De AFAS Werkwijzer

“Ik ga niet naar mijn werk, ik ga naar AFAS”

 

Deze Werkwijzer is voor iedereen die bij AFAS werkt en voor iedereen die benieuwd is hoe wij bij AFAS werken.

 
 

Zó werken we bij AFAS

Hé (nieuwe) collega! Welkom bij AFAS! In deze Werkwijzer vind je alles wat je nodig hebt. Of, nou ja, bijna alles. Want het belangrijkste ben je zelf. Bij ons draait het om de medewerkers. Om jouw talent, energie en inzet.

Onze organisatie is zo plat als een dubbeltje en we hebben vrijwel geen regels. Die zijn ook helemaal niet nodig als jij je gezonde verstand gebruikt en uitgaat van het belang van AFAS. In de Werkwijzer lees je dus vooral over onze cultuur. Ook vind je praktische informatie en voorbeelden van hoe we de dingen aanpakken. Dat laatste hebben we opgedeeld in drie thema’s: Tijd & Geld, Lichaam & Geest, en Carrière & Ontwikkeling.

Werk je niet bij AFAS, maar ben je gewoon op zoek naar inspiratie voor jouw organisatie? Lees ook dan lekker verder.

Entreprenerds met een missie

Word jij onze collega bij AFAS? Dan werk je mee aan onze missie. Wij zien het zo: werk kan zo veel leuker en beter. En met meer oog voor de maatschappij. In veel organisaties zijn mensen druk met de verkeerde dingen. Onnodige handelingen, fouten herstellen - het kost handenvol tijd en komt de kwaliteit niet ten goede. Daarom is onze missie: Inspireert beter ondernemen.

Dat doen we met software en alles wat ervoor nodig is om die software zo te gebruiken dat je er ook echt een hoger doel mee bereikt. Namelijk dat organisaties tijd overhouden voor wat ze echt belangrijk vinden. Dat vergroot het werkplezier én de kwaliteit.

We hebben één belangrijke regel:

“Werk met gezond verstand in het belang van AFAS“ 

Waar wil je meer over weten?

Kom meer te weten over dit onderdeel van onze werkwijzer

Tijd & Geld

 

Lichaam & Geest

 

Carrière & Ontwikkeling

 

Maak kennis met onze collega's

Collega's vertellen graag hoe ze het werken hier ervaren

 

Onze cultuur

IJzersterke cultuur

We zijn een familiebedrijf. Of eigenlijk: een twee-familiebedrijf. De families Mars en Van der Veldt zijn samen eigenaar. Ze hebben de basis gelegd voor een ijzersterke cultuur. De kern ervan is eenvoudig: het gaat om liefde. We hebben het beste met elkaar voor, en gaan uit van elkaars goede bedoelingen. Dat levert een hoop positieve energie op (geen geklaag en gezuurpruim bij ons in huis) én het zorgt ervoor dat we eerlijk kunnen zijn tegen elkaar. De liefde vormt het fundament onder onze vier kernwaarden. Vertrouwen, Familie, Gek en Doen.

Vertrouwen - één regel is genoeg

‘Werk met gezond verstand in het belang van AFAS.’ Dat is onze gouden regel. We geven je de vrijheid om te doen wat goed is voor onze klanten. Neem dus vooral initiatief en neem verantwoordelijkheid. Je hebt geen toestemming nodig voor je declaraties of goedkeuring om een dagje in de week minder te werken. We vertrouwen erop dat jij en je collega’s prima samen kunnen bepalen wat het beste is.

Familie – met zijn allen

Onze familiecultuur is nogal uitgesproken. Je houdt ervan, of je vindt het vreselijk. Iedere week hebben we een happy hour, en iedere maand gaan we samen het theater in voor ons Cultuurcafé. We werken hard, en we genieten vervolgens ook samen van alle mooie dingen: lekker eten, sporten, bedrijfsuitjes, of een uurtje bij de masseur. En ben je ziek of heb je iets te vieren? Verwacht dan tientallen kaartjes van collega’s in je bus.

Gek – de prik in de cola

‘Beter leidt bijna nooit tot leuker, leuker leidt wél bijna altijd tot beter.’ Dat is (vrij naar Feike Cats) hoe wij erover denken. We hebben een hoop lol met elkaar, houden bedrijfsfeestjes met maffe thema’s (verkleed je als iets met de letter A), of houden een kerst drive thru in onze parkeergarage.  En heb jij een leuk idee voor een verrassing voor een klant? Eentje die de verwachting overstijgt én lekker duurzaam is? Gewoon doen!

Doen – en …. actie!

We leggen de lat hoog. Het liefst automatiseren we heel Nederland, België en de Cariben. We krijgen energie van hard werken en samen prestaties leveren. ‘Eerst doen, dan denken’, zeggen we wel eens. Wacht dus niet tot je jouw idee perfect hebt uitgedacht, of tot iedereen er zijn handtekening onder heeft gezet. Ga gewoon aan de slag. Daar leren we met zijn allen het meeste van.

Een bedrijf waar je blij van wordt

We houden ervan om elkaar te inspireren, samen leuke dingen te doen en de handen uit de mouwen te steken om de wereld een beetje mooier te maken. We gaan elk jaar met z’n allen op AFAS-uitje, hebben iedere maand een Cultuurcafé en iedere vrijdag (behalve die van het Cultuurcafé) happy hour. Met je afdeling zijn er inspiratiedagen, een teamuitje (waarvoor je een halve vrije dag én 100 euro budget per persoon krijgt), en natuurlijk het Goed-Doen teamuitje.

Elke dag een procentje beter

Beleidsplannen of vijfjarenstrategieën, daar houden we niet van. Wij doen het liever elke dag een procentje beter. Want dan kom je op jaarbasis veel verder. Al onze prestaties zijn voor iedereen inzichtelijk in onze software. Of je nu marketeer, programmeur, schoonmaker of directeur bent. En dat is bewust. We vinden het belangrijk dat iederéén altijd weet hoe het gaat, bedenkt hoe het leuker of slimmer kan én dat uitvoert. Natuurlijk het liefst door te standaardiseren of automatiseren.

Tot in de puntjes

Bij AFAS hebben we de boel graag uitzonderlijk goed voor elkaar. Alles in ons Clubhuis en Theater is piekfijn geregeld. En onze uitstraling is écht professioneel, of het nu om onze kleding gaat of om ons gedrag. Hiermee laten we zien dat we samen één bedrijf vormen, én dat we aandacht hebben voor details. Over wat professioneel is, kun je uren discussiëren. Al was het maar omdat smaken verschillen. Wij nemen je daarom graag mee in wat wij eronder verstaan. Met concrete voorbeelden. Zo voorkomen we misverstanden, en kunnen we gewoon lekker aan het werk met elkaar

Doe de quiz

DNAFAS

We hebben maar één regel. En dat kan natuurlijk ook een beetje spannend zijn. Want hoe weet je nou of je het goed doet? Geen zorgen! We dompelen je vanaf dag één onder on onze cultuur. En met de quiz hieronder check je vast of je de grote lijn te pakken hebt. 

 

Zo houden we het leuk (voor iedereen)

AFAS is een bedrijf voor iedereen. We werken hard, doen een hoop leuke dingen en we zijn trots op onze familiecultuur. We zijn professioneel (op het perfectionistische af) en we vinden het superbelangrijk dat iedereen zich veilig voelt bij ons. Dat laten we niet over aan de goede (of slechte) smaak van onze collega’s. Vandaar dat we meteen maar even duidelijk zijn over een paar dingen. 

Humor voor om te lachen

Bij AFAS lachen we graag en veel. We zijn vaak bijdehand, en meestal niet al te braaf. Het belangrijkste is: we lachen altijd met zijn állen. Daar past ten-koste-van-een-ander-lolligheid niet bij. Vraag dus of je grap eigenlijk wel kon, als je iemand ongemakkelijk ziet worden. En spreek het uit als het voor jou niet leuk is. 

Proost!

We vieren graag een feestje, en heffen geregeld het glas (ook met fantastische mocktails trouwens). Maar we zijn een bedrijf, en geen kroeg. Zorg dus dat je altijd nuchter genoeg bent om het alfabet achterstevoren op te zeggen (oefenen kan met deze video). 

Lang leve de liefde

Met Liefde! Dat is het fundament onder onze cultuur (lees er vooral over in ons Familiestatuut en op onze CSR-pagina). We bedoelen ermee dat we altijd het beste met elkaar voorhebben, en uitgaan van elkaars goede bedoelingen. Dat we met zorg met elkaar omgaan, en rekening houden met wat voor de ander belangrijk is.  

Liefde is ook iets dat precies komt. ‘Alles waar te voor staat, moet je niet willen’, zei oma vroeger. ‘Behalve tevreden’. Sommige vinden het prima om op social media contact te hebben, anderen liever niet. Sommigen delen lief en leed, anderen liever niet. Check waar jouw collega’s zich prettig bij voelen. En geef zelf ook aan wat voor jou okay is.

Eén familie

We willen dat al onze collega’s met plezier naar hun werk gaan, omdat ze zich onderdeel voelen van een groep. Kijk dus goed om je heen: is iedereen nog aangehaakt? En kun jij iets doen om je collega een welkom gevoel te geven?

Over een grens gaan? Dat is voor op vakantie – met een paspoort

We hebben een zerotolerancebeleid als het gaat om grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik. Doe je aan bijvoorbeeld billenknijperij, scheld- of schreeuwpartijen, vernedering of piemelplaatjes? Dan vlieg je eruit. Dezelfde dag nog.

Help je mee?

Zie of hoor je iets waarvan je denkt: ‘mwoah’? Of heb je iets meegemaakt dat niet goed voelde? Vertel het direct aan je manager, de vertrouwenspersoon, een directeur, of gewoon meteen aan Bas. Het maakt niet uit of het groot of klein is. Zelf als je twijfelt óf het eigenlijk wel iets is. Spreek je vooral uit. Een veilige cultuur maken we samen!

Dress to impress

 

 

En dit doe je dus niet...