Zo werkt CSR bij AFAS

Een betere wereld. Dat is waaraan we willen bijdragen met CSR. Dat doen we met liefde, vanuit ons hart. Én dat doen we systematisch. Want we zijn dol op meetbaar maken en elke dag een procentje verbeteren. Het liefst door te automatiseren, te digitaliseren en te innoveren.

 

Onze 3 wereldwensen


Het begrip ‘betere wereld’ maken we concreet met drie wereldwensen. Die lees je hieronder. Voor alle drie van deze wereldwensen leggen we de lat hoog. Voor elke wereldwens hebben we verschillende doelstellingen opgesteld.

Leuker & Beter

Van papierloos werken, tot sneller betalen en inzicht hebben in je doelstellingen op het gebied van duurzaamheid: automatisering is wat ons betreft een essentieel onderdeel van een betere wereld. Het helpt verspilling voorkomen, waardoor je veel zinvoller gebruik kunt maken van wat schaars is: natuurlijke bronnen en arbeidskracht.
 

 Meer over Leuker en Beter

Gezond & Gelukkig

We wensen alle mensen toe dat ze lekker in hun vel zitten. Dat betekent dat ze zich gezond en gelukkig voelen. Dat ze de energie hebben om hun werk te doen, dat ze er plezier aan beleven, en dat ze er onvoorwaardelijk bij horen. Deze ambitie begint bij onze eigen medewerkers en strekt zich via ons ecosysteem van klanten en toeleveranciers uit naar de hele maatschappij.

 Meer over Gezond en Gelukkig

Groen & Eerlijk

Voor een betere wereld is het absoluut nodig dat we bewust omgaan met de aarde. Bijvoorbeeld door zoveel mogelijk duurzame bronnen en materialen te gebruiken. Daarnaast is klimaatverandering één van de grootste uitdagingen waar we met zijn allen voor staan. Het is onvermijdelijk dat we onze CO2-uitstoot verlagen. Uiteindelijk naar nul. En niet door te compenseren, maar door te innoveren.

 Meer over Groen en Eerlijk

Ons CSR beleid

Met Liefde

Waarom we eraan werken

Maatschappelijk verantwoord ondernemen zit in onze genen. We zijn er al sinds onze oprichting in 1996 mee bezig. Zo hebben we een eigen AFAS Foundation, zorgen we goed voor onze medewerkers, zijn we een betrouwbare en open partner, en doen we eerlijk zaken. Bij elke strategische beslissing nemen we de gevolgen voor milieu, maatschappij, relaties, medewerkers en familie mee. Dat heeft alles te maken met de kern van ons bedrijf. Dat is liefde - voor onze medewerkers, toeleveranciers, klanten en pensionado’s. Liefde voor de wereld, om het maar heel groot te maken. 

Hoe we eraan werken

Je las het al in ons familiestatuut: voor ons moet CSR eenvoud, openheid, respect en kwaliteit uitstralen. We maken het verschil met onze kernwaarden: Doen, Familie, Gek en Vertrouwen. En we werken aan onze wereldwensen met onze vier AFAS-krachten: onze medewerkers, ons clubhuis, ons ecosysteem (klanten, partners, leveranciers en de regio) en ons product.

Dat laatste - ons product - is onze allergrootste kracht. We gebruiken onze software om onze CSR-doelen meetbaar te maken, en erop te sturen. En wat we voor onszelf ontwikkelen, delen we ook met onze klanten. Zo helpen we meer dan 12.000 klanten en 2.340.774 gebruikers om ook hún CSR-doelen te bereiken.

We doen het elke dag een procentje beter

Eerlijk? Eigenlijk houden we helemaal niet van beleid. Wij dóén liever gewoon. Volgens de filosofie ‘elke dag een procentje beter’. Op die manier komen we op jaarbasis enorm veel verder.  Om je een voorbeeldje te geven: elke medewerker kan meedenken over hoe we duurzamer kunnen ondernemen. En elke week komen er twintig tot dertig ideeën binnen. Die ideeën schieten collega’s in in onze eigen software. Is het goed en uitvoerbaar? Dan maken we direct een workflow aan om te zorgen dat het geregeld wordt.

Bij AFAS geloven we in de kracht van kwetsbaarheid. Daarom delen óók de eindbazen hun onzekerheden, misstappen en twijfels. Niet alleen binnen de veilige muren van de directiekamer, maar ook met alle collega’s. Het liefst zelfs met de buitenwereld. Omdat we weten dat je alleen fundamentele gesprekken op gang brengt, als je eerlijk bent. Die gesprekken zijn nodig om te ontdekken waar het écht aan schort, of wat we echt anders willen.

We sluiten aan bij erkende normen

We willen bijdragen aan de belangrijkste internationale afspraken: de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Deze SDG’s zijn op hun beurt vertaald naar concrete thema’s in een internationaal erkende certificatienorm: de MVO Prestatieladder. Bij die laatste sluiten we graag aan. Zo dragen we meteen bij aan de SDG’s. We hebben uit onze wereldwensen de mvo kernthema’s en thema’s gedestilleerd die voor ons het meest relevant zijn.

 

Het Green Team

Ze komen uit de hele organisatie, de leden van ons greenteam. Ze bedenken nieuwe dingen én dokteren uit hoe we ideeën van collega’s in praktijk kunnen brengen. Zo is CSR van ons allemaal. Eens per kwartaal komen de leden van het Green Team bij elkaar om nieuwe ideeën te bespreken en samen door te nemen wat er speelt binnen de organisatie op het gebied van CSR.

Werken vanuit thema's

 

De komende jaren focussen we ons op verschillende thema's. Met deze thema's maken wij ons CSR beleid concreet.

Behoorlijk bestuur

Zeg AFAS, en je zegt de families Mars en Van der Veldt. Samen zijn ze eigenaar, en dat ervaren ze als een enorme verantwoordelijkheid.

 Lees alles over dit thema

Privacy van onze klanten

Zo’n 2,5 miljoen mensen werken met onze software. En wij voelen een enorme verantwoordelijkheid voor hun digitale veiligheid. 

 Lees alles over dit thema

Verhouding tussen werkgever en werknemer

We willen dat medewerkers gelukkig zijn. Dat hang allereerst samen met de hoogste waarde in ons bedrijf: de liefde.

 Lees alles over dit thema

Diversiteit en kansen

We willen een bedrijf zijn voor iedereen. Maakt niet uit wat je gender, afkomst, seksuele voorkeur of religie is.
 

 

 Lees alles over dit thema

Grondstoffen

Zullen we een kleine bekentenis doen? Een paar jaar geleden stonden overal bij ons in het pand nog plastic flesjes water voor het grijpen. Onzin natuurlijk. Dat wilden we anders

 Lees alles over dit thema

Energie

Energie is een van onze belangrijkse uitdagingen. En we zijn nog lang niet voorzienend.
 

 

 Lees alles over dit thema

Bijdrage aan het economisch systeem

Bij AFAS geloven we in de kracht van ecosystemen, daarover las je eerder al. Op het moment dat People, Planet en Profit met elkaar in balans zijn, gaat het met iederéén beter.

 Lees alles over dit thema

 Inspiratie

 

We werken naar beste eer en geweten aan maatschappelijk verantwoord ondernemen, proberen het elke dag een procentje beter te doen én jou daarmee te inspireren. Voel je dus vrij om ideeën over te nemen, vragenlijsten te downloaden, of kritische vragen te stellen. Andersom horen we jouw ervaringen ook heel graag. We zijn nieuwsgierig naar jouw aanpak, en laten ons graag inspireren. Goeddoen is altijd een kwestie van sámen!

We delen graag ons verhaal. Hopelijk bieden we jou ook de juiste inspiratie om met CSR aan de slag te gaan. Download de AFAS-CSR plaat en spread the word!