Zakendoen met moreel kompas: hoe doe je dat?

Ethisch onverantwoord ondernemen is een onderwerp dat bijna dagelijks in het nieuws is. Van multinationals die een fiscaal gunstig land uitkiezen voor hun belastingaangifte tot de voorzitter van de VVD die aftreedt vanwege een opmerkelijke zakelijke transactie uit het verleden. Daarom stond de Beter Ondernemen Show op 18 mei 2017 geheel in het teken van ethisch verantwoord ondernemen, ofwel ondernemen met moreel kompas. Hoe doe je het nu wél goed?

Is er eigenlijk wel één moreel kompas? Of kan het moreel kompas voor iedereen persoonlijk een andere richting op wijzen? Daarmee leidde presentator Bas Westerweel de middag in. Dat iedereen zijn eigen zienswijze heeft op ethisch verantwoord ondernemen bleek wel uit de vier uiterst verschillende presentaties. Op het podium stonden Piet Mars, oprichter en lid raad van bestuur van AFAS Software en ondernemer Erik de Vlieger, die vanuit zakelijk perspectief het onderwerp aanvlogen. Na de pauze gaven publicist Joris Luyendijk en Marijn Frank, presentatrice van het programma Keuringsdienst van Waarde, hun meer journalistieke kijk op de kwestie.

Maximaliseren

Maximaliseer je organisatie, in plaats van het sturen op minimaliseren. Eén van de tips van de dag. “Zorg dat je de beste koffie hebt, verse jus d’orange en investeer in je medewerkers. Dan komt de rest vanzelf” aldus Mars. Maar is dit dat dan ethisch ondernemen? Dat is de vraag die Joris Luyendijk oppert. “Zodra je iets doet voor je eigen gewin, is het niet meer ethisch maar gewoon eigenbelang”. Ook Erik de Vlieger kan hierover meepraten. Als ambitieuze jongeling wilde hij gewoon geld verdienen en was zijn voornaamste doel het bedrijf zo groot mogelijk maken. “De wet was altijd mijn leidraad voor wat wel en niet mag, maar later zag ik in dat de wet volgen niet altijd hetzelfde is als ethisch verantwoord handelen” aldus De Vlieger.

Macht

Ook het omgaan met ‘amoreel gedrag’ van ondernemingen als Google, Microsoft en Apple komt aan bod. “De macht van sommige bedrijven is schrikbarend hoog. Kijk naar ons, bijna alle bedrijven werken op dit moment met Microsoft-software, dus ons product is hierop geënt. Er is geen goed alternatief” aldus Mars. Maar de macht van de ondernemer of consument moet ook niet onderschat worden. Volgens Marijn Frank leiden we aan ‘goedkooplust’ en laten we prijs veel zwaarder wegen dan het moreel kompas. Waardoor bedrijven steeds innovatiever worden bij het produceren om producten goedkoper te maken. Wat niet altijd ethisch gebeurt. Neem het heft dus in eigen hand en laat je eigen morele kompas je leiden.

Inspireert Beter Ondernemen

De Beter Ondernemen Show is onderdeel van de visie van AFAS Software, waarmee ze professionals uit het vak willen inspireren om beter te ondernemen. Via het platform www.inspireertbeterondernemen.nl wordt veel kennis gedeeld. Over software en ondernemen, met praktische voorbeelden en relevante evenementen. 

Publicatie datum: 30 mei 2017 11:07