Auteur: Britt Breure

Spoedcursus werkgeluk

(met praktische tips én een kantoorficus)

NIET UITVEGEN! Dat staat met grote letters bovenaan het whiteboard op mijn kamer. Daaronder tien tekeningen die de basis vormen van de Werkgelukpresentatie die ik op 12, 14 en 28 november geef. Je ziet ladeblokken, pizzadozen, slingers, archiefkasten, héel véél geeltjes en een woonkamer. De kern? Werkgeluk kun je vangen in herkenbare gebeurtenissen. En bij elke gebeurtenis kun je als werkgever iets dóén.

Eerlijk is eerlijk: het was nogal een bevalling, deze werkgelukpresentatie. Niet vanwege het presenteren zelf. Dat doe ik inmiddels met enige regelmaat. Eerst over hoe wij bij AFAS HR automatiseren. En vervolgens over hoe je de tijd die je over hebt met elkaar kunt invullen. Klein puntje is wel dat veel managers na zo’n presentatie zeiden: ‘Super dat jullie het zo doen, maar bij ons kan dat nóóit.’

Nu wilde ik daarom een laag dieper gaan: hoe lever je als werkgever nu een échte bijdrage aan werkgeluk? Natuurlijk weet ik wel hoe wij dat doen. En waarom dat succesvol is. We delen er ook met liefde kennis over. In een serie podcasts, in een HR-community, in een magazine. Maar dat betekent nog niet dat elke organisatie daar copy-paste mee aan de slag kan.

Ook voor taaie organisaties

Ik zocht daarom naar concrete tips, waar jij als leidinggevende of HR-adviseur gewoon mee aan de slag kan. Aan de ene kant omdat je je herkent in het verhaal (en dus weet wanneer er gehandeld moet worden), en aan de andere kant omdat de tips zo klein zijn dat je ze meteen kunt uitvoeren. Hoe taai jouw organisatie ook is.

Herkenbaarheid heeft bijna altijd te maken met gevoel. Zo weet ik nog precies hoe ik me voelde toen ik bij mijn vorige werkgever wekenlang keihard gewerkt had, op een dag om half zes wegging, en hij zei: ‘Zo zo, zijn we parttime gaan werken?’ De knoop die je van dat soort opmerkingen krijgt in je maag, kent iedereen.

Waar ik tegenaan loop

Die gevoelens, de dingen waar ik tegenaan liep, bij mijn vorige werkgevers of bij AFAS, vormen de kern van het verhaal. Ik geef acht concrete tips die ik giet in gebeurtenissen die we allemaal tegenkomen. Dat we promotie maken, dat er privé dingen gebeuren, of dat de werkdruk stijgt. Op al die momenten kun je als werkgever íéts doen. 

Wat doe je bijvoorbeeld als iemand komt solliciteren? En wat op zijn eerste werkdag? Hoe laat je zien dat je waardeert wat mensen doen? Daarvoor geef ik praktische handvatten. Net zoals voor het attent zijn bij ziekte en het werken vanuit vertrouwen.

De presentatie is super visueel. Met dank aan onze mannen van het Multimedia team. Leuk én praktisch. Want reken maar dat je iets ziet waarvan je denkt: hebben wij ook. Of het nou de roestvrijstalenkoffiekan of de kantoorficus is (waarom zijn die planten altijd zo triest?). Daardoor worden de tips nog gemakkelijker te plaatsen en toe te passen. En kun jij dezelfde dag nog aan de slag met werkgeluk.

Wees erbij dus! Op 12, 14 en 28 november. Dan vertel ik je mijn verhaal. Én hoor ik graag het jouwe, want ook wij kunnen nog veel leren.


Meer lezen?