Auteur: Bart Grootveld

Delegeren kun je automatiseren!

Nieuw delegatiemodel in nieuwste versie van Profit

In Profit 12 wordt de nieuwe functionaliteit ‘Delegatiemodel’ uitgeleverd. Deze functionaliteit stelt een leidinggevende in staat om via InSite bepaalde taken gemakkelijk te delegeren aan zijn of haar medewerkers.

Tuurlijk, binnen AFAS is er kritisch gekeken naar het bestaansrecht van deze ontwikkeling; Is dit onze visie op HR? Bij AFAS draagt de manager zelf verantwoordelijkheid en zorg voor alles wat te maken heeft met zijn of haar medewerkers. Toch is er in de praktijk veel behoefte aan de mogelijkheid tot het delegeren van taken. Wist je dat in de zorg het vaak artsen zijn die aan het hoofd van een afdeling staan? Je zou toch willen dat deze specialisten meer tijd kunnen besteden aan het uitvoeren van operaties dan aan het goedkeuren van verlofaanvragen. In het onderwijs zie je precies hetzelfde; een hoogleraar draagt vaak verantwoordelijkheid voor een groep medewerkers. Hoewel ik heus wel mijn mening klaar heb over deze, in mijn ogen, onlogische rolverdeling in dit soort organisaties, is dit waarschijnlijk niet iets wat op korte termijn verandert.

Dus daar is ‘ie dan: Het Delegatiemodel!

Met wat inrichtingswerk kun je er voor zorgen dat een manager via InSite een workflow kan starten en zo één of meerdere takenpakketten bij zijn of haar medewerkers neer kan leggen. De medewerker aan wie gedelegeerd is krijgt vervolgens automatisch de taken die anders bij de leidinggevende terecht zouden komen.


Nog even voor de 'nerds': Er is nog een reden dat deze functionaliteit bijzonder is. Het delegatiemodel voegt namelijk een nieuwe dimensie toe aan autorisatie. Normaliter stapelt Profit autorisatie. Dit houdt in dat wanneer je geautoriseerd bent voor bepaalde functionaliteit - neem het wijzigen van een rooster - je dit voor alle medewerkers kunt uitvoeren waarvoor je geautoriseerd bent. Wanneer je dus met verschillende petten op rechten hebt tot verschillende groepen medewerkers, kun je geen onderscheid maken voor wie je wat mag doen. Het Delegatiemodel werkt anders. Op het moment dat je een takenpakket krijgt toegewezen, kun je deze specifieke taken alleen uitvoeren voor een beperkte set aan medewerkers. Theoretisch voorbeeld: Je bent geautoriseerd voor alle medewerkers in de omgeving en je kunt voor iedereen roosters wijzigen, maar voor niemand verlof goedkeuren. Met een Delegatie kun je zorgen dat je voor een bepaalde afdeling het verlof mag goedkeuren, zonder dat je het verlof van alle andere medewerkers zult zien. 

Meer informatie vind je natuurlijk in onze nieuwe help.

En ben je benieuwd wat er nog meer voor moois in Profit 12 zit? Kijk dan snel op onze Nieuw in Profit-pagina

Meer lezen?