Inspiration360 maakt het verschil tussen ordinary en extraordinary

Al Gore, Richard Branson en Bear Grylls waren enkele van de sprekers tijdens Inspiration360. Bijzondere mensen? Misschien. Maar wat iedereen van hen kan leren is dat juist gewone mensen bijzondere dingen kunnen bereiken.

“Failure is healthy. Mediocrity is a much bigger problem.” Aldus Anita Elberse, die als Nederlandse onderzoeker aan de Amerikaanse Harvard-universiteit een studie deed naar supersterren als LeBron James, Jay-Z, Beyoncé en Dwayne ‘The Rock’ Johnson. Wat maakt hen succesvoller dan anderen? Wie goed oplette tijdens het event Inspiration360, weet inmiddels het antwoord.

Doorgaan waar anderen stoppen

Aan supersterren geen gebrek in de Ziggo Dome, waar op dinsdagavond 4 oktober zo’n 10.000 bezoekers bijeen zijn gekomen voor de verhalen van sprekers als Richard Branson, Bear Grylls en Al Gore. Branson krijgt de handen op elkaar met aanstekelijke anekdotes over de wijze waarop hij een imperium van maar liefst vierhonderd (!) bedrijven opbouwde en aanstuurt. Survival-expert Grylls vertelt over het overwinnen van tegenslagen en doorgaan waar anderen stoppen. En Gore, ooit slechts enkele duizenden stemmen verwijderd van het presidentschap van de Verenigde Staten, gaat door waar zijn ‘Inconvenient Truth’ ophield.

“Ik ben hier voor de sprekers, die je niet vaak in Nederland zult zien”, vertelt bezoeker Pieter-Joost, accountmanager voor een groot Nederlands koffiebedrijf, vooraf aan het event. Met verschillende van zijn collega’s is hij naar het event gekomen. Wat hij – en met hem vele anderen – niet wist is dat met name Branson een innigere band heeft met ons land dan algemeen bekend. De Britse multimiljardair onthult tijdens Inspiration360 dat zijn eerste vriendinnetje Nederlands was. Vandaag ontmoette hij haar weer, na ruim een halve eeuw. “Ze was nog net zo mooi als toen”.

Dyslexie als succesfactor

Ook Eva Jinek, die Branson mag interviewen, is duidelijk onder de indruk van de jongensachtige charme van de alweer 66-jarige ondernemer, investeerder en filantroop. De twee hebben een chemie op het podium die resulteert in een animerend gesprek over hoe Branson eigenlijk per toeval, met één vliegtuig Virgin Airlines begon – hij miste zijn vliegtuig, huurde er zelf maar één en begon zich te verwonderen over de slechte klantervaring bij grote luchtvaartmaatschappijen. Ook ging het over het omgaan met dyslexie, een handicap die hem al snel leerde te delegeren en zich te omringen met de beste mensen.

Na Branson is het tijd voor survival-expert Bear Grylls, die vertelt over zijn extreme klim naar de top van Mount Everest, de berg waar hij als kind al van droomde. “Sommige dromen zijn het waard om voor te vechten”, aldus Grylls. Eigenlijk blinkt hij maar uit in één ding, bekent hij in Amsterdam: nooit opgeven. “Kijk om je heen naar de mensen die succesvol zijn. In het leven en in zakelijk. Het zijn vaak gewone mensen, met als enige verschil dat zij juist meer geven waar anderen opgeven.”


Boeiende verhalen

Niet opgeven is het verschil tussen ordinary en extraordinary, zegt Grylls. Een advies dat bezoekers ter harte nemen. “Ik heb geen moment weggekeken bij zijn boeiende verhaal”, zegt Frans uit Amsterdam. Zijn maat Erwin voegt daar aan toe dat ook het advies van Branson om elk jaar weer iets nieuws te doen, hem aan het denken heeft gezet.

En dan komt er nog een derde, extraordinary persoonlijkheid aan het woord. Al Gore, die al jaren strijdt tegen klimaatverandering. Zijn boodschap, aan de hand van slides vol onheilspellende statistieken, heeft aan kracht nog niets ingeboet en schuurt nog even ongemakkelijk als in 2006. Uitgedaagd door politiek verslaggever Twan Huys laat hij weten zich “zorgen te maken” over de populariteit in de polls van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, die al liet weten weinig op te hebben met internationale klimaatdoelstellingen.

Kunnen veranderen is een resource

De klimaatcrisis is een kans voor ondernemers. Op veel plekken is zonne- en windenergie al goedkoper dan niet-duurzame energievormen. “Dat geeft hoop”, aldus Gore, die aantekent dat de vaardigheid om te kunnen veranderen een niet te onderschatten energiebron is. Wat dat betreft kunnen bedrijven en overheden nog veel leren van de door Elberse bestudeerde supersterren als Jay-Z, Beyoncé en al die anderen. Zij zijn succesvol doordat zij zichzelf steeds opnieuw uitvinden, uit hun comfortzone durven te stappen en risico’s nemen. Samen met nooit opgeven is dit misschien wel hét recept om extraordinary te zijn.


Publicatie datum: 5 oktober 2016 15:07