Alles over de nieuwe cao voor uitzendkrachten

 

Vanaf 2022 en 2023 verandert er veel in de uitzend-cao. Wij zetten de grootste wijzigingen op een rij, zoals rond het fasensysteem, de eindejaarsuitkering en de inlenersbeloning.

Waarom een nieuwe cao?

De nieuwe cao voor uitzendkrachten moet uitzendkrachten en flexwerkers beschermen en de economie veerkrachtiger maken. Veel punten zijn begin 2022 al ingegaan, andere aanpassingen gaan in vanaf 2 januari 2023. Benieuwd naar wat er gaat veranderen? Wij praten je helemaal bij over de belangrijkste veranderingen en wat wij hiervoor aanpassen in onze software.

Uitbreiding van de inlenersbeloning

De inlenersbeloning houdt in dat de opdrachtgever verplicht is om bij gelijk werk de uitzendkracht hetzelfde te betalen als medewerkers in directe dienst. Hiermee voorkom je dat een uitzendkracht minder betaald krijgt voor hetzelfde werk.

Wijzigingen per 3 januari 2022

De meeste wijzigingen voor de inlenersbeloning zijn al ingegaan op 3 januari 2022:

  • De inlenersbeloning is uitgebreid met een thuiswerkvergoeding en eenmalige uitkeringen, zoals een dertiende maand.
  • Algemene loonsverhogingen met terugwerkende kracht gelden ook voor uitzendkrachten, tenzij ze niet meer bij die opdrachtgever werken.
  • Opdrachtgevers moeten uitzendkrachten inschalen op het niveau dat bij hun werkervaring en werkzaamheden past.

Wijzigingen per 2 januari 2023

Vanaf 2 januari 2023 hebben uitzendkrachten ook recht op een vaste eindejaarsuitkering. Dit is geen vast bedrag of vast percentage. Hoe dit straks precies in zijn werk gaat, staat nog niet volledig vast. Maar geen zorgen: wij houden het voor je in de gaten.

Aanpassingen in de pensioenopbouw uitzendkrachten

De aanpassingen voor pensioen gelden sinds 1 januari 2022. De belangrijkste verandering:

  • In de oude cao bouwden uitzendkrachten pas pensioen op na 26 weken. Nu bouwt de uitzendkracht al na 8 gewerkte weken pensioen op.
  • Vanaf het begin van week 9 geldt de basisregeling gevolgd door de plusregeling, voor 52 weken.
  • De uitzendkracht bouwt nu pensioen op over meer loonelementen.

Wijzigingen in het fasensysteem

Onderdeel van de veranderingen is dat het fasensysteem begin 2022 op de schop is gegaan. Als uitzendkrachten voor dezelfde opdrachtgever blijven werken, doorlopen ze de fases A, B en C (ABU). De fases worden ook 1-2, 3 en 4 genoemd (NBBU). De wijzigingen hebben alleen betrekking op fase A/1-2 en B/3. Fase C/4 is hetzelfde gebleven. Voor de volledigheid behandelen we de wijzigingen hier in het kort.

Fase A/1-2 duurde eerst 78 gewerkte weken. Dat is in de nieuwe cao verkort naar 52 gewerkte weken. Uitzendkrachten die voor 3 januari 2022 zijn begonnen, moeten in principe nog 78 weken werken in fase A/1-2. Zij gaan op 2 januari 2023 wel direct door naar fase B/3, als ze op die datum 52 weken hebben gewerkt.

In de oude cao tellen weken waarin een uitzendkracht betaalde vakantie opneemt niet mee voor fase A/1-2. Vanaf 2 januari 2023 tellen ook deze weken mee voor het totale aantal gewerkte weken.

Tijdens fase B/3 kon een uitzendkracht eerst maximaal 6 contracten in 4 jaar krijgen. Dat is ingekort naar 6 contracten in 3 jaar. Ook hier is sprake van een overgangsregeling. Uitzendkrachten die voor 3 januari 2022 zijn begonnen, kunnen nog volgens de oude cao 6 contracten in 4 jaar krijgen. Als ze op 2 januari 2023 al 3 jaar in fase B/3 zitten, gaan ze gelijk door naar fase C/4.

Kort gezegd zijn de belangrijkste veranderingen in het fasensysteem:

  • Fase A/1-2 is nu 52 in plaats van 78 gewerkte weken
  • Fase B/3 is nu maximaal 6 contracten in 3 jaar in plaats van 4 jaar

Wat betekent de nieuwe uitzend-cao?

Het idee achter de nieuwe cao voor uitzendkrachten is dat de aanpassingen de economie veerkrachtiger maken en mensen meer zekerheid bieden. Er lopen nog verschillende voorstellen voor na 2 januari 2023 – het kan daarom zijn dat er nog meer aanpassingen volgen.

De nieuwe cao uitzendkrachten in AFAS

Gebruik je de ERP-software van AFAS? Dan weet je zeker dat het pakket altijd helemaal bij is met de Nederlandse wet- en regelgeving. We berekenen bijvoorbeeld de eindejaarsuitkering en de pensioenopbouw volgens de nieuwe regels op het moment dat ze ingaan.

Bij AFAS begrijpen we welke impact nieuwe regels hebben op bedrijven. Daarom zijn we continu in overleg over de nieuwe cao met bijvoorbeeld brancheorganisaties. Op die manier kunnen we meedenken en bereiden we onze software optimaal voor op de nieuwe regels. Zo zorgen we voor een zachte landing voor onze klanten.

Meer lezen?

Consolid

"Wij kunnen nu veel sneller grotere aantallen verlonen dan voorheen"


De implementatie van een ERP-systeem was voor Consolid aanleiding om de interne IT-organisatie om te gooien. Het doorgronden van de software kostte het nieuwe team wel de nodige tijd, vooral omdat er geen AFAS-expert in zat. Dat is nu verleden tijd. “Voor hobbyisme is geen plaats meer.”

 

Succesvolle ERP-implementatie

Zo pak je het aan


Ga je werken met ERP-software? Dat is nu al je beste beslissing van het jaar! Een goede implementatie is het halve werk. Wij ondersteunen bedrijven tijdens de ERP-implementatie en zorgen ervoor dat je intern kennis opbouwt over het systeem. Benieuwd naar onze werkwijze? In dit blog vertellen we alles.