AFAS blogt
Auteur: Jortijn Bijl

5 ideeën die je helpen van Koningsdag een onvergetelijke Woningsdag te maken

Het kan je niet ontgaan zijn, Koningsdag wordt Woningsdag. Dat ís al een verandering en nu blijkt het ook nog de warmste Koningsdag ooit te worden. Om je daarom te helpen om Woningsdag in deze bijzondere tijd door te komen, hebben we 5 ideeën voor je op een rijtje gezet die je helpen van deze Woningsdag een onvergetelijke dag te maken!

Tip 1: Oud Hollandsche spelletjes

Oud Hollandsche spelletjes lenen zich ook prima voor een kleine competitie op Woningsdag. Koekhappen kan prima in de woonkamer, stoelendans kan je helpen eindelijk weer eens wat aan je interieur te doen en ook een potje spijkerpoepen op je balkon of in de tuin zorgt vast voor de nodige hilariteit.

Op deze website vind je een flink aantal van deze Oud Hollandsche spelletjes, waarbij wij afraden spelletjes als stelten lopen of eierlopen te proberen, tenzij je graag van je houten vloer af wilt natuurlijk.

Tip 2: Tompoes of tompouce

Het maakt eigenlijk niet zoveel uit hoe je het schrijft (overigens voor de taalvirtuozen onder ons is het toegestaan zowel tompoes als tompouce te schrijven), het is vooral lekker. Nadat je Woningsdag begonnen bent met een lekkere wandeling in je buurt, op gepaste afstand of in je eentje, kun je best wel een tompoes tegen je dijen aan plakken. Prima om te halen bij je lokale bakker om hem of haar te steunen, maar bij die Hollandse Eenheidsprijzen MAatschappij (ja, die van die worst) hebben ze er ook vast genoeg.

Wist je overigens dat 15 tompoezen naast elkaar 1,5 meter breed zijn? Als je ons niet gelooft, het staat je vrij het te proberen en op social media met ons te delen.

Mocht je geen zin hebben in kant-en-klare tompoezen, dan kun je ze natuurlijk ook zelf maken. Met je kinderen bijvoorbeeld of misschien wel dat grote kind die je jouw partner noemt.

Tip 3: Leg je online kleedje

Ook de vrijmarkt zit er dit jaar niet in. Misschien nu zelfs wel extra jammer, aangezien je door de hele situatie net even lekker de tijd had je zolder eens goed op te ruimen. Niet getreurd, Marktplaats introduceert de VrijMarktplaats, het burenplatform Nextdoor heeft voor alle gemeenten een digitale groep aangemaakt en ook KiKa organiseert de KiKa Vrijmarkt waarop je jouw rommel (excuus) super waardevolle goed, makkelijk kunt aanbieden.

Nu hebben we niet direct een oplossing voor de broodjes warme worst of grabbeltonnen, maar misschien is dat het enige wat je er dan zelf even bij moet denken.

Tip 4: Proost op afstand met je vrienden en familie

Misschien werk je nu wel thuis en ben je helemaal gewend geraakt aan online communicatiemiddelen zoals Microsoft Teams, Zoom of Google Hangouts. Maar wist je dat er ook apps zijn speciaal bedoeld om contact te houden met vrienden en familie?

Natuurlijk kun je dit ook prima doen via die bovenstaande apps, maar we kunnen ons ook goed voorstellen dat je juist tijdens Woningsdag je werklaptop even niet aan wilt hebben.

Daarom kun je ook prima gebruik maken van FaceTime, Skype, Houseparty of Jitsi. Natuurlijk blijft het wel een dingetje om dit je grootouders even te laten installeren, maar dan is er natuurlijk altijd nog de ouderwetsche telefoon om iemand een fijne Woningsdag te wensen.

Tip 5: Organiseer je eigen Woningsnacht*

Koningsdag was natuurlijk ook gekoppeld aan Koningsnacht. Maar als Koningsdag wordt vervangen door Woningsdag, waarom dan Koningsnacht niet aan Woningsnacht? Organiseer gewoon je eigen Woningsnachtfeest waarbij je jezelf misschien de volgende dag wel net zo brak kunt voelen, of je organiseert een filmmarathon, spelletjesmarathon of andere activiteiten waar de buren ook blij van worden.

* Wij willen niet aansprakelijk gehouden worden voor eventuele geluidsoverlast dus deze tip is misschien wat minder aan te raden voor mensen die nogal veel omwonenden hebben.

Bonustip 6: Kijk hoe anderen het vieren

Mocht je na deze 5 tips nog steeds geen idee hebben wat je met Woningsdag kunt gaan doen, dan is er altijd nog de website Koningsdag Thuis. Op deze website vind je het nationale programma van Koningsdag en live beelden van allerlei Koningsdagactiviteiten.

Zo kun je bijvoorbeeld kijken naar NikkieTutorials, Ronald Koeman, Diederik Jekel, André Kuipers en vele anderen.

Bonustip 7: Als je nog tegen een berg administratie aan hikt

Mocht je helemaal geen tijd hebben om lekker te ontspannen of te feesten op Woningsdag omdat je nog tegen een berg administratie van de zaak aan hikt, ook dan zouden wij AFAS niet zijn als we daar nog een prima oplossing voor hebben.

Ook hier kunnen wij alinea’s over vol schrijven, maar als je Woningsdag hierdoor niet kunt vieren, raden wij aan gewoon even hier te klikken.

Tot slot

Wat je ook gaat doen, want misschien moet je wel gewoon werken, maak er een fijne maar bovenal gezonde en gepaste Woningsdag van!