Zo werkt AFAS 


 Open Source HR 

This is how we do it

Jij bent op zoek naar inspiratie, anders was je hier niet terechtgekomen (of je bent gewoon nieuwsgierig, dat kan ook). Leuk dat je er bent en welkom op deze nieuwe pagina waar we je uitleggen hoe wij als organisatie omgaan met onze medewerkers, bedrijfscultuur en visie op HR. Het is geen rocket science maar het is voor ons zó belangrijk, dat het een deel van ons DNA is. Ieder van ons werkt dagelijks mee om de unieke bedrijfscultuur in stand te houden. De medewerkers maken het bedrijf en daar zijn we trots op! Onze visie op HR is tot in de puntjes doorgevoerd: één persoon (Britt) op HR voor ruim 400 medewerkers in binnen- & buitenland, alle processen rondom HR zijn geautomatiseerd en dán komt er tijd vrij. Kostbare tijd. En die investeren we in onze medewerkers. The circle of HR. Bij AFAS!

De laatste HR-blogs

'Zo werkt AFAS' evenementen

Regelmatig worden er sessies georganiseerd over HR-thema's. Vaak ook met betrekking tot onze software. Bij AFAS werken we met één HR-manager op 400 medewerkers, omdat veel processen zijn geautomatiseerd of zijn belegd in de organisatie doormiddel van ESS & MSS.

Je interesse gewekt? Mooi! Kijk dan eens op afas.events voor een sessie:


Op bezoek bij AFAS

HR bij AFAS, hoe doen we dat?


420 medewerkers, 1 HR-medewerker; Even Centraal, een initiatief van Centraal Beheer, kwam langs bij AFAS om te kijken hoe we dat doen. Het resultaat is een mooi filmpje dat goed samenvat wat onze visie is op HR en waar onze uitdagingen liggen. HR-manager Britt vertelt: 


Zijn de mensen bij AFAS gelukkig? 


Wat maakt AFAS zo'n fijne plek om te werken,  de cultuur, recruitment of de on-boarding? Happy Office kwam langs om het uit te zoeken en ging in gesprek met onze eigen Myrthe. Visie op HRM

Met alle AFAS collega’s werken we dagelijks aan een open en inspirerende werkomgeving. Collega’s moeten zichzelf kunnen zijn en zich gedurende hun loopbaan bij AFAS kunnen blijven ontwikkelen. Verantwoordelijkheden leggen we daar neer waar ze horen; bij de medewerkers zelf. We zijn beducht voor teveel structuur, maar willen het beste jongetje van de klas zijn op het gebied van HR-processen automatiseren. Juist zodat wij ons vanuit HR bezig kunnen houden met de medewerkers inspireren. Het proces van solliciteren, indienst melden en afscheid van elkaar nemen is compleet geautomatiseerd en geborgd in onze software. Dit geeft inzicht en overzicht en zorgt ervoor dat we zoveel mogelijk tijd kunnen investeren in gelukkige medewerkers.

HR Stratego


Cultuur

Hoe leg je uit wat ons succesvol maakt? Wij geloven dat het in onze bedrijfscultuur verborgen zit. Als je bij AFAS werkt, bén je AFAS. Je houdt er van of je haat het, er is geen tussenweg. We zijn streng in ons selectiebeleid zodat we alleen de juiste talenten aannemen die het AFAS DNA bezitten. Je ziet, we nemen geen genoegen met een 8, wij willen onszelf en de organisatie steeds verbeteren. Deze ongekende drive zorgt ervoor dat je vaak hoort 'ik ga niet naar mijn werk, ik ga naar AFAS.'


Cultuurkompas

Warm welkom

Nieuwe medewerkers worden welkom geheten met een welkomstpakket. Dit welkomstpakket laat zien wie we zijn. Er zit altijd iets in dat betrekking heeft op onze sponsorschappen, een setje van onze Monkey Milestones en het boek “De Sekte uit Leusden”. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen hoort bij AFAS. Daarom zitten er ook een aantal verantwoorde items in, zoals een echte AFAS Dopper en een reep Tony Chocolonely. Mede hierdoor staan we volgens Computable in de top-10 van werkgevers met het beste imago, tussen al die multinationals zijn we daar best trots op! 

Monkey Milestones

Onze 12 + 1 Monkey Milestones zorgen ervoor dat nieuwe medewerkers mooie momenten in hun eerste jaar bij AFAS vastleggen. Zo vergeten ze nooit meer wanneer ze onder de voetbaltafel door moesten kruipen, wanneer ze hun eerste klant fan hebben gemaakt, of hebben gesproken op de VrijMiBo. De omschrijving van elke Monkey Milestone is de ondertitel van de foto die wordt gemaakt als bewijsmateriaal. De medewerker vindt op de achterkant van de kaart de moraal van het verhaal. De kaarten geven inzicht in onze bedrijfscultuur, wat we belangrijk vinden en wat we van nieuwe medewerkers verwachten.

Meer inspiratie? 


Monkey Milestones

Persoonlijk Opleidingsbudget

Iedere medewerker mag jaarlijks €1000,- besteden aan een cursus, training of opleiding buiten AFAS. Of je nu zakelijk wil groeien of op het persoonlijke vlak, dat mag je zelf weten. Wij vinden het superbelangrijk dat je hoe dan ook in jezelf blijft investeren! Vandaar dit Persoonlijk Opleidingsbudget.

Buddysysteem

Leidinggevenden bij AFAS worden elk jaar gekoppeld aan een andere leidinggevende van een andere afdeling. Één keer per kwartaal plannen zij minimaal een uur met elkaar in om te sparren over hun rol als leidinggevende binnen AFAS. Waar lopen ze tegenaan? Hoe doet de ander dat? Wat zijn de overeenkomsten in leidinggeven? En wat doen we anders? Het doel van deze sessies is dat men gevoel houdt met de andere afdelingen, elkaar beter leert kennen, elkaar inspireert en bovenal; van elkaar leert. 

Procentje beter

Iedereen draagt zijn steentje bij om AFAS nóg beter te maken, dat verschilt van verse jus en muntthee in iedere pantry en het verbeteren van bestaande bedrijfsprocessen, tot uitbreiding van het interne opleidingsaanbod. Bij ons kan iedereen een 'procentje-beter' insturen.

Work hard, play hard

Na hard werken komt hard feestvieren en daar zijn we bij AFAS dol op! Ieder jaar het AFAS-uitje (met alle medewerkers + hun partner) de hort op en twee dagen genieten van een spectaculaire omgeving en de daarbijbehorende activiteiten. 's Avonds gaat (as usual) het dak er finaal af op het megafeest.


OR? Nee: Rvi

De Raad van Inspiratie (Rvi) zorgt ervoor dat vanuit de AFAS medewerkers meer betrokkenheid, inspraak en creativiteit komt bij de continue verandering waarin AFAS zit. Bij AFAS past geen traditionele ondernemingsraad (OR), omdat een orgaan als een OR niet aansluit bij een bedrijf wat open, benaderbaar, aanwezig en betrokken is en waar de medezeggenschap erg goed geregeld is. De Rvi heeft tot doel de Aandeelhouders en directie van AFAS te inspireren en alternatieve zienswijzen aan te dragen.

De AFAS Foundation

Wij hebben onze eigen Foundation. En daar zijn we ontzettend trots op. De AFAS Foundation stelt geld beschikbaar voor projecten over de hele wereld, binnen de gezondheidszorg, het onderwijs en de maatschappij. Jaarlijks gaat 3 miljoen euro naar goede doelen en maatschappelijke projecten.

Collega Mark Lammertink schreef een blog over wat de AFAS Foundation voor onze medewerkers betekent.
Kantoordagen en het cultuurcafé

Iedere maand komen alle medewerkers bij elkaar in ons pand in Leusden. Deze kantoordag bestaat uit kennis delen met elkaar, maar er is ook ruimte voor overleg en inspiratie. Daarnaast vieren we de verjaardagen van onze medewerkers van de afgelopen maand, uiteraard met een heerlijk gebakje. Rond 16.00 uur verzamelen we in ons inpandige theater en daar krijgen we van Bas de 'AFAS Goed/Slecht Nieuwsshow', de maandcijfers van Arnold. Een deel wordt ingevuld door een afdeling van AFAS, dat kan de ene maand de facilitaire dienst zijn en de ander maand komen onze consultants aan bod. We sluiten de kantoordag rond 17.30 uur af met een borrel in ons restaurant.


WerkenbijAFAS.nl

Niet zomaar een standaard vacaturesite. Het is veel meer dan dat want het laat precies zien wie we zijn, wat we doen en het geeft een uniek inkijkje in onze bedrijfscultuur. Zo zie je meteen of je bij ons past.


HR bij AFAS in cijfers

  • Het verzuimpercentage bij AFAS ligt gemiddeld op 1,7% per jaar
  • Het verloop bij AFAS ligt gemiddeld op 5% per jaar
  • De gemiddelde omzet per FTE was in 2016 €297.000,-
  • Bij AFAS werken momenteel 420 medewerkers in 4 landen (Nederland, België, Aruba & Curaçao)
  • De HR-afdeling bestaat uit 1 FTE 


Vraag het Britt

Heb je een vraag over HR bij AFAS? Dat kan!