Auteur: Jop Hessel

De 7 grootste teleurstellingen in Profit 3

De langverwachte update van Profit, het softwarepakket van AFAS, is uit en beschikbaar voor alle klanten. Naast vele gave functionaliteiten is er ook een aantal dingen dat deze versie niet gehaald heeft, hieronder vertel ik je mijn grootste teleurstellingen van deze versie.

1. Je inkoopfactuur inboeken met Siri

Hoe fijn zou het zijn als je al je facturen niet meer zelf hoeft in te boeken, maar dat je dat gewoon de inkoopfactuur kan voorlezen aan de applicatie. Lekker achterover leunen en al pratend tegen je computer je werk doen, dat lijkt me wel wat. Dat zit helaas niet in deze update, wat je gelukkig wel kunt doen is je facturen helemaal automatisch laten inlezen met behulp van de UBL-standaard, maar dat is niet echt nieuw, dat kon al veel langer, dus minder interessant.

2. Meteosignalen

Een begrip dat snel aan bekendheid wint in de software-industrie. Meteosignalen zijn signalen die weersafhankelijk zijn en worden nu al gebruikt door bepaalde weerapps die je bijvoorbeeld kunnen waarschuwen voor een regenbui. In een applicatie als de Pocket app, waar je zo makkelijk je verlof kunt boeken, zou je toch verwachten dat dit inmiddels geïntegreerd zou zijn. Zo zou de Pocket app je met meteosignalen kunnen attenderen op de aankomende hittegolf en een verlofsuggestie doen.

3. Blockchain-integratie

Een 'hot topic' in de financiële wereld en nog altijd omringd door een zweem van mysterie; wat kan het precies en wanneer gaat deze techniek mainstream? Hebben we nog banken nodig in de toekomst? Wat wordt de rol van de accountant? Helaas is deze techniek is niet geïmplementeerd in Profit 3, je moet dus nog even wachten tot je je facturen kunt betalen met bitcoins.  

4. Paint-integratie; digitaal tekenen in Profit

Hoewel veel mensen gewoon nog orders en andere documenten ondertekenen met een handtekening op papier is het in Profit 3 niet mogelijk om je handtekening digitaal te tekenen op het beeldscherm op de computer. Je kunt dus niet via een Paint-achtige integratie belangrijke documenten direct ondertekenen, zonder het document eerst uit te printen. Helaas wordt deze digitaal getekende handtekening ook door veel organisaties nog niet geaccepteerd. Gelukkig is het binnenkort wel mogelijk digitaal te ondertekenen via een workflow die volledig de autorisatiestructuur van jouw organisatie volgt en ook volledig aan de wettelijke eisen voldoet.

5. Automatische goedkeuring van je boekhouding

Het is voor veel bedrijven weer een spannend moment, de accountant komt controleren. Hoe fijn zou het zijn als je software automatisch je boekhouding goedkeurt en de accountant niet meer langs hoeft te komen. Dit kan helaas nog niet in de laatste update van de software van AFAS. Ze hebben wel een beginnetje gemaakt met de Financial Auditor die controleert of je invoer in het systeem wel volgens de regels is, maar dat is slechts een begin natuurlijk.

6. De Pocket App weer niet beschikbaar op Windows Phone

Ook met de lancering van de nieuwste versie van de software van AFAS is het niet mogelijk de Pocket App te installeren op Windows Phone. De app waarmee je eenvoudig je uren boekt, verlof aanvraagt en dergelijke, is al sinds jaar en dag beschikbaar op iOS en Android, maar nog niet op het concurrerende platform van Microsoft. Gelukkig treft dit minder dan 0,3% van de mensen met een smartphone in Nederland aldus Strategy Analytics. Ter compensatie is er wel een aantal nieuwe functionaliteiten aan de app toegevoegd zoals inloggen via TouchID en het sturen van pushnotificaties.

7. Office 2007 ondersteuning

Profit 3 zal niet meer werken met deze versie van Microsoft Office en dat terwijl deze software nog maar grofweg tien jaar oud is. Voor die mensen die nog met dat 10 jaar oude systeem werken zit er niks anders op dan over te stappen naar een nieuwere versie van de Office-suite.

Ben je benieuwd naar alle functionaliteiten die wél in Profit 3 zitten? 
Bekijk dan hier de releasenotes

Meer lezen?