Auteur: Marco Pijnappel

11 vragen (en 11 antwoorden) aan Marco Pijnappel

Wekelijks stelt Executive Finance in ‘Wat zegt u nu?’ een reeks vragen. In week 22 was het de beurt aan Marco Pijnappel, Manager Controlling van AFAS Software.


1. Wat is uw functie en hoe zou u uw functie omschrijven aan een kind van 5 jaar?

Als manager controlling ben ik voornamelijk bezig met werk te laten verdampen en zorgen dat de administratieve functies leuk blijven. Aan overtypen van data is volgens mij nog nooit iemand gelukkig geworden.

AFAS groeit enorm. In aantallen klanten en in medewerkers. De sport is natuurlijk om dit te doen zonder extra overhead en dat is de afgelopen jaren prima gelukt. Vanaf 2010 is de omzet ruim verdubbeld, maar de afdeling controlling in aantal FTE gedaald. De komende 5 jaar verdubbelen wij weer in omzet. Niet door prijsstijgingen, maar door aantallen nieuwe klanten en gebruikers. Het managen van deze administratieve groei is grotendeels mijn taak.

Aan een kind van 5 jaar oud uitleggen… Ik zou dan zeggen dat ik samen met mijn collega’s zorg dat iedereen steeds leuker werk krijgt. Dan komt er geen papa in Nederland meer sip naar huis toe.


2. Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Vrolijk, maar dat ben ik eigenlijk altijd. En altijd met een blik naar voren. Terugkijken laten wij vooral aan accountants over. En ik ben ook heel nieuwsgierig. Erg benieuwd hoe de nieuwbouw van ons nieuwe hoofdkantoor zich gaat ontwikkelen. Vanaf 2018 gaan we bouwen. Neem maar eens een kijkje op https://olmenlaan.afas.nl/


3. Wat staat er in 2017 op de planning?

In gebruik nemen van nieuwe onderdelen van onze software. Wij breiden onze software elk jaar weer uit met nieuwe functionaliteiten. Die gaan we natuurlijk zelf ook gebruiken. De inkoop functionaliteit is nieuw. Ook de Finance auditor is nieuw en zo zijn er nog tal van zaken die we volledig nieuw of verbeterd hebben. Daarnaast de control-cyclus uitbreiden met nog meer controles en repeterende taken.


4. Wat is de grootste uitdaging voor uw onderneming?

De juiste mensen vinden. Developers, software architecten, dat soort intelligente mensen zijn best schaars. Wij zijn bezig met waanzinnige innovaties, dus echt mooie uitdagingen voor deze (toekomstige) medewerkers. Verder blijft het een uitdaging om de klanten alle nieuwe functionaliteit te laten gebruiken. Jaarlijks, maar vooral de laatste vier jaar is er heel veel nieuwe software bij gekomen. Al onze klanten krijgen die zonder extra kosten beschikbaar in hun licentie. Alleen maken niet alle klanten daar direct optimaal gebruik van. Dat is echt zonde. Klanten kunnen daar veel efficiency mee halen en daardoor beter renderen.


5. Wat is de grootste uitdaging in uw vakgebied?

Ons vakgebied als bedrijf, ICT, is natuurlijk ons product nog beter maken. Software kan altijd nog beter. Op mijn vakgebied is het toch het managen van de groei. Ik wil echt geen grotere afdeling als het extra werk ook geautomatiseerd kan. Het optimaal inzetten van ons product, waardoor werk verdampt blijft een mooie uitdaging.


6. Wat is uw laatste juichmoment op uw werk geweest?

Als je deze vraag stelt, dan ben je volgens mij nog nooit bij AFAS geweest. Het is zo gaaf om bij AFAS te werken. Nog nooit bij AFAS geweest. Kom eens langs, bijvoorbeeld bij één van onze evenementen.

Naast het dagelijkse feestje om bij AFAS te zijn is de laatste dag van de accountantscontrole rond 16 januari ook altijd wel een juichmoment. Wij hebben echt een goede en leuke accountant, hoor. Begrijp mij niet verkeerd. Maar ja.. die verplichte kost van de final-controle aan het begin van het jaar, daar wordt ik niet echt warm van…. De interim-controle in september is wel nuttig. Dat draagt bij aan het verder brengen van de administratieve organisatie. Vandaar dat juichmoment als die controle in januari weer voorbij is.


7. Wat maakt u boos?

Ik word niet zo snel boos. Teleurgesteld wel. Als een klant zich niet houdt aan de betalingsafspraken. Wij betalen onze leveranciers gewoon direct als ze ons digitaal factureren, minimaal een PDF. Ook ben ik wel teleurgesteld in de snelheid waarmee de PDF + UBL gebruikt wordt. Als iedereen op die manier gaat factureren, scheelt het gewoon veel tijd voor iedereen. Digitaal factureren, automatisch inboeken en direct of tijdig betalen. Dit bespaart BV Nederland ontzettend veel geld doordat onnodig werk verdampt.


8. Met welke vakgenoot zou u wel eens een week willen ruilen?

Daar zou ik echt geen antwoord op weten. Dat zou dan in ieder geval zijn bij één van onze 10.000 klanten. Ik heb in het verleden met allerlei andere softwarepakketten gewerkt. Als ik niet met AFAS kan werken wordt het echt ‘van ruilen komt huilen’.


9. Van wie heeft u het meest geleerd?

Het meest geleerd heb ik van Piet Mars. Eén van de oprichters van AFAS. Mensen kunnen weinig gevoel voor cijfers hebben. Je hebt er ook met veel gevoel voor cijfers en….. dan heb je ook nog Piet Mars. Maar eigenlijk zit AFAS vol met inspirerende mensen die altijd bereid zijn om collega’s weer verder te helpen.


10. Ajax of Feyenoord?

En dat vraag je aan de hoofdsponsor van AZ? Ik vind het echt leuk voor Feyenoord dat ze kampioen zijn geworden. Het is gewoon goed voor zo’n grote club om weer eens een prijs te pakken. Maar ja, Ajax is al klant, net als heel veel andere betaald voetbalorganisaties. Wij denken bij AFAS altijd in het belang van de klant, dus….kies ik voor Ajax.


11. Hoe ontspant u zich?

Ik vind een rondje golfen na werktijd heel ontspannend. En dan moet ik zeker niet gaan letten op mijn eigen spel, maar puur gaan voor lekker buiten lopen en babbelen. Heerlijk. Ik kan ook erg genieten van vakanties, maar niet te lang hoor. Het werken met onze software ga je al snel missen.


Bron: Executive Finance

Meer lezen?