Auteur: Lydia Lijkendijk

De WKR, een feestje

Gastblog van Lydia Lijkendijk

‘Ga je naar een seminar over de werkkostenregeling?’, herhaalde de HR-specialist die ik aan de lijn had mijn zojuist uitgesproken tekst in vragende vorm. Ik hoorde het ongeloof en de bewondering in zijn stem. Alsof ik had aangekondigd dat ik ging abseilen van de Euromast, of het Kanaal ging overzwemmen met volledige bepakking. Alsof ik iets stoers, gevaarlijks, en héél moeilijks ging doen. Het leek hem verschrikkelijk saai, niet dynamisch, veel te lang duren en een weinig aantrekkelijk vooruitzicht. Bepaald geen feest. ‘Ik wens je veel sterkte’, zei hij voor hij ophing.


Ik had me van tevoren niet zoveel zorgen gemaakt over dat WKR-seminar waar ik naartoe ging om er een verslag van te maken. Ik ben geen HR- of financieel specialist en verkeerde in zalige onwetendheid over de ins & outs van die regeling. Maar zo moeilijk of saai kon het ook niet zijn, dacht ik. Had ik me vergist? Ging ik er veel te lichtvaardig vanuit dat het best mee zou vallen? Ter voorbereiding googelde ik nog wat extra relevante informatie, las me wat verder in en vertrok met een schrijfblok onder mijn arm naar AFAS, organisator van het seminar dat bedoeld was om grip te krijgen op de werkkostenregeling.

Op Schiphol in de vertrekhal op zwarte zaterdag is het rustiger dan bij AFAS na binnenkomst. Honderden mensen waren op deze dinsdag naar Leusden gekomen voor opleiding, training, ontwikkeling én om te leren van elkaar. AFAS is niet alleen een softwarehuis, maar ook een kennisontwikkelaar. En kennissenmakelaar. Het gonsde van de geanimeerde gesprekken. Was het niet over de inhoud van het seminar, dan wel over de fijne broodjes, de verse jus en de lekkere verse muntthee. Want een seminar bij AFAS is een feestje hoor. Een belevenis waarbij het de bezoeker aan niets ontbreekt en waar je kennis opdoet bovendien.

En dan nu even over die kennis, de inhoud van het WKR-seminar. Ik wist er dus maar weinig van, van die werkkostenregeling. Maar dat is totaal veranderd. Fiscaal specialist Frank Werger wist de materie heel leuk over de bühne te brengen. Met voorbeelden, quizvragen en een handige presentatie zodat je na afloop precies snapte waar het over ging. ’s Middags vertelde Marco Pijnappel, manager controlling bij AFAS, welke zeven stappen de organisatie moet doorlopen om de WKR in te voeren. Pijnappel heeft zijn roeping duidelijk gemist; als hij een carrièreswitch overweegt kan hij gerust als stand up comedian aan de slag. De consultants van AFAS, Hans Vervat en Janjaap van Houwelingen, vertelden tot slot hoe het in Profit werkt. Gemakkelijk, eenvoudig en efficiënt, dat was hun bottom line.

De conclusie van de dag: je moet aan de slag met de WKR-regeling, er is geen ontkomen aan. En als je er nog niet mee begonnen bent, is nu de tijd aangebroken om dat wel te doen. Maar na het seminar bij AFAS, dat ook bijzonder geschikt is voor niet-AFAS gebruikers, is dat niet moeilijk meer en saai al helemaal niet. Dus doe jezelf een lol: ga ermee aan de slag. En maak van de WKR je eigen feestje!

Lydia Lijkendijk 

Meer lezen?