XBRL - SBR


SBR (Standard Business Reporting) is een standaardisatieproject van de overheid om de uitwisseling van (financiële / fiscale) gegevens te vereenvoudigen. De standaardtaal waarmee dit wordt gerealiseerd is XBRL (eXtensible Business Reporting Language). Het doel is om aanlevering van deze gegevens te vereenvoudigen en te standaardiseren.

In de software van AFAS worden alle mogelijkheden volledig geïntegreerd, zonder dat je hiervoor een extra module hoeft aan te schaffen. AFAS kiest ervoor om direct een solide en geïntegreerde oplossing te leveren die ook in de toekomst, bij uitbreidingen vanuit de overheid, toepasbaar is.

XBRL en SBR in de praktijk


Het is nu al mogelijk om vanuit de software digitaal in XBRL te communiceren richting verschillende uitvragers. Enkele grote accountantskantoren en middelgrote accountantskantoren zijn betrokken geweest in het ontwikkeltraject bij AFAS. 

 • Ib-aangifte 
 • Vpb aangifte 
 • KvK stukken 
 • Verzuimcijfers aanleveren
 • Digitaal uitstel aanvragen
 • SBA (serviceberichten aanslag / EKA -Elektronisch Kopie Aanslag)
 • Btw aangifte 
 • ICP aangifte
 • Loonaangifte

 

Wat kan je verwachten van XBRL en SBR in de software?

De belangrijkste onderdelen! 

 • Digipoort

Klanten van AFAS kunnen aansluiten op 'Digipoort', de digitale postbus van de overheid. Dit kan met btw-, ICP-, ib/vpb- en loonaangiften. Om gebruik te kunnen maken van Digipoort, moeten bedrijven het zogenaamde  ‘PKIoverheid’ certificaat aanschaffen. Als extra service naar onze klanten die van AFAS Online gebruik maken, bieden we de gratis AFAS Digipoort Service (ADS) aan. Hiermee verstuur je gemakkelijk berichten naar Digipoort en worden deze ondertekend met het certificaat van AFAS. AFAS Online klanten hoeven dus geen eigen certificaat meer te kopen. Dit scheelt een hoop gedoe en levert een jaarlijkse terugkerende besparing op van minimaal €200,00 per certificaat. 

 • Certificaten

Accountants, belastingconsultants, intermediairs en bedrijven moeten regelmatig nieuwe certificaten aanvragen voor de digitale aangiften. Klanten die AFAS Online gebruiken kunnen gratis gebruik maken van de ADS (AFAS Digipoort Service). Gebruik je nog geen AFAS Online, dan kun je bij QuoVadis of KPN een certificaat aanvragen.

 

Meer weten over XBRL en SBR?

Maak een afspraak

Wil je graag meer informatie over wat onze software voor jouw bedrijf kan betekenen? Maak dan een afspraak!

Download de brochure

XBRL en SBR zit verankerd in onze ERP en Accountancy software. Wil je meer weten over de accountancy software? 

Video over de Digipoort Service voor XBRL en SBR

 
 

Betrokkenheid van AFAS bij SBR

 

AFAS is vanaf het begin betrokken bij de ingebruikname van SBR. In 2006 werd het XBRL-convenant ondertekend. In 2008 werd, in samenwerking met de GIBO groep (nu Flynth) en BDO Nederland, gepionierd door de Verkorte Winstaangifte in XBRL mogelijk te maken. Bas van der Veldt (CEO van AFAS Software) is al geruime tijd betrokken bij de ontwikkeling door zijn actieve lidmaatschap bij het SBR-Beraad. 

Advies op maat nodig? Bel: 033-4343883