Auteur: Britt Breure

Joehoe! Is er een dokter in de zaal?

Want wij van AFAS zoeken er eentje (de beste zelfs)

Wees gerust, het is geen spoedgeval. Sterker nog: eigenlijk zijn er bij ons nauwelijks mensen ziek. Ons verzuim is laag, 1,6 procent. En dat is al jaren zo. Gelukkig zien we ook in de huidige periode dat medewerkers over het algemeen goed in hun vel zitten en dat het verzuim, in tegenstelling tot andere berichtgeving in Nederland, binnen AFAS niet toeneemt. Sterker nog...  Het is nog nooit zo laag geweest. Dat is geen doel op zich, maar wel een feit.

Wat we dan met een dokter moeten?

Twee dingen. Allereerst zoeken we iemand die ons helpt om nog verder te innoveren op het gebied van preventie en gezondheid. Een kritische geest die met ons meedenkt over de toekomst. Daarnaast kunnen ook onze medewerkers gezondheidsklachten hebben. Dan willen we dat ze supergoed en snel geholpen worden. En dat de papieren rompslomp die daarbij hoort, keurig wordt afgehandeld.

Waarom we niet gewoon een arbodienst in de arm nemen?

Dat hebben gedaan. Jarenlang zelfs. En eerlijk? Niet ontevreden, maar het past ons gewoon niet helemaal. We hebben té weinig verzuim en de reguliere grotere arbodiensten zijn redelijk traditioneel ingericht. Bovendien lijkt de administratieve rompslomp soms belangrijker dan de inhoud. Met berichten als: ‘uw medewerker is uitgevallen wegens medische problematiek, volgende maand spreek ik deze medewerker weer. Voorlopig advies; acht uur per week werken.’

Hoe groot - uh klein - die baan dan is?

Het is waarschijnlijk de kleinste baan in onze organisatie, ja. Een halve dag in de week, zoiets. Soms iets meer en soms iets minder. En dan zoeken we ook nog eens de allerbeste bedrijfsarts. Iemand die scherp en creatief denkt, die vooruit kijkt, en die een dijk van een netwerk heeft.

Waarom een dokter dat zou willen?

Wij denken dat er iemand met een sterke visie op gezondheid is, die een plek zoekt om die visie in de praktijk te brengen en verder te ontwikkelen. Want dat is precies wat bij ons heel goed kan. We zijn niet te beroerd om te investeren, en je komt bijna nergens sneller van een idee naar uitvoering dan bij ons. Bovendien zijn we gewoon een superleuke organisatie om mee te werken. Met een sterke cultuur die ook door medewerkers zeer gewaardeerd wordt.

(Inmiddels hebben we een bedrijfsarts gevonden!)

Meer lezen?