Na de gewenste inrichting volgt de volgende onmisbare stap van de implementatie: het testen. Voldoet de inrichting van de functionaliteiten? Komt de werking overeen met je verwachtingen? Testen is cruciaal voor een goede oplevering van AFAS Profit en de acceptatie binnen de organisatie. Een goede test zorgt voor:
Kortom; hier moet tijd en aandacht aan worden besteed. Maar hoe pak je dit aan? Op deze pagina vind je informatie die je ondersteunt bij het voorbereiden en uitvoeren van de testwerkzaamheden.
AFAS levert standaardsoftware. Dit stelt ons in staat de software van A tot Z volledig te testen. Hiervoor hebben wij onze eigen testafdeling. Ook de inrichting in onze templates wordt door AFAS uitgevoerd en daarmee voor uitlevering door ons getest. Wat resteert zijn de testwerkzaamheden op de voor jouw specifieke inrichting en data. Op deze pagina helpen we je op weg als het gaat om het testen.
Testen heeft vele definities. Vanuit AFAS kiezen wij voor onze eigen pragmatische en overzichtelijke aanpak, uitgewerkt in drie verschillende teststappen. Waar het op neerkomt bij AFAS implementaties is dat er een advies gegeven wordt over de kwaliteit en volledigheid van de inrichting. Het geeft antwoord op de vraag of we live kunnen gaan met Profit. Testen is dus geen doel, maar een middel.
Deze testwerkzaamheden zijn een belangrijke stap naar de afwerken van het systeem en vormt daarom een integraal onderdeel van onze manier van implementeren, SIMPLR.
In de basis bestaat de flowtest uit de volgende stappen:
Deze stappen worden op verschillende momenten en in verschillende testvormen toegepast om uiteindelijk met een goed gevoel een GO te geven op de live-gang.
Testcaptain | Testteam | Stuurgroep | Procesverantwoordelijke | Projectmanager | AFAS Consultancy
De testcaptain coördineert de acceptatietest. Hij/zij zorgt onder andere voor het opstellen van de testaanpak, het samenstellen van het testteam en het opstellen en uitvoeren van de test-cases. De testcaptain faciliteert daarnaast zaken als een testruimte en regelt en bewaakt de interne resources.
De AFAS projectleider heeft ruime ervaring met testtrajecten en ondersteunt hier graag bij.
De projectmanager stuurt de testcaptain aan en rapporteert aan de stuurgroep.
.
Een procesverantwoordelijke is verantwoordelijk voor één bepaald proces. Hij/zij kent het proces door en door en het proces valt ook onder de dagelijkse werkzaamheden. De procesverantwoordelijke geeft het akkoord op de processen waarvoor deze verantwoordelijk is.
Van AFAS Consultancy kun je verwachten dat zij ervaring meebrengen om jullie als klant te ondersteunen tijdens de testfase. Daarnaast zorgt de consultant ervoor dat hetgeen er wordt ingericht, tijdens de inrichtingsfase al direct wordt getest.
Het testteam wordt door de testcaptain samengesteld tijdens de start van het project, en wordt door AFAS opgeleid. Het testteam bestaat uit de verschillende procesverantwoordelijken en overige gebruikers die ondersteunen tijdens de test. In het opleidingsplan wordt vastgelegd welke cursus door welke test-medewerker wordt gevolgd.
Tijdens de test-fase voeren de test-medewerkers de test-cases uit en leggen de resultaten en eventuele bevindingen vast.
De stuurgroep wordt geïnformeerd over de testresultaten en waar nodig kunnen zij bijsturen.
Het testen van losse onderdelen. Direct na het inrichten van een onderdeel wordt deze ‘los’ getest door degene die de inrichting heeft doorgevoerd. Een onderdeeltest wordt uitgevoerd tijdens de inrichtingsfase, samen met de consultant.
Bijvoorbeeld: Er is een looncomponent aangemaakt welke direct na het bouwen ‘los’ getest wordt door het looncomponent te boeken en de output te controleren in de salarisverwerking.
Dit is een verzameling van meerdere losse onderdelen welke samen één proces vormen. Voor het kunnen toepassen van een flowtest ga je uit van een processchema. Een flowtest wordt uitgevoerd tijdens de inrichtingsfase, samen met de consultant.
Bijvoorbeeld: Er wordt een declaratie ingestuurd, deze wordt correct verloond en leidt uiteindelijk tot een juiste financiële mutatie.
Acceptatietest voor live-gang en die vaak bestaat uit drie verschillende stappen. Klik op elk van de stappen voor meer informatie:
Met een beperkte groep testers tonen we aan dat de inrichting van Profit is gedaan en dat Profit in productie kan worden genomen. Wat hier wel essentieel is, is dat:
Dit kan door verschillende cruciale flowtest-scenario’s samengevoegd te doorlopen. Zie het voorbeeldscript. De verantwoordelijkheid (voorbereiding, uitvoering, verslaglegging) tijdens de implementatie ligt hiervan bij de testcaptain.
Samen met de gebruikers tonen we aan dat de gebruikers kunnen werken met Profit in de eigen rol. Hier gelden dezelfde regels als voor de test met de beperkte groep testers. Wat hierbij cruciaal is, is dat de gebruikers goed ingericht moeten zijn qua autorisatie. De gebruiker moet de eigen periodieke werkzaamheden doorlopen om zodoende een advies te kunnen geven aan de testcaptain.
De verantwoordelijkheid (voorbereiding, uitvoering, verslaglegging) tijdens de implementatie ligt hiervan bij de testcaptain. Hiervoor kunnen usercases ingezet worden, zie hiervoor het voorbeeldscript.
Indien er sprake is van een koppeling, zoals een roosterpakket, scanoplossing, weegbrugapplicatie etc. is het belangrijk om deze ook te testen. Hierbij gaat het om de connectiviteit tussen de verschillende systemen en daarmee de werking van de Profit in combinatie met de koppelingen.
De manier waarop testscenario’s gemaakt worden is in de basis dezelfde als bij de flowtest.