

Direct de juiste inkoopeenheid

Je kunt per inkoopartikel een speciale eenheid voor inkoopaanvragen gebruiken, dit noemen we de Voorkeureenheid inkoopaanvraag. Hierdoor is het makkelijker om bij inkoopaanvragen de juiste verbruikseenheid (zoals een doos of een krat) te hanteren.

Inkoopaanvragen inclusief pro rata btw

Als je te maken hebt met vrijgestelde btw (bijvoorbeeld in de Zorg), mag je btw over inkopen slechts pro rata aftrekken als voorbelasting in de btw-aangifte. Het restbedrag aan btw beschouw je als kosten. Deze kosten zie je nu terug in het bedrag van de inkoopaanvragen. Ook het procuratieschema voor de beoordeling van de inkoopaanvraag houdt nu rekening met deze kosten.

Nieuwe OCI-koppelingen

Nieuwe partijen aangesloten

 • Jos ten Berg
 • Mastermate
 • Bechtle Direct
 • Oosterberg*

*Nu met XML-ondersteuning. 
Gebruikte je Oosterberg al? Stel de inkooprelatie dan opnieuw in.

Diverse optimalisaties


Er zijn ook diverse optimalisaties doorgevoerd op het gebied van OCI-koppelingen, connectoren en functionaliteiten voor bakkerijen.

Meer informatie vind je op de klantportal.

Profit BI


Wat zijn de belangrijkste nieuwe zaken rondom applicatiebeheer?

Nieuwe dashboards

Nog meer inzicht via Profit BI

Voorbeeld: het nieuwe dashboard voor de bouw

Nieuw dashboard Bouw

Export naar PDF & Excel


Je kunt nu via export naar PDF of Excel snel gegevens delen met je collega's! Ook kun je hiermee een snapshot maken op een specifiek moment.

Werkblad exporteren naar PDF

Je kunt een visualisatie exporteren naar PDF of Excel. Bij de export naar Excel worden alleen de cijfers geëxporteerd (de BI-grafieken e.d. worden niet geëxporteerd).

Naar Excel

Help bij een dashboard


Wil je meer help over een dashboard? Bijvoorbeeld over de gegevens die gebruikt worden om het dashboard op te bouwen, over specifieke visualisaties of over de autorisatie. Klik dan direct op de helpknop rechtsboven.

Deze knop is nu beschikbaar in de dashboards Debiteuren, Crediteuren, Vaste activa, Winst en verlies, Dichtraming winst en verlies, Jaarrekening, Abonnementen, Abonnementen (autorisatie) en Actuele voorraad. De help bij andere dashboards wordt bijgewerkt en ook daar kun je binnenkort over de help beschikken.

Help bij een dashboard

Fiscaal


Wat zijn de belangrijkste nieuwe zaken rondom Fiscaal?

Simulatie van aangiftescenario's

Kies het gunstigste scenario voor je cliënt

YouTube


Bied een nog betere service aan je klanten door verschillende aangiftescenario’s uit te werken en te beoordelen wat het resultaat van die scenario’s voor de cliënt is. Je kunt voor de inkomstenbelasting nu een simulatie uitwerken, zonder het risico dat de simulatie naar de Belastingdienst wordt verstuurd en zonder wijzigingen aan te brengen in de bestaande aangifte IB. De simulatie is beschikbaar voor de inkomstenbelasting van 2017 én 2018. 

Boekhouding koppelen met fiscaal o.b.v. RGS

YouTube

Maak je bij de boekhouding van je klanten gebruik van het Referentie Grootboekschema (RGS)? Dan hebben we iets nieuws voor je! Je kunt nu de commerciële en fiscale balans en resultatenrekening importeren op basis van de RGS-codes. Hiervoor is de bestaande C/F-import uitgebreid. 

Digitaal ondertekenen

Met de AFAS Signing Service kun je PDF- en DOCX-documenten digitaal ondertekenen via de workflow. Het digitaal ondertekenen is nu ook beschikbaar in de meegeleverde typen dossieritems:

 • Aangifte IB (-13)
 • Aangifte Vpb (-14)
 • Voortgang aangifte IB (-85)
 • Voortgang aangifte Vpb (-86)

Diverse rapporten zijn aangepast

Bekijk de uitgebreide documentatie op de Klantportal voor een overzicht van de gewijzigde en nieuwe rapporten.

Naar de klantportal

Applicatiebeheer


Wat zijn de belangrijkste nieuwe zaken rondom applicatiebeheer?

Memovelden met opmaak

Handige opmaaktools in veel memovelden nu beschikbaar

YouTube

In veel memovelden voor vrije tekst kun je nu opmaak toepassen, zoals koppen, vet, onderstreept, cursief en doorgestreept, nummering en bullets. Ook kun je emoji's toevoegen. Beschikbaar in zowel Profit Windows, InSite als AFAS Pocket.

Memovelden Profit


Dit geldt voor memovelden, zoals de toelichting bij een dossieritem, reacties op een dossieritem, opmerkingen bij debiteuren en crediteuren, forecasts, medewerkers, artikelen, verlofaanvragen, etc. Bij andere memovelden is opmaak niet beschikbaar (dan wordt de opmaakbalk ook niet getoond). AFAS bepaalt in welke memovelden opmaak beschikbaar is, je kunt dit niet zelf instellen.

Memovelden zijn ook beschikbaar in:

 • Connectoren, exports en imports
 • Vrije memovelden
 • Rapporten, analyses en documenten

Gebruikersgroepen meegeleverd

Profiteer van de best business practices - standaard meegeleverd!


Met Profit wordt nu een volledige set gebruikersgroepen (rollen) met autorisatie meegeleverd. Door deze groepen te gebruiken, krijg je automatisch de juiste autorisatie op menu-items, tabbladen en acties. Bovendien worden ook de corresponderende InSite-rollen en functionaliteiten meegeleverd, waardoor je in een klap beschikt over de juiste autorisatie in InSite. Bij elke nieuwe Profit-versie zal AFAS de standaardrollen uitbreiden en aanpassen waar nodig.

In het onderstaande voorbeeld zie je de standaard menu-autorisatie van een rol. Deze kun je niet wijzigen, met uitzondering van vrije inrichting (zoals de menukeuze Vrij contactbestand).

Autorisatierollen

Repeterende taken en workflows


Ook repeterende taken kun je nu via Profit inplannen, dit soort dingen hoef je niet meer in je agenda te zetten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 • Wekelijks uit te voeren controles
 • Elke maand of elk kwartaal btw-aangifte doen
 • Elk half jaar de bhv-portofoons testen
 • Jaarlijkse acties voor de accountantscontrole

Je kunt vrijwel elke frequentie instellen! In de signaaltekst kan de signaaldatum eventueel anders gepresenteerd worden. Bijvoorbeeld omdat je in de signaaltekst een weeknummer, maand of jaartal wilt zien.

Repeterende werkzaamheden


Je kunt aan een repeterend signaal ook een workflow koppelen. Workflows worden dus automatisch gestart op basis van een simpel te onderhouden schema, je hebt er geen omkijken meer naar. 

Diverse optimalisaties


Er zijn nog diverse optimalisaties doorgevoerd op het gebied van geblokkeerde boekingssessies, Exchange en connectoren.

Bekijk hiervoor de uitgebreide updatepagina voor applicatiebeheer in Profit 11.

Bouw & Flex


Wat zijn de belangrijkste nieuwe zaken rondom bouw & flex?

BOuw

Bouw


Ontdek de optimalisaties voor de werkbegroting, kopersbegeleiding, projectprognose, nieuwe dashboards, definitieve inkooporder en diverse andere optimalisaties.


Flex

Flex


Ontdek de optimalisaties op het gebied van detachering, import nacalculatie, kostprijsmodel, nieuwe dashboards en diverse andere optimalisaties.


Wat is er nog meer nieuw in Profit 11?


Op deze pagina staan alleen de belangrijkste wijzigingen uitgewerkt. Benieuwd naar wat er nog meer in Profit 11 zit? Deze vind je uitgewerkt op de klantportal.