"Schat, hoe zit het met jouw goede voornemens?"
"Voornemens? Die heb ik wel, maar onder voorbehoud en die vertel ik voorlopig lekker niet. Ik weet toch hoe jij bent! Jij zal me steeds daaraan willen herinneren. Ik gun je de voorpret gewoon niet."
"Voorpret? Ik weet niet wat je bedoelt!"
"Nou, op voorhand vertellen dat ik het niet ga redden. Jij wilt altijd het voortouw nemen, terwijl ik deze keer zelf wil voortmodderen. Ik wil bij voorkeur niet voortdurend worden aangesproken op mijn vooronderstelde zwaktes. Maar heb jij zelf goede voornemens die je met mij wilt delen?"
"Jazeker. Ik wil nog meer sporten en bewegen. Dat betekent al gauw drie tot vier keer in de week sporten. Ik wil me op de weg beter gedragen, meer aan de snelheid gaan houden. Ik zal dit jaar meer op de weg zijn, dus lijkt me dat een mooi streven. Zakelijk gezien, wil ik dat competentiemanagement in Profit een groot succes wordt. Ik zal alle mogelijke moeite doen om dat te realiseren. En wat dat betreft heb ik de wind wel mee."
"Is dat zo?"
"Ja, want uit de Randstad Werkmonitor van 2007 blijkt dat werkenden 'jezelf ontwikkelen' op nummer 1 heeft geplaatst op de lijst van goede voornemens."
Uit dit onderzoek komt naar voren dat 'jezelf ontwikkelen' de nummer 1 van de voorgaande jaren 'minder druk maken/meer ontstressen' naar plaats 2 heeft verwezen. En dat terwijl de werkdruk is toegenomen. Een conclusie kan dan zijn dat werkdruk niet als een probleem wordt ervaren. Wellicht wordt werkdruk als een uitdaging gezien. Bij AFAS is de gevleugelde uitspraak: 'Ik zit lekker in het werk'. Dat klinkt sowieso al positiever dan werkdruk.
'Jezelf ontwikkelen' heeft twee voordelen:
'Jezelf ontwikkelen' moet je niet helemaal of helemaal niet alleen doen. Als je sterker wilt worden, nadenkt over je capaciteiten en gefocust wilt zijn op je loopbaan, doe je er goed aan om dat samen met een coach te doen. Die coach kan je leidinggevende zijn of iemand die senior is op jouw vakgebied. Hij zal je moeten helpen de doelen concreet te maken, bepalen wat je ervoor moet doen en ook nog in de juiste volgorde. De coach zou je ook kunnen vertellen of het je gaat lukken en moet in staat zijn bij te sturen. Misschien zelfs de lat wat lager leggen.
Jammer genoeg is zo'n coach niet altijd in uw organisatie aanwezig of de instrumenten zijn niet beschikbaar om überhaupt te kunnen coachen. De module Competentiemanagement van Profit biedt een raamwerk waarin het voorgaande mogelijk wordt gemaakt. Daarnaast worden allerlei extra hulpmiddelen geboden om de coach te helpen de medewerker te ontwikkelen. Denk hierbij aan coachingsactiviteiten die bij verschillende competenties zijn gedefinieerd. De coach neemt een bepaald gedrag bij zijn medewerker waar en de juiste activiteit wordt bij de competentie gevonden. De medewerker zelf bepaalt met welke ontwikkeltips hij aan de slag gaat. Een andere mogelijkheid is om de meest geschikte cursus of training te vinden voor de betreffende medewerker. Al deze items worden als afspraken, voor coach en medewerker, in het persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) van de medewerker geplaatst. Profit kan daarbij een signaal doen uitgaan wanneer een afspraak dreigt uit te lopen. Al met al een onmisbaar instrument om competentiemanagement daadwerkelijk toe te kunnen passen.
"Zei je: Alleen de werkenden? Dat kan niet waar zijn. Dat geldt toch voor iedereen. En je bent immers nooit te oud om te leren. Weet je wat? Ik zal je één goed voornemen verklappen: het kunnen verstaan van Indonesisch als we op Bali zijn. En daar mag jij mij dan bij helpen. Dat doe jij toch graag?"
"Dat vind ik nou fijn om te horen en ik vind het nog leuk ook. Ik help je liever nu dan dat ik op Bali steeds de tolk moet uithangen."
"Maar je moet wel onthouden dat ik mijn eigen tempo aanhoud en zeker niet het jouwe. Ik vind een goede balans tussen plezier en leren erg belangrijk."
Roy Korthout
Senior Consultant Competentiemanagement
P.S.: Wilt u meer weten over competentiemanagement? Neemt dan via e-mail contact met mij op: r.korthout@afas.nl