Tips voor de administratie
Goed om aan te denken bij de afsluiting van het oude (belasting)jaar en de voorbereidingen op het nieuwe.
Zorg dat alle eerstedagsmeldingen zijn gedaanGa goed na of u voor alle werknemers die in 2007 bij u in dienst zijn getreden de eerstedagsmelding (EDM) heeft gedaan! Is dat niet het geval, doet u dit dan zo snel mogelijk. Als bij een looncontrole door de fiscus aan het licht komt dat u in verzuim bent geweest dan kunt u een boete opgelegd krijgen.
Bespaar op WIA-premieGa goed na of u in aanmerking komt voor kortingsregelingen en/of premievrijstellingen. Zo kunt u korting krijgen op de WIA-premie als u oudere werknemers of gehandicapten in dienst neemt. Dit kan een aanzienlijke besparing in de premiedruk opleveren.
Maak een keuze: UWV of eigenrisicodragerschapBent u een kleine werkgever? Overweeg dan nog dit jaar of u in 2008 het risico op gedeeltelijke arbeidsgeschiktheid voor eigen rekening wilt nemen of toch bij het UWV wilt blijven. Het eigenrisicodragerschap houdt simpel gezegd in dat u eventuele WGA-uitkeringen voor eigen rekening neemt, maar dat u geen gedifferentieerde WGA-premie hoeft af te dragen. Om voor 1 januari 2008 eigenrisicodrager te worden, had u vóór 1 oktober 2007 een verzoek bij de Belastingdienst moeten indienen. De volgende mogelijkheid is om per 1 juli 2008 eigenriscicodrager te worden. Uw verzoek moet dan uiterlijk 1 april 2008 bij de Belastingdienst binnen zijn.
Vraag om een nieuwe VARControleer uw administratie op het punt van de Verklaringen Arbeidsrelatie's (VAR's). Als u gebruikmaakt van freelancers dan doet u er verstandig aan om altijd naar een VAR te vragen. Hiermee kunt u het risico op naheffing van loon- en premieheffing vermijden. Let erop dat u zelf verantwoordelijk bent voor het vragen van een nieuw exemplaar. In principe is een VAR maar één jaar geldig. Is een opdracht vóór 1 november gestart en loopt deze door tot in het volgende kalenderjaar? Dan hoeft u voor die opdracht in het volgende kalenderjaar geen nieuwe VAR te vragen.
Check alle verklaringen geen privégebruikControleer aan het eind van het jaar of u alle Verklaringen geen privégebruik in uw administratie op orde heeft. De bijtelling voor de auto van de zaak van uw werknemers kunt u alleen achterwege laten als u over een dergelijke verklaring beschikt. In principe bent u in dat geval gevrijwaard van naheffingen. Een uitzondering geldt als u ervan op de hoogte was dat uw werknemer de auto van de zaak voor meer dan 500 kilometer voor privédoeleinden heeft gebruikt. Wijs uw werknemers– schriftelijk – op de verplichting om een privégebruik van meer dan 500 km per jaar bij de Belastingdienst te melden.
Check grens personeelsverstrekkingenCheck of u in 2007 voor meer of minder dan € 227 aan uw werknemer heeft verstrekt. Blijft u onder deze grens dan heeft u recht op teruggave van btw. Houdt u er wel rekening mee dat deze grens snel wordt gehaald aangezien onder personeelsverstrekkingen ook bijvoorbeeld de auto, en telefoon van de zaak, personeelsfeesten, parkeerplaatsen voor het personeel en de personeelskantine vallen. Bij overschrijding van de € 227-grens komt het recht op vooraftrek dus te vervallen. Die omzetbelasting kunt u natuurlijk wel als een loonkostenpost in mindering brengen op de winst.
Voorbereidingen aanpassingen salarisadministratieVoor de eerste salarisrun van januari 2008 moet zeker dit jaar weer een aantal zaken worden aangepast: reis-, auto- en telefoonkostenvergoedingen, inhoudingen, inhoudingen spaarregelingen, forfaits, enzovoort. Onderneem tijdig actie!
Vragen om een VOGAls u een nieuwe werknemer in dienst neemt kunt u vragen om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Zo'n VOG heet in de volksmond ook wel 'bewijs van goed gedrag'. Het is een verklaring waaruit blijkt dat het gedrag van uw werknemer geen bezwaar oplevert voor zijn nieuwe baan. De werknemer krijgt de VOG als uit het VOG-onderzoek blijkt dat hij geen strafbare feiten op zijn naam heeft staan. Heeft hij wel een strafblad, dan wordt beoordeeld of zijn strafbare gedrag uit het verleden relevant is ten aanzien van het doel waarvoor de VOG is aangevraagd.
Een VOG is verplicht voor bijvoorbeeld onderwijzers en taxichauffeurs, maar ook in banen waar medewerkers gaan werken met vertrouwelijke gegevens of geld kunt u om een VOG vragen. De werknemer vraagt een dergelijke verklaring aan bij de afdeling burgerzaken van de gemeente. Informatie over de procedure vindt u bij het ministerie van Justitie.
Bron: Salarisadviseur