Over AFAS

Hey, hallo! Wil je ons beter leren kennen?

Dit is AFAS


AFAS Software is een familiebedrijf uit Nederland. Een beetje gek, een tikkeltje eigenwijs, maar vooral vol passie als het gaat om klanten en het inspireren van ondernemers. We ontwikkelen innovatieve softwareproducten voor de zakelijke markt en nemen daarbij graag onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Hoe leg je uit wie AFAS is? Wij geloven dat het in onze bedrijfscultuur verborgen zit. Als je bij AFAS werkt, bén je AFAS. De 4 kernwaarden ‘doen’, ‘vertrouwen’, ‘gek’ en ‘familie’ beschrijven hierin het beste ons DNA. Ieder van ons werkt dagelijks mee om de unieke bedrijfscultuur in stand te houden.

Wij inspireren je graag! Hoe dan? Neem ons product. Wij maken ERP-software. Dat klinkt niet heel sexy, maar is wel onmisbaar voor iedere organisatie. Als organisatie wil je bezig zijn met je product of dienstverlening, niet met de administratieve processen die daarbij horen. Daar helpt onze software je bij. Door slimme automatisering zorg je dat bedrijfsprocessen vereenvoudigd worden of zelfs verdwijnen. Dit zodat jij nog meer tijd hebt voor waar het om draait: ondernemen!

Feiten & Cijfers


Hieronder tref je een aantal feiten en cijfers die ons typeren. Met €166 miljoen omzet, 500 blije eikels en één softwareproduct zijn wij een trots familiebedrijf.

1
Nieuw kantoorpand in
ontwikkeling in Leusden

 

Ziektepercentage

1,6
Ziektepercentage (%) van
alle medewerkers (2019)

9,4
Gemiddelde cijfer voor klantvriendelijkheid 

AFAS-medewerkers

34
Gemiddelde leeftijd van
alle medewerkers

390
Partners & Experts

 

1.112
Sollicitanten in 2019


1.798
Bossen munt voor
in de thee

11.326
Aantal klanten


98.126
Sinaasappels voor
in de verse jus 

278.313
Aantal uur besteed aan de 
ontwikkeling van Focus

Historie

AFAS zag in 1996 het levenslicht -na een management buy-out uit Getronics- als AFAS Automatisering en werd kort daarna omgedoopt tot AFAS Software B.V. In 1999 is AFAS Personele Systemen opgericht. In 2002 zijn beide BV's samengesmolten en opereren vandaag de dag als één organisatie: AFAS Software. 'AFAS' staat voor Applications For Administrative Solutions.

Meer over onze historie

missie en visie van AFAS software

Missie en visie

Vanaf de start in 1996 werken we hard aan het blijven realiseren van onze missie: 'het ontwikkelen van software voor de zakelijke markt op een maatschappelijk verantwoorde manier waarbij klanten, medewerkers en milieu centraal staan.' Wij doen dit op basis van Ondernemingsprocesbeheer (OPB). Deze visie ligt aan de basis van het bedrijf, ons softwareproduct en onze AFAS Foundation.

Lees meer over de visie van AFAS

maatschappelijk verantwoord ondernemen

Mvo

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (mvo) is een onderwerp dat bij veel bedrijven op de agenda staat. Hoe kan een onderneming een bijdrage leveren aan de maatschappij waarin wij samenleven en werken? En hoe kan door een goede visie en een helder beleid aan duurzaamheid worden gewerkt? Wij gaan niet voor dure woorden maar voor praktisch en simpel! 

Meer over mvo bij AFAS

Wat we doen en waarom

Ontdek het in 71 seconden

4 vestigingen

AFAS Nederland

Nederland

Leusden

> AFAS.nl

AFAS België

België

Mechelen

> AFAS.be

AFAS Curaçao

Curaçao

Willemstad

> Caribbean.AFAS.com

AFAS Aruba

Aruba

Oranjestad

> Caribbean.AFAS.com

Doelstellingen

De belangrijkste doelen van AFAS Software

Duurzaamheid en mvo

Bij elke strategische beslissing worden gevolgen voor milieu, maatschappij, relaties en medewerkers meegewogen. Mvo moet eenvoud, openheid, respect en kwaliteit uitstralen. En bovenal: duurzaam zijn.

Garanderen van topkwaliteit

Kwaliteit van de organisatie vertaalt zich in sneller en beter werk en maakt handelingen overbodig. Automatiseer zoveel mogelijk processen en creëer inzicht in de voortgang.

Streven naar marktleiderschap

We willen marktleider worden in het aantal ERP- en HRM/Payroll-klanten. Elk jaar komt het marktleiderschap een stapje dichterbij. Het marktaandeel is de afgelopen jaren sterk gegroeid en het gat met de traditionele leveranciers wordt steeds kleiner.

Samenwerken en inspireren

Zelf altijd het goede voorbeeld geven en klanten enthousiasmeren door ze te betrekken in toekomstige productvernieuwingen.

Werken aan een excellente organisatie

In een excellente organisatie draait het om de medewerkers. Hoge medewerkerstevredenheid, laag ziektepercentage en een laag verloop. In zo'n stabiele organisatie presteren medewerkers op topniveau. Het is een kweekvijver voor nieuwe ideeën.

De directie van AFAS

Klik op de foto's hieronder om ze beter te leren kennen

Bas van der Veldt
Arnold Mars
Dennis van Velzen
Bernard-Paul Hakkenberg
Martijn Delahaye
Robbert de Ruijter
Britt Breure - Directeur HR

Het laatste nieuws

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen


Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (mvo) is een onderwerp dat bij veel bedrijven op de agenda staat. Hoe kan een onderneming een bijdrage leveren aan de maatschappij waarin wij samenleven en werken? En hoe kan door een goede visie en een helder beleid aan duurzaamheid worden gewerkt? Bij AFAS doen we dat met onze eigen foundation en door sponsoring.

AFAS Foundation

De AFAS Foundation stelt geld beschikbaar voor projecten over de hele wereld binnen de gezondheidszorg, het onderwijs en de maatschappij. Vanuit de AFAS Foundation helpen we anderen om dromen waar te maken. We geloven in projecten die veel impact hebben en anderen inspireren om aan te haken. Jaarlijks gaat 6 miljoen euro naar goede doelen en maatschappelijke projecten. Daarnaast besteden we aandacht aan lokale doelen en krijgt afgeschreven hardware een nieuwe bestemming bij diverse scholen.

Meer weten over de AFAS foundation?

Sponsoring van lokale projecten

De AFAS Foundation is een zelfstandige stichting. Dit betekent dat deze stichting zich richt op giften die een duidelijk doel dienen buiten het belang van AFAS Software zelf. 

Hiernaast ondersteunen we al jaren ook lokale projecten. Zij kunnen bij AFAS een sponsoraanvraag indienen. Bij een sponsorverzoek dient dit ook altijd een duidelijk doel voor AFAS. Dit kan zeer uiteenlopende sponsoring zijn. 

Sponsorverzoek? Kijk hier voor de voorwaarden.

Milieu

Milieu

Mvo is bij ons altijd het uitgangspunt. Bij de aanschaf van nieuwe producten kijken we onder andere naar het totale energieverbruik over 5 jaar en doen we ook altijd een milieucheck. Naast een laag energieverbruik, gebruiken wij milieuvriendelijke materialen.

Medewerkers

Medewerkers 

Onze collega’s ontwikkelen zich continu en bieden zo meerwaarde voor AFAS en voor jou. We bieden onze medewerkers een prettige werkomgeving, goede arbeidsvoorwaarden en uitgebreide mogelijkheden tot zelfontplooiing. Hoe we dit doen? Check onze werkwijzer!

Digitaal

Door zelf het goede voorbeeld te geven, stimuleren we onze relaties om dezelfde duurzame weg in te slaan. Zo hebben we in 2013 al van alle printers afscheid genomen en zijn we altijd op zoek naar mogelijkheden om processen te digitaliseren. 

Onze visie op softwareontwikkeling

 

Onze stip op de horizon voor wat betreft innovatie: software die je kan modelleren in plaats van programmeren. We herkennen generieke patronen uit de echte wereld en vatten die in bouwstenen. Met die bouwstenen maken we onze hele ERP-applicatie opnieuw. Maar dan beter en sneller.

Dit nieuwe ERP-systeem komt voort uit de visie dat er niet meer geprogrammeerd hoeft te worden, maar dat definiëren volstaat als van tevoren al goed over de bouwstenen nagedacht is. Omdat deze bouwstenen al bepaalde eigenschappen in zich hebben, is de software ook 'self-explanatory'. De applicatie kan zo zelf ook uitleggen hoe bepaalde berekeningen, bijvoorbeeld de BTW op een factuur, tot stand zijn gekomen. Het denkwerk is al gedaan, dat zorgt voor eenvoud voor de gebruiker. 

Het resultaat is uitstekende functionaliteit voor onze klanten met een perfecte gebruikerservaring (en toegankelijk van alle devices, browsers en besturingssystemen). Aan de back-end-kant betekent het dat we vrijwel technologie-onafhankelijk (native web & native cloud) zijn en volledig schaalbaar. 

Hoe automatiseer je automatisering?

 


Wij hebben een duidelijke focus op dit ERP-systeem van de toekomst. Deze afdeling bestaat uit meer dan 25 medewerkers. Wil jij hieraan meewerken? Bekijk de vacatures voor AFAS Focus. 

24 jaar AFAS


In 1996 zag AFAS het levenslicht -na een management buy-out uit Getronics- als AFAS Automatisering en werd kort daarna omgedoopt tot AFAS Software. 24 jaar later is AFAS uitgegroeid tot een softwarebedrijf met meer dan 500 medewerkers.

Op 1 januari 2009 werd de dagelijkse leiding van AFAS Software overgedragen door Ton van der Veldt en Piet Mars aan hun beide zoons Bas van der Veldt (CEO) en Arnold Mars (CFO). De AFAS-oprichters zitten sindsdien in het Raad van Bestuur van AFAS Software.

 

Ondernemingsprocesbeheer (OPB)


Weten waar je als bedrijf naar toe wil is niet voldoende om een onderneming aan te sturen. Je moet ook ideeën hebben hoe je dat gaat bereiken. Daar is visie voor nodig. Want succes kun je maken, bijsturen en beïnvloeden. Wij doen dit op basis van Ondernemingsprocesbeheer (OPB). Deze visie ligt aan de basis van het bedrijf en onze producten.

Piet Mars en Ton van der Veldt –de oprichters van AFAS- hebben deze visie vastgelegd in een boek: 'De kunst van succesvol ondernemen op basis van Ondernemingsprocesbeheer'. Aan de hand van veel voorbeelden word je gestimuleerd in jouw eigen bedrijfssituatie succes af te dwingen.  Bekijk hieronder het filmpje over wat OPB inhoudt.

De 6 pijlers voor OPB

 • Anders zijn
 • Krachtig leiderschap tonen
 • Klanten centraal stellen
 • Denken in standaarden
 • Optimaal beheren van processen
 • Automatisering als kernactiviteit beschouwen

Download gratis het e-book OPB

 

Continuïteit

Continuïteit


AFAS Software is al sinds de oprichting een winstgevend bedrijf en de omzet groeide in 2019 door naar €166,6 miljoen. Wij geloven dat dit succes te danken is aan onze strategie en de kernwaarden die we hebben bij AFAS. Omdat we houden van openheid en transparantie lichten we een aantal van die factoren hieronder toe en laten we ook zien waar we onze winst in ieder geval niet aan te danken hebben.

AFAS is een Nederlands familiebedrijf, gevestigd in Leusden, en daar zijn we trots op. We trots zijn op onze Nederlandse wortels en vertellen je graag hoe we invulling geven aan onze identiteit.

Prijzen en onderscheidingen

 
 • Winnaar Koning Willem I Prijs in de categorie Grootzakelijk 2018
 • FD Gazellen: 2005-2018
 • FD De Nieuwe Kampioenen publieksprijs 2016
 • MT500 Beste bedrijven van Nederland (2016: #51, 2017: #33, 2018: #30, 2019: #35, 2020: #27)
 • MT1000 Beste software #1 HRM, CRM (2017, 2019), Financieel (2017, 2018, 2019), Business Intelligence & Data-Nederlandse bedrijven (2019)
 • Deloitte Best Managed Companies: 2008, 2010-2015, 2017, 2018, 2019
 • Aeternus corporate finance #1 Best presenterende Nederlandse softwarebedrijf 2018
 • AME’s Financieel best presterende ICT onderneming van Nederland: 2011
 • Computable Financieel krachtigste ICT-bedrijven: 2014 (5), 2015 (4), 2016 (3), 2017 (1), 2018 (2), 2019 (1)
 • Computable100 #5 imago in de categorie ICT bedrijven (2019, #12 in 2018)
 • Computable100 #2 beste werkgever in de ICT van Nederland (2018, #5 in 2019)
 • Aeternus #1 Nederlands softwarebedrijf a.d.h.v. financiële prestaties (2020)

AFAS wint Koning Willem I Prijs

"Dit is nu al het hoogtepunt van 2018”, stelt Bas van der Veldt, CEO van AFAS Software. “Een mooie bekroning van jaren hard werken. Maar ik wil wel toevoegen dat vooral onze medewerkers bijdragen aan ons succes. Deze AFAS-familie is een heel belangrijk onderdeel van het succes dat we hebben behaald.”

 

AFAS in 25 minuten

Ziggo Zakelijk maakte een documentaire over AFAS


We vertellen graag wat we doen en wie we zijn om anderen te inspireren. Ziggo Zakelijk zag dit als een kans om een documentaire met ons op te nemen in de rubriek 'Uitblinkers in zaken'. Benieuwd naar de documentaire? Bekijk deze dan hieronder.

 

 

Alles weten over onze software?

Benieuwd naar de mogelijkheden? Bel: 033 - 43 43 883

Software van eigen bodem