Auteur: Britt Breure

Beschuit met muisjes en kleine lettertjes

Waarom geboorteverlof eerst om visie gaat, en pas daarna om geld 

Hoe regelen we de details van het geboorteverlof in onze organisatie? Over die vraag hebben we best een hele tijd nagedacht. Nu ligt er iets dat helemaal bij AFAS past. Positief, duidelijk, en makkelijk te administreren. Alle collega’s voor wie het geldt, maken er gebruik van. En dat is precies wat we graag willen.

Het lijkt zo simpel. Krijgt de partner van een collega een kind, dan heeft die collega recht op vijf weken geboorteverlof. Het UWV betaalt 70 procent van het salaris door, de rest ziet de overheid als onbetaald verlof. Klaar. Maar ja … die rest is nogal wat, zeker bij AFAS. Behalve die 30 procent salaris, een leaseauto, pensioenopbouw, vakantiegeld, dertiende maand, winstdeling, babyverlof, babybonus. En wat doe je dáár dan allemaal mee?

Puzzel- en rekenwerk

Dat begint wat mij betreft met visie. Wat wíl je dat collega’s doen als hun partner een kindje krijgt? Je kunt er als werkgever bijvoorbeeld voor kiezen dat hele geboorteverlof zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Scheelt een hoop gedoe met administratie en vervanging. Die insteek past niet bij ons. Wij hebben goed werkgeverschap hoog in het vaandel staan en vinden het belangrijk dat onze collega’s tijd met hun gezin kunnen doorbrengen. Daarnaast houden we het graag eenvoudig. Dus wat voor regeling we ook verzinnen, het moet in een paar zinnen uit te leggen zijn, én snel door te voeren in onze software. En ja, financieel moet het ook allemaal kloppen. Voor de collega en voor ons. Dat vraagt even echt puzzel- en rekenwerk. 

Goed. Dan nu de uitkomst. Wij betalen 100 procent van het salaris door, en ook de leaseauto en pensioenopbouw lopen gewoon door. Zo hoeven – meestal jonge – collega’s zich geen zorgen te maken over of ze de hypotheek wel kunnen betalen. De opbouw van de 13e maand, winstdeling en vakantiegeld zetten we die periode wel on hold. Die is aan het einde van het jaar dus grofweg 10 procent lager. Maar hé, je hebt niet gewerkt, daar mag ook wel iets tegenover staan. En we houden van feestjes, dus de huidige babybonus van 1000 euro blijven collega’s gewoon ontvangen. 

Partners die moeder zijn

Toen we de regeling vast wilden leggen in onze software, ontdekten we trouwens dat het in onze software niet mogelijk was om als vrouw geboorteverlof aan te vragen – de default was: partners zijn vaders. Dat plaatste de partners die moeder zijn in een uitzonderingspositie. En dat hebben we dus – vanzelfsprekend - meteen aangepast.   

Tot nu toe is de regeling een succes. Alle collega’s die er recht op hebben, maken er gebruik van. Ze kiezen er tot nu toe eigenlijk allemaal voor om een half jaar lang elke week een dag bij hun kindje te zijn. En ik ben benieuwd of ze daarna weer fulltime gaan werken, of teruggaan naar 32 uur. Dat laatste zien we sowieso steeds meer bij AFAS. En daar zijn we blij mee. In Nederland werken moeders gemiddeld minder dan hun partners. We helpen heel graag, samen met alle andere bedrijven in Nederland, om dat verschil kleiner te maken. Dat is goed voor de partners die meer bij hun kindje kunnen zijn. Dat is goed voor diversiteit in bedrijven. En daarmee voor ons allemaal. 

Meer lezen?