M.B. Schoonmaak en servicediensten

"Digitaal dossier is goud waard"

Marinus van Binsbergen Zijn actieve loopbaan startte hij bij de politie in 1977. Na 10 jaar dienst doende als agent en hoofdagent, nam hij een resolute beslissing en stapte over naar de schoonmaakbranche. Al snel bleek dat hij een rasechte ondernemer was en nam het heft in eigen hand. Hij werd zelfstandige en richtte M.B. Schoonmaak en servicediensten op.

Marinus bewees een scherpe zakenman te zijn en vond al snel de kansen in de markt. Gestaag groeide zijn bedrijf uit tot de grootste regionale aanbieder van schoonmaakdiensten, gespecialiseerd in de zakelijke markt. Maar dat succes had ook consequenties. Het aantal medewerkers groeide uit tot een verbazingwekkende 450 man vandaag. Planning werd een stuk ingewikkelder, Payroll ook. Projecten werden steeds omvangrijker. Coördinatie en data opslag werden cruciale punten in de organisatie en ICT werd een kernactiviteit voor de onderneming.

Automatiseren doe je goed of je doet het niet! Met dit gegeven in het achterhoofd, kwam Marinus in contact met AFAS. In de eerste gesprekken werd het al gauw duidelijk. "Automatiseren moet je niet half doen. Als je het doet, doe je het goed en anders doe je het niet", was zijn motto. CRM, HRM, Payroll, Projecten en documentbeheer moesten volledig geautomatiseerd worden. Wilde de holding met haar 5 werkmaatschappijen structureel haar klanten bedienen, de medewerkers goed begeleiden en verlonen, koos Marinus voor een ERP oplossing. "Eigenlijk heel simpel!" concludeerde hij.

Implementatie van AFAS Software

Het automatiseren van een onderneming met zoveel mensen is een enorme ingreep. Dit was voor Marinus heel duidelijk. Na wat opstartstrubbelingen in de beginperiode, werd de software in gebruik genomen. Als veeleisend man, was niet alles direct naar zijn zin en moesten de pakketten AFAS Projecten en HRM/Payroll goed gekoppeld zijn. Regelmatig bezoek van de consultant was het gevolg.

Uiteindelijk werden de juiste oplossingen gevonden en was de onderneming klaar voor de volgende stap in zijn leven. Verder groeien tot een van de belangrijkste spelers in het land! Zijn ambitie liegt er niet om en is net een boxer die in de ring staat. "Laat de grote jongens maar komen!"

 

ISO certificering

Om de grote aanbestedingen te bemachtigen moest er een ISO 9001 certificering komen. Altijd lastig zo'n proces en zo'n auditor kan heel vervelend zijn". Tot zijn verbazing was de auditor er in de helft van de tijd uit! "Ik heb nog nooit meegemaakt dat ik een audit volledig achter een computerscherm kan doen!", was het commentaar. Ik had hier zeker 4 dagen voor gereserveerd maar ik ben na 2 dagen al klaar. Binnen recordtijd was de certificering binnen en was M.B. klaar voor de grote aanbestedingen.

AFAS Logistiek

Tijdens ons bezoek aan het M.B. pand in Tiel stak hij zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken. "Dat digitaal dossier is goud waard! Het planbord is van de muur verwenen en het systeem levert mij nu enorm veel voordelen op. Ik werk efficiënter en ik weet werkelijk alles van mijn klanten. Het enige wat bij ons nu nog ontbreekt is AFAS Logistiek en daar wil ik in Augustus van dit jaar mee beginnen. Ik ga voor de hele kerstboom."

Tot slot

Marinus heeft het begrepen. Automatisering is niet iets wat je erbij doet. Wat er aan voorafgaat is de mindset. Eerst inzien dat ICT en automatisering een kernactiviteit is, dan je bedrijfsprocessen daarop aanpassen. Pas dan kun je de software volledig benutten en werkelijk voor je laten werken. Maximale productiviteit is het gevolg en meer rendement voor de onderneming.

Het is prachtig om te zien hoe een kritische klant veranderd is tot een ras en rasechte AFAS Profit aanhanger en begrijpt wat automatisering voor je kan doen.

Zo helder kan schoon zijn!

Herman Zondag en Joost van Leeuwen

Publicatie datum: 25 juli 2012 00:00