Developer Days 2012

Zoals ieder jaar zijn de afdelingen Productdevelopment en Architecture & Innovation 3 dagen weggeweest voor de Developer Days. Tijdens deze drie dagen werden presentaties en workshops gehouden, met als doel om gezamenlijk te bouwen aan de toekomst van AFAS Software. Deze DevDays 2012 stonden geheel in het teken van de toekomstige versie van Profit, namelijk Profit 2016.

De eerste dag begon met presentaties van Bas van der Veldt, Dennis van Velzen en Rolf de Jong. Na deze inspirerende presentaties, maakten we kennis met de toekomst van AFAS Software. Onder de leiding van onze top-docenten Niek Boeder en Jacob Mesu kregen we met behulp van de nieuwe runtime-versie van Profit 2016, een kijkje in de toekomst. Jacob en Niek waren voor ons de ‘Doc’, die ons als Marty McFly door de tijd liet reizen.

Na het ontbijt op de tweede dag, zat iedereen klaar om met de DeLorean opnieuw terug te keren naar de toekomst. Iedereen had de smaak te pakken en kon in een zestal workshops de toekomstige versie van Profit verder ontdekken. Voor iedere workshop werd in een verhelderende presentatie door de top-docenten duidelijk gemaakt wat het doel van de workshop was. In de workshops raakte iedereen bekend met de structuur en de standaarden van Profit 2016. Het toverwoord voor deze nieuwe versie is modelleren. Dit betekent dat op eenvoudige wijze functionaliteit kan worden gebouwd door gebruik te maken van het nieuwe ERP-model: Entiteiten, Rollen en Processen. Door middel van deze componenten kan op eenvoudige wijze klantgerichte functionaliteit gemodelleerd worden. Nieuwe functionaliteit hoeft niet meer geprogrammeerd te worden, doordat de complexiteit van de programmatuur al is vastgelegd onder de motorkap.


Dat werd duidelijk gemaakt met de opdrachten van de workshops. Op basis van een verhaal van een fictieve klant, werd klantgerichte functionaliteit gemodelleerd. Alle wensen en behoeften van een klant werden verwerkt met de componenten. Na het genereren van de functionaliteit kon men direct het resultaat bekijken in de runtime, waardoor de eenvoud voor de gebruiker ook zichtbaar werd. Door de eenvoudige wijze waarop de functionaliteit gemodelleerd wordt, zullen de ontwikkelkosten in de toekomst omlaag gaan.
De laatste avond van de Developer Days stond zoals altijd in het teken van gamen. Tijdens deze avond, ook wel geek-night genoemd, vermaakt iedereen zich met gamen. Zo ook onze CEO, Bas van der Veldt. Speciaal voor Bas is ieder jaar het spel Bomberman geïnstalleerd op één van de aanwezige pc’s. Voordat Bas de laatste hap van het avondeten achter de kiezen had, zat hij al klaar om iedereen te verslaan. Naast Bomberman waren er meerdere race-simulators geïnstalleerd en een kleiduivenschieten-simulator.


Martijn Wouters leek als oud-militair makkelijk de highscore te halen, maar kreeg het toch nog moeilijker dan gedacht. Uiteindelijk maakte hij zijn favorietenrol toch nog waar, al gingen daar wel genoeg zweetdruppels aan vooraf.

In een andere zaal werd niet digitaal gegamed maar ouderwets gekaart. Tijdens een potje poker, waarin Mohammed Amri niet geheel verrassend de dealer was en Ton van der Veldt wel heel gemakkelijk zijn handen won, was de strijd spannend.

Op de derde en laatste dag gingen we op reis naar een iets nabijere toekomst; onze productmanagers lieten zien wat we in Profit 2014 kunnen verwachten en waar onze kansen liggen in de markt.

Na 3 dagen Developer Days was één ding wel duidelijk. Zowel met de medewerkers van Productdevelopment en Architecture & Innovation als met Profit 2016 heeft AFAS goud in handen. Hopelijk heeft Nederland na deze sportzomer ook veel goud in handen.

 

Arnold Greving
Technisch schrijver

Publicatiedatum: 12 juni 2012 00:00