Auteur: Mark Lammertink

LIVE slow WORK fast

Over Laurens, Hendrik, Oene, Harry, Henk en mijn nieuwe leaseauto..

Op hoeveel weken Corona-thuis-werken zitten we nu? 12 ofzo? Ik heb geen idee meer. Ben de tel al lang kwijt en eerlijk gezegd vind ik het allemaal wel prima zo. Geen vrienden of familie ziek, dat scheelt natuurlijk wel. Stukje bij beetje worden de regels wat versoepeld, voetbaltrainingen mogen weer en de kids mogen ook weer naar het zwembad. Ik ben erg benieuwd hoe het zal vergaan qua Corona. Komt er nog een dikke tweede golf of valt het allemaal wel mee? We weten het niet. Ons prachtige AFAS pand zit voorlopig op slot en ook mijn klanten (grote scholen en universiteiten), blijven voorlopig dicht.

De mensen willen graag hun ding weer doen en het oude normale leven weer oppakken. Maar de scheidslijn tussen die vrijheid en het gehoorzamen van de opgelegde regels is soms erg dun, gezien de volle parken, pleinen en de reacties die dat vervolgens teweegbrengt. Binnen AFAS is er weinig onduidelijkheid, we worden wekelijks op de hoogte gebracht via de Corona update door HR-Directeur Britt. Binnen AFAS realiseren we ons terdege dat deze periode ook kansen biedt. Waar andere werkgevers nog wel eens conservatief zijn of terughoudend reageren op dit soort situaties loopt AFAS ook hierin voorop. Soms worden er zelfs ideeën geopperd, waarvan wij als medewerkers ook met onze oren staan te klapperen. Maar terug naar het oude normaal? Ik denk daar heel anders over. Eerlijk gezegd heb ik me nog nooit zo kiplekker gevoeld als nu. Zonder al te zweverig te doen. Ik ben helemaal Zen en mijn fietskuiten groeien tot Merckxiaanse proporties. Wat voelt het toch lekker als je tijd hebt en fitter bent. 20 jaar lang je het hele jaar naar uit de naad werken om dan 4 vrije weekjes te kunnen genieten. Waar ben ik mee bezig geweest?

Nu werk ik vanuit huis volledig online. Kan prima en AFAS vind het best, zolang de klanten maar op een goede manier “live gaan” op 1 januari. Dus we knallen met z’n allen net zo hard als voor de uitbraak. Zoals jullie al eerder hebben kunnen lezen, luister ik als het kan naar leuke podcasts, kijk tv en luister radio terug.

Van zo’n podcast heb ik de titel van deze column gepikt. LIVE slow RIDE fast, van Laurens ten Dam. Een must voor fietsliefhebbers, maar zelfs leerzaam voor anderen. En ik ben begonnen aan de radio serie Toppers van Toen van RTV Oost met Oene Loonstra. Ik zweer het, dat is geen artiestennaam, zo heet hij echt. Oene behandelt wekelijks de hitparades van een jaar uit de jaren 60,70 of 80 corresponderend met de datum van uitzending. Oene. Spaan en Vermeegen wisten het in de jaren 80 al zeker, als je een OE in je naam hebt, ga je het helemaal maken. Ga maar na. Hoe noemen ze Cruyff en Gullit in het buitenland? Juist. Croeff en Goellit. Destijds startten ze daarom een bandje met de naam… Groentesoep. Het werd geen succes. Maar goed, ik dwaal af. Terug naar Laurens ten Dam en zijn podcast Live slow RIDE fast. Laurens is een ex-wielrenner met een soort alternatieve rockster uitstraling. Prima kerel uit Groningen die weet dat er meer is dan fietsen. Fietsen is trouwens iets wat prima kan in Corona tijd. We mogen niet met z’n allen fietsen, maar we kunnen wel met z’n allen fietsen. Ja… bent u er nog?

Tijdens zijn podcast nodigt Laurens regelmatig gasten uit. En een van die gasten viel me echt op. Het was de Duitse oud-trainer van Tom Dumoulin, Hendrik Werner. Werner legde op haast filosofische wijze uit hoe hij als trainer omgaat met zijn renners. Ergens in mijn achterhoofd moest ik denken aan Louis van Gaal met zijn totale-mens-principe. Werner heeft het over het ABCDE-energieconcept van Birkenbihl; iedere dag heb je slechts bepaalde energie in je lijf om je dag mee door te komen.

De vraag is, waar besteed je die energie aan? Iedere letter staat voor een onderwerp. En als je bijvoorbeeld meer energie nodig hebt voor C, dan heb je minder voor de andere over. Werner luisterde goed naar zijn renners en natuurlijk moest er hard getraind worden, maar soms was dat helemaal niet slim. Domweg omdat de renner zijn energie aan iets anders moest geven. De thuissituatie, een noodgeval, of iets anders. Dan was niet trainen beter. Werner zei op een gegeven moment: “Als je je eigen waarheid niet leeft, wordt je ziek”. Dat geldt zeker voor een topsporter, maar natuurlijk ook voor iemand met een normale baan. Want die burn-outs komen natuurlijk altijd ergens vandaan.  

In het ABCDE-concept staat C voor tijd (Chronos). Ik heb veel meer tijd nu. Dus ik besteed veel minder energie met nadenken hoe ik die, vroeger zo kostbare, tijd moet besteden. En hoe komt dat?

Ik werk thuis en de leaseauto staat stof te vangen voor de deur. Ik zal mijn situatie schetsen. Mijn klanten begeven zich vrijwel allemaal op meer dan 1 uur rijden van mijn woonplaats Holten. Laten we zeggen dat Amersfoort en Nijmegen dichtbij zijn voor mij. Een uurtje is te doen toch? Ja.. ho ff. Dat is zonder file hè?! Hebben jullie wel eens gereden op de A50 en de A1? Minstens anderhalf uur als je in de middag naar huis wilt. En dan kwam je thuis en was je net te laat voor het eten, fietstraining om half 7 lukte ook net niet of ik had er geen zin meer in, omdat ik mezelf net anderhalf uur heb zitten opvreten in de auto. De kids hadden Youtube op standje 10 staan met filmpjes van Roedie, Djuncan, Joost of Link. Dan maar ff vluchten naar de gameroom na het eten. Een paar potjes Fortnite solo, maar dat schoot ook niet op, ik was te moe, had geen focus meer en werd helemaal ingemaakt door een of ander jochie van 12. Lekker dan. Wat een rotdag en er was ook al niks leuks op tv. Dan maar op tijd gaan slapen, want morgen moet ik naar Den Helder. Half 6 opstaan.  

Dus nee, papa gaat dat niet meer doen mensen. Gelukkig is mijn werkgever erg vooruitstrevend en ik heb zo’n vermoeden dat AFAS het ook helemaal niet erg vind als ik de auto laat staan en misschien volgend jaar mijn leasecontract zelfs inlever. En voor iedereen die graag terug wil naar het oude, denk dat nog maar eens aan de titel van deze column: LIVE slow, WORK fast. Nou fast worken deden we altijd al. Maar nu hebben we de kans. Laat dat langzame leven nog maar lang zo blijven.

Meer lezen?