Koninklijke onderscheiding en 40-jarig jubileum voor Ton van der Veldt

AFAS oprichter en Lid Raad van Bestuur Ton van der Veldt is op vrijdag 10 januari met een koninklijke onderscheiding beloond door wethouder Erwin Jansma van de gemeente Leusden. Ton van der Veldt (59 jaar) is onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor de bijzondere wijze waarop hij zich sinds 1974 als ondernemer heeft ingezet en nog steeds inzet. De onderscheiding viel samen met het 40-jarig jubileum van de ondernemer uit Leusden.

Tijdens een feestelijke viering met familie, vrienden en alle 320 AFAS-medewerkers in het eigen theater in Leusden werd 40 jaar ondernemerschap gememoreerd en de Koninklijke onderscheiding gevierd.

Ton van der Veldt begon zijn loopbaan binnen de automatisering op 1 januari 1974 bij ARC (Algemeen Reken Centrum). Zijn functie was Computer operator op Mainframe computers. Hij ontwikkelde zich vervolgens van systeembegeleider tot Support Manager en Manager Product ontwikkeling. Bij de opkomst van de PC nam Ton initiatieven om hiervoor de eerste Softwarepakketten te ontwikkelen. O.a. het eerste Personeelsinformatie systeem in Nederland,  APAS (Algemeen Personeels Administratie Systeem). Daarna was hij de grondlegger van het financiële systeem AFAS. (Algemeen Financieel Administratie Systeem). In 1988 werd ARC overgenomen door RAET waar Ton als Manager Productontwikkeling verder werkte aan zijn droom om ieder bedrijf optimaal te automatiseren. Vervolgens werd in 1989 ook Centraal Beheer Automatisering overgenomen, waar Ton een ten ondergaande ontwikkeling op het AS/400 platform door vernieuwde visie en reorganisatie weer succesvol maakte.

Na verloop van tijd kwam AFAS in de etalage te staan. Hij nam samen met Piet Mars (destijds een klant/gebruiker van AFAS) de stap om AFAS zelfstandig door te starten als nieuwe speler op de markt. Op 1 april 1996 was AFAS een feit en een zelfstandige organisatie met Ton van der Veldt als Algemeen directeur en mede-eigenaar.

In de bijna 18 jaar die daarop volgden groeide AFAS uit tot een succesvol, gezond en innovatief softwarebedrijf. Met een gemiddelde autonome omzetgroei van 17% vanaf de start tot heden en 25% rendementsgroei.

In 2004 schreef Ton van der Veldt zijn visie op in een boek met de titel OndernemingsProcesBeheer (OPB) de kunst van succesvol ondernemen. Samen met mede-oprichter Piet Mars bracht hij dit boek op de markt en gingen er meer dan 25.000 boeken over de toonbank. In 2012 kwam de derde druk uit.

In 2004 heeft Ton van der Veldt namens AFAS de aankoop van de grond gedaan met de Gemeente Leusden waar het nieuwe AFAS pand op gebouwd zou worden. Hij is de grote drive achter de totstandkoming van het AFAS hoofdkantoor van meer dan 10.000 m2 inclusief een eigen theater met 280 zitplaatsen. In november 2006 werd het pand feestelijk geopend.

Ton van der Veldt heeft samen met Piet Mars AFAS Software op de kaart gezet. De internationale ambitie en drive van Ton resulteerde in de expansie van AFAS naar het Caribisch gebied en België.

Ton van der Veldt speelde een grote rol in het tot stand komen van aansprekende sponsorschappen zoals het hoofdsponsorschap van voetbalclub AZ, de AFAS Tennis Classics en het AFAS Circustheater in Den Haag. Bijzonder is de rol van Ton als bestuurslid van AZ. Naast hoofdsponsor levert hij ook een bijdrage in het behalen van gestelde doelen en afspraken samen met de directie van AZ. Mede hierdoor is AZ één van de best financieel renderende voetbalclubs van Nederland.

AFAS staat middenin de maatschappij door een duidelijk MVO beleid. Ton van der Veldt is de drijvende kracht achter de jaarlijkse 4% winst die naar een goed doel gaat. In zijn rol als ambassadeur, sponsor en initiatiefnemer heeft Ton van der Veldt sinds 1999 een grote rol gespeeld voor het Lilianefonds. Samen met Wil zijn vrouw zet hij zich in voor projecten in Afrika. 

Ton van der Veldt was 10 jaar actief in zijn woonplaats Kudelstaart, als voorzitter van de tennisvereniging, voorzitter van de lokale feestcommissie 750 jarig bestaan Kudelstaart en het 60 jarig bestaan van voetbalclub RKDES, lid van het kerkbestuur, lid van de ouderraad van de basisschool en de eerste voorzitter van het Jeugdsportfonds Aalsmeer.

Publicatiedatum: 10 januari 2014 19:02