Over AFAS

Hey, hallo! Wil je ons beter leren kennen?

Dit is AFAS


AFAS Software is een familiebedrijf uit Nederland. Een beetje gek, een tikkeltje eigenwijs, maar vooral vol passie als het gaat om klanten en het inspireren van ondernemers. We ontwikkelen innovatieve softwareproducten voor de zakelijke markt en nemen daarbij graag onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Hoe leg je uit wie AFAS is? Wij geloven dat het in onze bedrijfscultuur verborgen zit. Als je bij AFAS werkt, bén je AFAS. De 4 kernwaarden ‘doen’, ‘vertrouwen’, ‘gek’ en ‘familie’ beschrijven hierin het beste ons DNA. Ieder van ons werkt dagelijks mee om de unieke bedrijfscultuur in stand te houden.

Wij inspireren je graag! Hoe dan? Neem ons product. Wij maken ERP-software. Dat klinkt niet heel sexy, maar is wel onmisbaar voor iedere organisatie. Als organisatie wil je bezig zijn met je product of dienstverlening, niet met de administratieve processen die daarbij horen. Daar helpt onze software je bij. Door slimme automatisering zorg je dat bedrijfsprocessen vereenvoudigd worden of zelfs verdwijnen. Dit zodat jij nog meer tijd hebt voor waar het om draait: ondernemen!

Feiten & Cijfers


Hieronder tref je een aantal feiten en cijfers die ons typeren. Met €191,7 miljoen omzet, 600 blije eikels en één softwareproduct zijn wij een trots familiebedrijf.

12.074
 Klanten waar we iedere dag ons best voor doen.

2,0
Ziektepercentage (%) van
alle medewerkers (2021)


2.7 mln
Nederlanders krijgen hun loonstrook via onze software

34,4
Gemiddelde leeftijd van
alle medewerkers

390
Partners & Experts

 

943
Sollicitanten in 2021


80.000
Digitale handtekening per maand via onze software

67% om 33%
Nu meer mannen dan vrouwen, maar het gaat de goede kant op!

9,6
Gemiddelde cijfer voor klantvriendelijkheid support

278.313
Aantal uur besteed aan de 
ontwikkeling van Focus

Historie

AFAS zag in 1996 het levenslicht -na een management buy-out uit Getronics- als AFAS Automatisering en werd kort daarna omgedoopt tot AFAS Software B.V. In 1999 is AFAS Personele Systemen opgericht. In 2002 zijn beide BV's samengesmolten en opereren vandaag de dag als één organisatie: AFAS Software. 'AFAS' staat voor Applications For Administrative Solutions.

Lees meer over onze historie

Missie en visie

Vanaf de start in 1996 werken we hard aan het blijven realiseren van onze missie: 'het ontwikkelen van software voor de zakelijke markt op een maatschappelijk verantwoorde manier waarbij klanten, medewerkers en milieu centraal staan.' Wij doen dit op basis van Ondernemingsprocesbeheer (OPB). Deze visie ligt aan de basis van het bedrijf, ons softwareproduct en onze AFAS Foundation.

Lees meer over de visie van AFAS

Met Liefde: ons CSR-beleid

Een betere wereld. Dat is waarom we onze corporate social responsibility (CSR) willen nemen. Dat doen we met liefde, vanuit ons hart. Én dat doen we systematisch. Want we zijn dol op meetbaar maken en elke dag een procentje verbeteren. Het liefst door te automatiseren, te digitaliseren en te innoveren. Liefde zien we hierbij als een vitale kracht, die je in beweging brengt. En houdt.

Lees meer over het CSR-beleid van AFAS

Voel je welkom in ons clubhuis

Het AFAS Clubhuis is een stimulerende werkomgeving geworden voor onze collega’s, én een uniek visitekaartje voor klanten, relaties en bezoekers. We vinden het belangrijk dat iedereen zich er direct thuis voelt, en er ontzettend kan genieten. Of het nu in de kantoren, collegeruimtes, het restaurant of het theater is. Zelfs in kunst in en rondom ons pand hebben we dit proberen terug te laten komen.

Daarnaast is het AFAS Clubhuis een van de duurzaamste kantoorgebouwen van Nederland. Met >1.000 zonnepanelen, slimme sensoren en luchtkwaliteit zo fris als in een operatiekamer.

4 vestigingen

Nederland

Leusden

> AFAS.nl

België

Kontich

> AFAS.be

Curaçao

Willemstad

> Caribbean.AFAS.com

Aruba

Oranjestad

> Caribbean.AFAS.com

Doelstellingen

De belangrijkste doelen van AFAS Software

We nemen onze corporate social responsibility

Elke strategische beslissing wordt vanuit 4 vertrekpunten (Product, Ecosysteem, Medewerkers en Clubhuis & Theater) afgewogen op 3 pijlers: Leuker & Beter, Gezond & Gelukkig en Groen & Eerlijk. Deze verantwoordelijkheid nemen we niet alleen zelf, maar we zijn inspirerend voor anderen in ons beleid.

Garanderen van topkwaliteit

Kwaliteit van de organisatie vertaalt zich in sneller en beter werk en maakt handelingen overbodig. Automatiseer zoveel mogelijk processen en creëer inzicht in de voortgang.

Streven naar marktleiderschap

We willen marktleider worden in het aantal ERP- en HRM/Payroll-klanten. Elk jaar komt het marktleiderschap een stapje dichterbij. Het marktaandeel is de afgelopen jaren sterk gegroeid en het gat met de traditionele leveranciers wordt steeds kleiner.

Samenwerken en inspireren

Zelf altijd het goede voorbeeld geven en klanten enthousiasmeren door ze te betrekken in toekomstige productvernieuwingen.

Werken aan een excellente organisatie

In een excellente organisatie draait het om de medewerkers. Hoge medewerkerstevredenheid, laag ziektepercentage en een laag verloop. In zo'n stabiele organisatie presteren medewerkers op topniveau. Het is een kweekvijver voor nieuwe ideeën.

De directie van AFAS

Klik op de foto's hieronder om ze beter te leren kennen.

 AFAS heeft ook een RvC. Wie dat zijn lees je hier.

Het laatste nieuws

Met liefde: het CSR-beleid

 

Liefde als vitale kracht

Voor ons begint alles met liefde. Voor medewerkers en hun familie, pensionado’s, klanten, AFAS-Partners, leveranciers en voor de maatschappij. Klinkt misschien vaag, maar het betekent dat we altijd het beste met elkaar en de ander voorhebben, uitgaan van elkaars goede bedoelingen (ook als de ander een steekje laat vallen), én dat we zelf het goede willen doen. Liefde zien we als een vitale kracht, die je in beweging brengt. En houdt.

Het verschil maken met kernwaarden

AFAS heeft een unieke cultuur, die je herkent aan onze kernwaarden: Doen, Familie, Gek en Vertrouwen. Die gebruiken we ook om het verschil te maken met CSR. Want het verschil maken, is voor ons essentieel. Geen gedoe met papieren tijgers, bloedeloze compromissen, of lauwe ambities, maar concreet resultaat. Duurzaam en meetbaar.

Het CSR-beleid van AFAS gaat uit van 4 vertrekpunten (Product, Ecosysteem, Medewerkers en Clubhuis & Theater) waarbij keuzes worden afgewogen op 3 pijlers: Leuker & Beter, Gezond & Gelukkig en Groen & Eerlijk. Meer over het CSR-beleid van AFAS vind je hier.

 

AFAS Foundation

De AFAS Foundation stelt geld beschikbaar voor projecten over de hele wereld binnen de gezondheidszorg, het onderwijs en de maatschappij. Vanuit de AFAS Foundation helpen we anderen om dromen waar te maken. We geloven in projecten die veel impact hebben en anderen inspireren om aan te haken. In 2021 gaat €7,- miljoen naar goede doelen en maatschappelijke projecten. Daarnaast besteden we aandacht aan lokale doelen en krijgt afgeschreven hardware een nieuwe bestemming bij diverse scholen.

Meer weten over de AFAS foundation?

Sponsoring van lokale projecten

De AFAS Foundation is een zelfstandige stichting. Dit betekent dat deze stichting zich richt op giften die een duidelijk doel dienen buiten het belang van AFAS Software zelf. 

Hiernaast ondersteunen we al jaren ook lokale projecten. Zij kunnen bij AFAS een sponsoraanvraag indienen. Bij een sponsorverzoek dient dit ook altijd een duidelijk doel voor AFAS. Dit kan zeer uiteenlopende sponsoring zijn. 

Sponsorverzoek? Kijk hier voor de voorwaarden.

Onze visie op softwareontwikkeling

 

Onze stip op de horizon voor wat betreft innovatie: software die je kan modelleren in plaats van programmeren. We herkennen generieke patronen uit de echte wereld en vatten die in bouwstenen. Met die bouwstenen maken we onze hele ERP-applicatie opnieuw. Maar dan beter en sneller.

Dit nieuwe ERP-systeem komt voort uit de visie dat er niet meer geprogrammeerd hoeft te worden, maar dat definiëren volstaat als van tevoren al goed over de bouwstenen nagedacht is. Omdat deze bouwstenen al bepaalde eigenschappen in zich hebben, is de software ook 'self-explanatory'. De applicatie kan zo zelf ook uitleggen hoe bepaalde berekeningen, bijvoorbeeld de BTW op een factuur, tot stand zijn gekomen. Het denkwerk is al gedaan, dat zorgt voor eenvoud voor de gebruiker. 

Het resultaat is uitstekende functionaliteit voor onze klanten met een perfecte gebruikerservaring (en toegankelijk van alle devices, browsers en besturingssystemen). Aan de back-end-kant betekent het dat we vrijwel technologie-onafhankelijk (native web & native cloud) zijn en volledig schaalbaar. AFAS SB+ is het eerste échte resultaat van deze ontwikkeling. AFAS SB+ is hét online boekhoudprogramma voor ondernemers en ZZP'ers met 1 tot 5 medewerkers.

Hoe automatiseer je automatisering?

 


Wij hebben een duidelijke focus op dit ERP-systeem van de toekomst. Deze afdeling bestaat uit meer dan 25 medewerkers. Wil jij hieraan meewerken? Bekijk de open vacatures

25 jaar AFAS

 

In 1996 zag AFAS het levenslicht -na een management buy-out uit Getronics- als AFAS Automatisering en werd kort daarna omgedoopt tot AFAS Software. 25 jaar later is AFAS uitgegroeid tot een softwarebedrijf met meer dan 500 medewerkers.

Op 1 januari 2009 werd de dagelijkse leiding van AFAS Software overgedragen door Ton van der Veldt en Piet Mars aan hun beide zoons Bas van der Veldt (CEO) en Arnold Mars (CFO). De AFAS-oprichters zitten sindsdien in het Raad van Bestuur van AFAS Software.

> Bekijk de actiepagina ter ere van ons 25-jarige bestaan

 

Ondernemingsprocesbeheer (OPB)


Weten waar je als bedrijf naar toe wil is niet voldoende om een onderneming aan te sturen. Je moet ook ideeën hebben hoe je dat gaat bereiken. Daar is visie voor nodig. Want succes kun je maken, bijsturen en beïnvloeden. Wij doen dit op basis van Ondernemingsprocesbeheer (OPB). Deze visie ligt aan de basis van het bedrijf en onze producten.

Piet Mars en Ton van der Veldt –de oprichters van AFAS- hebben deze visie vastgelegd in een boek: 'De kunst van succesvol ondernemen op basis van Ondernemingsprocesbeheer'. Aan de hand van veel voorbeelden word je gestimuleerd in jouw eigen bedrijfssituatie succes af te dwingen.  Bekijk hieronder het filmpje over wat OPB inhoudt.

De 6 pijlers voor OPB

 •  Anders zijn
 •  Krachtig leiderschap tonen
 •  Klanten centraal stellen
 •  Denken in standaarden
 •  Optimaal beheren van processen
 •  Automatisering als kernactiviteit beschouwen

Download gratis het e-book OPB

 

Continuïteit


AFAS Software is al sinds de oprichting een winstgevend bedrijf en de omzet groeide in 2020 door naar €191,7 miljoen. Wij geloven dat dit succes te danken is aan onze strategie en de kernwaarden die we hebben bij AFAS. Omdat we houden van openheid en transparantie lichten we een aantal van die factoren hieronder toe en laten we ook zien waar we onze winst in ieder geval niet aan te danken hebben.

AFAS is een Nederlands familiebedrijf, gevestigd in Leusden, en daar zijn we trots op. We trots zijn op onze Nederlandse wortels en vertellen je graag hoe we invulling geven aan onze identiteit.

Prijzen en onderscheidingen

 
 • Winnaar Koning Willem I Prijs in de categorie Grootzakelijk 2018
 • FD Gazellen: 2005-2018
 • FD De Nieuwe Kampioenen publieksprijs 2016
 • MT500 Beste bedrijven van Nederland (2016: #51, 2017: #33, 2018: #30, 2019: #35, 2020: #27, 2021: #33)
 • MT1000 Beste software #1 HRM, CRM (2017, 2019, 2020, 2021), Financieel (2017, 2018, 2019, 2020, 2021), Business Intelligence & Data-Nederlandse bedrijven (2019)
 • Deloitte Best Managed Companies: 2008, 2010-2015, 2017-2021
 • Aeternus corporate finance #1 Best presenterende Nederlandse softwarebedrijf 2018, 2020
 • AME’s Financieel best presterende ICT-onderneming van Nederland: 2011
 • Computable Financieel krachtigste ICT-bedrijven: 2014 (5), 2015 (4), 2016 (3), 2017 (1), 2018 (2), 2019 (1), 2020 (1)
 • Computable100 #12 imago in de categorie ICT-bedrijven (#12 in 2018, #5 in 2019, #4 in 2020, #3 in 2021)
 • Computable100 #7 beste werkgever in de ICT van Nederland (#2 in 2018, #5 in 2019, #2 in 2020, #3 in 2021)
 • Great Place to Work in de categorie Large: 2019, 2020, 2021
 • Top 200 familiebedrijven (2021: #187)
 • Dutch Marketing Awards: Internal Branding Company of the Year (2021)

AFAS wint Koning Willem I Prijs

"Dit is een van onze mooiste hoogtepunten”, stelt Bas van der Veldt, CEO van AFAS Software. “Een mooie bekroning van jaren hard werken. Maar ik wil wel toevoegen dat vooral onze medewerkers bijdragen aan ons succes. Deze AFAS-familie is een heel belangrijk onderdeel van het succes dat we hebben behaald.”

 

AFAS in de media

 

Humberto Onderneemt

Wekelijks bezoekt Humberto Tan de meest inspirerende ondernemers van Nederland. In 2021 was de beurt de beurt aan onze Bas. Kijk het fragment terug via Videoland of lees het artikel van RTL.

Ziggo Zakelijk: Uitblinkers in zaken

We vertellen graag wat we doen en wie we zijn om anderen te inspireren. Ziggo Zakelijk zag dit in 2018 als kans om een documentaire met ons op te nemen in de rubriek 'Uitblinkers in zaken'. Benieuwd naar de documentaire? Bekijk deze dan hieronder.

Alles weten over onze software?

Benieuwd naar de mogelijkheden? Bel: 033 - 43 43 883