Auteur: Benno Welmers

De wereld van Payroll en Finance op één plek bij elkaar gebracht

Nieuw in Profit 18

De loonberekening is in onze software het hart van de salarisadministratie. Eén bron voor de salarisbetaling, de loonaangifte én de loonjournaalpost. Eén bron, dus in principe altijd aansluiting. En toch was de jaarlijks terugkerende vraag: hoe kan ik de aansluiting nu ook daadwerkelijk aantonen aan mijn accountant? Tot nu toe gaf je invulling aan deze vraag door alle controlemogelijkheden in Profit goed te kennen. Maar het waren wel losse controlemogelijkheden. In Profit 18 komt de wereld van de salarisadministratie en de financiële administratie samen op één plek.

De logische samenhang in onze software is voor de salarisadministrateur duidelijk: in de loonberekening worden álle looncomponenten berekend. In de loonaangifte zit maar een deel van de looncomponenten, de onbelaste looncomponenten ontbreken bijvoorbeeld. En de loonjournaalpost geeft weer een andere doorkijk: de bij de medewerker ingehouden loonbelasting zijn geen kosten voor de werkgever, maar de sociale lasten die aan de Belastingdienst moeten worden afgedragen weer wel. Volg jij het nog?

Voer voor Excelridders

Profit biedt een uitgebreide set aan controlemogelijkheden. Denk aan de journaalpostanalyse, het standenregister en het ‘downdrillen’ op het grootboek.
Maar dit zijn allemaal losse controlemogelijkheden. En daar waar we de samenhang toonden ging het vaak om rapporten. Die zijn echter statisch. Je kunt er niet op doorklikken. Dus wat zag je in de praktijk: Excelridders to the rescue! Als je de verschillende data naar Excel haalt, en een beetje goed bent met draaitabellen en verticaal zoeken, kun je de beloofde en verwachte aansluiting ook daadwerkelijk aantonen.

Makkelijker matchen

In Profit 18 is het matchen van de loonaangifte met de onderliggende loonberekening en de achterliggende loonjournaalpost veel makkelijker en volledig transparant. Rapporteren is eenvoudig. Er is nu een weergave die het proces en alle onderdelen in een scherm visueel maakt. Vanuit dit scherm zijn meerdere opties gemaakt om snel in te zoomen op de specifieke onderdelen. Sluit mijn WW hoog en WW laag aan met de grondslag? Heb ik aansluiting in mijn ZVW? En is de loonheffing bij de witte en groene tabel correct toegepast? Bovendien klik je direct door op het grootboeksaldo en ziet waar het saldo uit bestaat en of het klopt.

Kortom, alle onderliggende feiten en cijfers zijn volledig inzichtelijk. En als er uitzonderingen zijn, weet je ook snel waarom. De accountant heeft zo grip op beide werelden omdat ze logisch aansluiten. Zonder complexe tussenstappen of handmatige conversies. 

Processen op orde

Ook met deze nieuwe functionaliteit blijft loonberekening werk voor specialisten. Maar het proces is nu wel zo ingericht dat aantoonbaar is dat de processen op orde zijn en dat een organisatie grip op de zaak heeft. Accountants kunnen dat bovendien veel eenvoudiger controleren en toetsen. 

AFAS Open 2021

Natuurlijk is dit maar een fractie van de nieuwe functionaliteit die we tijdens de komende AFAS Open presenteren. We ontmoeten je ook dit jaar weer graag online. Vergeet je niet in te schrijven! 

Meer lezen?