Iedereen wil een digitaal loonstrookje

In Nederland worden elke maand miljoenen salarisstroken verstuurd. Dit gebeurt meestal per post of ze worden binnen het bedrijf verspreid. Kostbaar, zeker als je weet dat een werkgever sinds september 2010 het loonstrookje digitaal mag verstrekken. Hoe ver is het digitale loonstrookje medio 2011?

De werkgever kan het loonstrookje digitaal verstrekken, bijvoorbeeld via e-mail of intranet, alleen als de werknemer er mee instemt, zo bepaalt het Burgerlijk Wetboek. Recentelijk zijn grote bedrijven zoals Rabobank geheel of gedeeltelijk overgestapt op het digitale loonstrookje. Een teken aan de wand. ADP is internationaal marktleider op het gebeid van salarisverwerking en ziet de trend alleen maar toenemen. AFAS, in Nederland inmiddels ook goed voor ruim 1 miljoen loonstroken per jaar, denkt er net zo over en vindt een digitale loonopgave geen rocket science.

Voordelen Er kleven onmiskenbaar voordelen aan het digitaal toesturen van een loonopgave ten opzichte van papieren varianten. Het is sneller en eenvoudiger, kost minder handling, bespaart op portokosten, verhoogt het imago van P&O en het geeft minder gedoe over kopie-loonstrookjes en –jaaropgave. Of wel: een duidelijke win-winsituatie voor zowel werkgevers als werknemers.

Zegsman Max Smidt van ADP vertelt dat maar liefst 1,4 miljoen mannen en vrouwen elke maand uitzien naar het loonstrookje van ADP. In 2010 werden 27 procent méér digitale exemplaren verzonden. Van de 1,4 miljoen strookjes is nu 15 procent digitaal. ADP ziet de digitale stijging als een duidelijke trend. Smidt: '27 procent is een forse groei. Dat gaat in de toekomst alleen maar toenemen.

Van de ruim één miljoen loonstrookjes die met de software van AFAS verwerkt worden, is 60 tot 70 procent al digitaal. Ariaan Hoogendijk, Product manager HRM/Payroll bij AFAS: 'Ik verwacht dat binnen drie jaar alle bedrijven op het digitaal verzenden van het loonstrookje zijn overgestapt.' AFAS biedt al acht jaar de mogelijkheid om de loonstrook digitaal aan medewerkers te verstrekken in haar ERP-programmatuur. Hoogendijk: 'Bij onze visie op automatisering behoort uitdrukkelijk een digitale loonstrook. Sinds de wetswijziging vorig jaar mag nu officieel wat officieus al praktijk was.'

AFAS adviseert klanten digitale loonstrookjes in het persoonlijke digitale dossier van medewerkers te plaatsen. In dat dossier zit bijvoorbeeld ook een - al dan niet - afgesproken concurrentiebeding, verzuimhistorie, arbeidscontract, enzovoort. Volgens Hoogendijk kiezen jonge medewerkers meestal voor een digitaal dossier. 'Maar een werkgever kan hier sturend in zijn en geld mag best een rol spelen. Een ouderwetse papieren loonstrook kost nogal wat. Het zijn nutteloze kosten die geen enkel doel dienen.'

Bron: www.document-manager.nl Krees Crone

Publicatie datum: 28 juli 2011 00:00