Auteur: Britt Breure

HR staat nooit stil

Waar begin je als je zonder HR-achtergrond in je eentje de HR-manager van 420 mensen wordt? Vooraf dacht ik bij HR vooral aan verzuim, leaseauto’s en arbeidscontracten. Maar er komt natuurlijk veel meer bij kijken. Wat te denken van vitaliteit, gezondheid, talent management en medewerkers beter en gelukkiger maken? In dit brede werkveld had ik behoefte aan structuur om mijn draai te vinden. En die enigen die me dat kunnen bieden zijn de AFAS medewerkers zelf. HR draait niet om mij, maar om hen.

De kernvraag die ik mezelf stelde is: wat wil AFAS met HR? In een doe-bedrijf moet je dan niet met een tienjarenplan komen. Toch is een basisstructuur en visie op HR noodzakelijk. Onze cultuur biedt een goede basis. Want hoe leg je uit wat ons succesvol maakt? Wij geloven dat het in onze bedrijfscultuur verborgen zit. Maar vraag je onze 400 collega’s over wat ‘De sekte uit Leusden’ nou precies zo bijzonder maakt, dan krijg je uiteenlopende antwoorden.

Cultuurkompas

Daarom heb ik mijn oor te luister gelegd bij mijn collega’s. Op de vraag om onze cultuur in vier woorden samen te vatten, was het antwoord een lijst van ruim 150 verschillende woorden. Logisch, maar als je deze lijst afpelt is het eigenlijk heel simpel. Ik eindigde met vier kernwaarden: Vertrouwen, Gek, Familie en Doen. Deze kernwaarden vormen samen ons DNA. Dit AFAS-DNA is het fundament voor ons cultuurkompas en beschrijft wie we zijn en hoe we als bedrijf willen zijn.  

Houvast bieden

Ik zie het als de taak van HR om onze cultuur te borgen. Het kompas is namelijk bepalend voor wie we zijn, maar ook hoe we werken. Het geeft onze medewerkers letterlijk houvast. Iedereen weet waar AFAS voor staat en kan dat aan de hand van het kompas altijd duidelijk uitleggen. Of het nou op een verjaardagsfeest is of bij een klant.

Geen vergadertijgers

Het cultuurkompas is ook prettig in het traject met sollicitanten. We doen niet geheimzinnig over onze kernwaarden en cultuur. Juist door open te zijn, bijvoorbeeld door alles via zowerktAFAS.nl te delen, helpen we potentiële medewerkers, en onszelf. Als je als sollicitant weet waar je terechtkomt, kun je zelf goed inschatten of je wel bij AFAS past. Ben je een vergadertijger of denk je eindeloos na over een besluit? Dan word je bij ons waarschijnlijk niet gelukkig en dat is fijn om vooraf al te weten! 

Richting voor de toekomst

Het cultuurkompas houdt AFAS ook op koers. We groeien hard en zijn duidelijk over onze ambities. Ons nieuwe kantoor, het AFAS Experience Center (dat geopend wordt in de jaarovergang van 2020 naar 2021), biedt plaats voor nog meer medewerkers. Ook tijdens dat groeiproces willen we onze cultuur en kernwaarden, de basis van ons succes, behouden. Een flinke uitdaging!

Klanten vragen me geregeld hoe onze HR-aanpak tot stand is gekomen. Dat kan ik ze nu vertellen aan de hand van mijn eigen zoektocht. Onze visie wordt gevormd door onze cultuur en die bedenk je niet achter een bureau op de HR-afdeling. Die wordt gemaakt door de medewerkers zelf. Het is aan mij om die cultuur te omarmen en te vertalen naar een visie voor HR. Hoe we dat bij AFAS doen, lees je in mijn volgende blog over ons HR-Stratego. Want één ding is zeker: HR staat nooit stil.

Heb je vragen of wil je eigen ervaringen delen? Laat het me dan vooral weten. Via www.zowerktafas.nl kun je contact met me opnemen

Meer lezen?