AFAS presenteert jaarcijfers en geeft toekomst van werk gezicht met nieuw pand

Omzet AFAS Software groeit met 15% naar 192 miljoen euro, verzuimcijfers medewerkers dalen in coronajaar

Leusden, 26 januari 2021 – Ondanks het uitbreken van de coronacrisis heeft AFAS financieel een sterk jaar achter de rug. Het softwarebedrijf maakt een omzetgroei van vijftien procent door. Op de dag dat AFAS zijn jaarcijfers naar buiten brengt, presenteert het softwarebedrijf uit Leusden ook een compleet nieuwe kijk op hoe werken vanuit huis en op kantoor eruit kan zien.

Ondanks het feit dat alle AFAS-medewerkers sinds maart thuis werken, heeft de softwareleverancier uit Leusden afgelopen jaar een nieuw hoofdkantoor geopend. Arnold Mars, CFO van AFAS, heeft scherp voor ogen wat de functie van het pand in de komende jaren moet zijn. Het gloednieuwe hoofdgebouw is volgens hem de ideale plek om het werken van de toekomst vorm te geven.

Thuis het werk, op kantoor de ontspanning en inspiratie

“Ons nieuwe hoofdgebouw is veel meer dan een omhulsel van beton met werkplekken en vergaderlocaties”, vertelt Arnold Mars. “Het is straks ons clubhuis waar collega’s elkaar ontmoeten om elkaar te inspireren, ontwikkelen, prikkelen en soms gewoon om lol met elkaar te hebben. Vervolgens gaan ze veelal thuis en soms fysiek op het hoofdkantoor verder met hun werk. Het is straks vooral de broedplaats voor persoonlijke groei, een koffietje met een collega of het ontmoeten van zakelijke relaties.” AFAS verwacht dat medewerkers, ook na corona, veel meer vanuit huis werken. Het nieuwe pand bestaat voor twintig procent uit werkplekken, maar bovenal staat het er om medewerkers, klanten en gasten te inspireren. “Medewerkers kunnen hier straks inderdaad hun werk komen doen, maar ze zijn hier ook om bijvoorbeeld fit te blijven, te borrelen en bij te praten met een collega of om een wandeling te maken in het park dat op ons complex zit”, vertelt Mars. “Het idee daarachter is dat als je medewerkers en klanten inspireert, je dat als organisatie verder brengt.”

Transitie naar thuiswerken snel gemaakt

In het afgelopen jaar heeft het coronavirus ontwikkelingen als thuiswerken, digitalisering op de werkvloer en werken vanuit de cloud in een stroomversnelling gebracht. Ook bij AFAS is besloten van de ene op andere dag vanuit huis te gaan werken. “Ik durf wel te zeggen dat wij erin zijn geslaagd om die transitie goed en snel te maken”, vertelt Mars. “We hadden natuurlijk het geluk dat onze systemen en onze processen goed passen bij werken op afstand. Wat ons echter kenmerkt is dat we een tegenslag als het coronavirus meteen omzetten in enorme activiteit. De knop ging bij iedereen om en daar ben ik onze mensen ontzettend dankbaar voor, want makkelijk is het niet.”

Verzuimcijfers nóg verder naar beneden

Dat het thuiswerken een succes is, blijkt niet alleen uit het feit dat AFAS gezonde cijfers weet te overleggen, maar ook uit andere cijfers die niet over financiële weerbaarheid gaan. Zo heeft het bedrijf uit Leusden in het afgelopen jaar veel aandacht gehad voor de gezondheid van de medewerkers, met onder andere webinars over mentale fitheid en 10.000-stappen-challenges. Zodoende is het verzuimpercentage zelfs licht gedaald van 1,6 procent in 2019 naar 1,5 procent in 2020.

AFAS zet groei door

AFAS Software presenteert zijn visie op het nieuwe werken op de dag dat het zijn nieuwe jaarcijfers presenteert. De omzet van het bedrijf is in 2020 met 15 procent gestegen naar 192 miljoen. De geboekte winst in 2020 komt uit op 78 miljoen. Ondanks het uitbreken van de coronacrisis is de productiviteit binnen AFAS, net als vorig jaar, weer flink toegenomen van 357 duizend euro naar 387 duizend euro per FTE. Dat is een stijging van acht procent. “Dit is echt een groot compliment waard naar onze mensen. Dat we in deze tijd samen hiertoe in staat zijn is heel mooi om te zien”, besluit Mars.

Alle cijfers van AFAS vind je op: 

 

Over AFAS

Werk kan zo veel leuker en beter. En met meer oog voor de maatschappij. In veel organisaties zijn mensen druk met de verkeerde dingen. Onnodige handelingen, dubbel werk, fouten herstellen: het kost handenvol tijd en komt de kwaliteit niet ten goede. De missie van AFAS Software is: inspireert beter ondernemen. Dat doet AFAS met software en alles wat ervoor nodig is om die software zo te gebruiken dat je er een hoger doel mee bereikt. Organisaties houden tijd over voor wat ze echt belangrijk vinden, kwaliteit en werkplezier.