Onderzoek: Hoe digitaal is werkend Nederland?

De steeds verdergaande digitalisering en automatisering van onze maatschappij zijn niets nieuws. Maar volledig digitaal zijn nog maar weinig bedrijven. Zo hebben (bijna) alle Nederlandse bedrijven nog printers en wordt er nog door een groot gedeelte van de medewerkers gebruikgemaakt van papieren agenda’s. Waarom? 

In hoeverre is de werkende Nederlander bereid om volledig papierloos te gaan werken, wat zijn de drempels? Om hier achter te komen, liet AFAS onderzoek uitvoeren onder 1.123 werkende Nederlanders. Hieronder bespreken we de belangrijkste resultaten.


‘Is het noodzakelijk dat u deze e-mail print?’

Een jaar of vijf terug waren dit soort teksten in de handtekeningen van veel mensen te vinden. Een e-mail printen zullen de meeste mensen niet meer iets van deze tijd vinden, maar kunnen we ook helemaal zonder printers op kantoor? in het onderwijs is het antwoord een overweldigende 'Nee'. Slechts een op de acht werkende Nederlanders denkt van wel. In welke sectoren vinden we de grootste voor- en tegenstanders? Je ziet het in de onderstaande visual. Papier hier?!

Er zijn altijd mensen die een artikel of een rapport liever op papier lezen dan van een scherm. En móet je ook wel iets uitprinten als jouw organisatie niet over de middelen beschikt om een digitale handtekening te zetten? Toch vindt een groot gedeelte van de ondervraagden dat er door sommige collega’s te veel geprint wordt. Bijna een kwart van hen stoort zich aan deze werknemers. Wie ergeren zich het meest? Zijn dat de jongere of juist de oudere medewerkers? Bekijk het hiernaast. 

Wie schrijft die blijft

Volgens de NOS neemt de verkoop van papieren agenda's nog niet af. Op zich bijzonder, want de digitale alternatieven zijn goed vertegenwoordigd. Uit het onderzoek blijkt dat er nog veel mensen die de voorkeur geven aan een papieren agenda (32 procent). De meerderheid lijkt echt de voorkeur aan de digitale agenda te geven (68 procent). In welke sectoren de meeste fans van fysieke agenda’s te vinden zijn, zie je terug in de infographic hiernaast. 

Meekijken

Leuk, al die voordelen van digitaal werken, maar heeft het ook een keerzijde? Een op de vijf Nederlanders zegt van wel. Zij denken namelijk dat hun baas ze online bespiedt. In welke sectoren hebben de meest mensen dat gevoel? Bekijk het in de visual. 

Niets te verbergen?

Het is op zijn minst bijzonder te noemen als leidinggevenden de behoefte hebben om het (online) gedrag van hun medewerkers te controleren. Maar de vraag is: vinden mensen het erg dat hun leidinggevende precies weet wat ze allemaal uitvoeren online? Een ruime meerderheid zegt van niet. Van 57 procent van de ondervraagden mag de werkgever altijd de browsergeschiedenis van zijn of haar zakelijke apparaten bekijken. In welke leeftijdscategorieën men dat idee iets minder prettig vind, zie je in de infographic.


Meer weten? Lees de whitepaper

De echte kosten van moeizame administratieve processen

In de whitepaper gaan we verder in op de oorzaken en gevolgen van moeizame administratieve processen. En, belangrijker nog, wat je eraan kunt doen. Klik hieronder om de gratis whitepaper te lezen.


Aan de slag met AFAS Software

Veel administratieve bedrijfsprocessen binnen jouw organisatie hangen met elkaar samen. Van het beheren van je (klant)relaties tot het uitbetalen van je medewerkers en van het schrijven van projecturen tot de financiële administratie. Daarom hebben we één compleet systeem ontwikkeld, waarin al deze activiteiten plaatsvinden en samenkomen. Het resultaat? Jij verliest geen tijd aan dubbele vastlegging, werkt superefficiënt en kunt je zorgeloos richten op je kerntaken!