Auteur: Britt Breure

Hup, je kantoor uit!

Waarom jij van HR bij medewerkersuitjes moet zijn

Bij AFAS wemelt het van de activiteiten buiten kantoor. Natuurlijk ons jaarlijkse AFAS-uitje, maar ook inspiratiedagen, Development Days en de goede doelendag. Ik ga altijd een dag of avond met een afdelingsuitje mee. Dat kan ik elke HR-manager aanraden. Want mee naar buiten gaan, zorgt ervoor dat je je werk écht beter kunt doen. Hieronder lees je drie grote voordelen én een pas-opje.

Je leert nieuwe mensen kennen – en zij jou

Als HR-adviseur of -manager ben je dé schakel tussen medewerkers en directie. Jij bent degene die mensen, talenten, waarden en doelen met elkaar verbindt, en daar zit je toegevoegde waarde, blijkt uit verschillende onderzoeken (lees vooral dit opiniestuk als je er meer over wilt weten). Verbinden kan alleen als jij en je collega’s elkaar een beetje kennen. Dat gaat  - zeker in grotere organisaties - niet vanzelf. Ik doe bijvoorbeeld al lang de sollicitatiegesprekken niet meer (dat kunnen de afdelingsmanagers veel beter dan ik), dus is er geen natuurlijk moment waarop ik nieuwe mensen ontmoet. Dagen buiten de muren van kantoor zijn daarvoor ideaal.

Je hebt informeel contact – dat verlaagt de drempel

Zogenaamd losse gesprekjes tussen HR en medewerkers om te weten wat er speelt, zijn al gauw geforceerd. Als ik in de pauzes iedere keer bij een ander tafeltje ga zitten en vraag: hoe ís het nou met jullie? Dan slaat de sfeer snel om naar ‘Wacht even, HR zit erbij’. Echt informeel wordt het dan niet.

Tijdens uitjes is de hele context anders. Je bent buiten kantoor, doet een drankje en kletst bij. Zo hoor ik wat mensen bezighoudt en werk ik aan mijn eigen bekendheid. Mensen komen daardoor gemakkelijker bij mij binnenlopen of even hoi zeggen. Een mooi voorbeeld hiervan is dat na de Development Days op maandagochtend programmeurs in mijn deuropening stonden, die ik voor de Development Days nog nooit had gesproken: ‘Goedemorgen Britt!’   

Je bent inhoudelijk op de hoogte – en goed ook

Personeelsuitjes of inspiratiedagen zijn niet alleen waardevol vanwege de mensen die je ontmoet, maar ook vanwege de kennis die je opdoet over de inhoud van hun werk. Ik vind dat je concreet moet weten wat er speelt. Dus niet: er zijn zorgen over een nieuwe functionaliteit of afspraak, maar ook precies waarover dan. Welke nieuwe dingen zijn er? Welke vragen worden erover gesteld, en wat vinden mensen ervan? Als de collega’s van support bij mij komen en zeggen dat ze het ergens niet mee eens zijn, is het lastig als ik geen idee heb waar het over gaat. Ik moet kunnen teruggrijpen op de inhoud. En die kennis doe ik dus ook op buiten de deur.  

Schep de juiste verwachtingen – en blijf authentiek

Informeel contact is essentieel om je rol als HR-manager goed te kunnen vervullen. Bovendien is het gewoon leuk om te werken in een amicale sfeer. Tegelijkertijd heb ik een bepaalde afstand nodig om mijn werk goed te kunnen doen. Ik ben niet alleen een collega, ik handel ook in het belang van AFAS. Als iemand vaak zonder reden verzuimt, moet een manager kunnen zeggen: ‘Het wordt tijd dat je met Britt gaat praten’. Het is handig als die medewerker dan de juiste verwachtingen van mij en mijn positie heeft. Dat kan prima bestaan naast authenticiteit. Als ik tijdens een borrel met collega’s onzekere blikken krijg, omdat er wel heel veel verteld wordt, zeg ik gewoon: ‘Jongens, het is acht uur ’s avonds, ik sta uit hoor.’ 

Meer lezen?