'Een familiebedrijf past goed in de ICT'

AFAS ERP Software is een familiebedrijf en dat valt op in een sector met vooral beursgenoteerde concurrenten. Zonen die de directeursfuncties van hun vaders overnemen en twee families als grootaandeelhouder. Bas van der Veldt vertelt over de voordelen: "We willen ons niet laten beheersen door de korte termijn."

AFAS is een van de weinige familiebedrijven in de Nederlandse ict-sector. Past een familiebedrijf wel bij de ict-sector?

Ik denk het wel. Klanten willen een stabiele leverancier. Duurzaamheid is belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat erp-softwarepakketten gemiddeld eens in de zeven jaar vervangen worden. In de praktijk is die termijn vaak nog langer. Daarnaast is een familiebedrijf niet afhankelijk van aandeelhouders die direct enorme resultaten willen zien. We kunnen besluiten te consolideren of een grote verbouwing plannen aan de software. Ons bedrijf is voor negentig procent is in handen van de families Van der Veldt en Mars, de overige tien procent is in handen van de medewerkers.

Willen jullie op termijn naar de beurs gaan?

Nee, die ambitie hebben wij niet. We willen ons niet laten beheersen door de korte termijn.

Ik word bijna om de week gevraagd of we interesse hebben de aandelen te verkopen. We zouden er met gemak honderd miljoen euro voor kunnen vangen. Maar dat wil ik niet. We willen zelf de verantwoordelijkheid houden.

Niet zomaar in de directie
Heeft u altijd al uw vader op willen volgen?

Ik geloof dat het tien jaar geleden in een beoordelingsgesprek ter sprake kwam. Mijn vader en de financieel directeur gaven toen al aan dat ik niet zomaar in de directie terecht zou komen. Er zou wel degelijk geselecteerd worden. Als zoon van de baas heb je het extra moeilijk. Ik heb altijd het idee gehad dat ik me moest bewijzen. Dat was een extra stimulans.

De verwachtingen voor 2009 zijn lager dan de uiteindelijke winstgroei in 2008. Is het wel een goed tijdstip om in te stappen als nieuwe directeur?

De verwachtingen over 2009 zijn hetzelfde als die in 2008. Alleen zijn we in 2008 uiteindelijk met dertig procent gegroeid. Met een groei van vijftien procent doen we het erg goed. Misschien wordt het wel meer. Je weet het nooit. Het ziet er goed uit. Erp-software vaart er wel bij in tijden dat het economisch slecht er gaat. Mensen willen door automatisering de kosten verlagen. Bij erp-software is het snel duidelijk te maken wat de kostenbesparingen zijn. Als het goed gaat moet je aantonen dat je software heeft bijgedragen aan de omzetgroei. Dat is veel lastiger.

Dezelfde koers
Gaat u een andere koers varen als uw vader?

Ik ga waarschijnlijk dezelfde koers varen. In 1996 hebben we een missie opgesteld en het volgen van die missie gaat ons goed af. Je moet natuurlijk wel op ontwikkelingen inspelen, bijvoorbeeld op het gebied van software als webdienst. Daar passen we de bedrijfsvoering ook op aan.

Software als webdienst maakt een steeds groter deel uit van jullie omzet. Wat is het aandeel software die jullie als webdienst verkopen en welk deel wordt volgens een licentiemodel geleverd?
Dat is een lastige. We hebben pas sinds 2 januari een online dienst van onze eigen software. We bieden wel al een tijd online software aan van een derde partij. Dat zorgt nu voor ongeveer vijf procent van de omzet. We verwachten dat over acht jaar de verhouding ongeveer vijftig procent omzet uit online en vijftig procent omzet uit licenties zal zijn.

Bron: computable.nl

Publicatie datum: 15 januari 2009 00:00